Ο θάνατος ενός ανύπαρκτου σκύλου που κόστισε 76.000 δολάρια

Ο θάνατος ενός ανύπαρκτου σκύλου που κόστισε 76.000 δολάρια

Πως ένας νεαρός δικηγόρος κατάφερε να παραπλανήσει το δικαστήριο και να κερδίσει αποζημίωση για τον θάνατο ενός ανύπαρκτου σκύλου.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του μακρινού 1994, όταν το ίντερνετ και όλα τα ψηφιακά τρικ ήταν ακόμη προνόμια των λίγων και επαγγελματιών, μια περίεργη υπόθεση έφτανε στα έδρανα του δικαστηρίου μιας μικρής πόλης, στην κομητεία ΝτεΓουίτ του Ιλινόι. Στην έδρα δικαζόταν η αγωγή ενός νεαρού δικηγόρου κατά ενός συντοπίτη του, αγρότη. Ο τελευταίος είχε σκοτώσει με το αυτοκίνητό του, κατά λάθος, το σκυλί του πρώτου και από τις συνθήκες που περιγράφονταν στο δικαστήριο φαινόταν ότι ο μηνυτής θα δικαιωνόταν εύκολα. Το σκυλί ήταν δεμένο σε έναν πυροσβεστικό κρουνό, ο αγρότης έκανε όπισθεν χωρίς να το δει και το συνέθλιψε πάνω στο σιδερένιο αντικείμενο. Επιπλέον, προτού αποφασίσει να οδηγήσει, είχε πιει και τις μπιρίτσες του.

Ο νεαρός δικηγόρος έδωσε μια παθιασμένη παράσταση για το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το σκυλί στη ζωή του. Πόσο πιστός σύντροφος, πόσο κρίσιμο συναισθηματικό μαξιλάρι λόγω του πρόσφατου χωρισμού με τη γυναίκα του, όχι απλώς ένα κατοικίδιο αλλά ένα ζώο για την κηδεμονία του οποίου έδωσε λυσσαλέα μάχη στην εκδίκαση του διαζυγίου του. Επιπλέον, ήταν ένα καθαρόαιμο Ριτρίβερ πάνω στο άνθος της ηλικίας του. Είχε τόσα ευτυχισμένα χρόνια μπροστά του, προτού το κλαδέψει με την εγκληματική του αμέλεια ο αντίδικος. Για την καλύτερη τεκμηρίωση της αγόρευσής του, προσκόμισε μάλιστα στο δικαστήριο φωτογραφίες από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της συμβίωσης με τον τετράποδο σύντροφό του: εγώ και ο Μάνι στο αυτοκίνητο, εγώ και ο Μάνι στο βουνό, στη θάλασσα, σούρουπο στην ακρογιαλιά, αγκαλιά στην πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση.

Η στρατηγική πρέπει να χτύπησε φλέβα χρυσού. Σε μια πρωτοφανή απόφαση, το δικαστήριο τού επιδίκασε τέσσερις χιλιάδες δολάρια για ζημιές και εβδομήντα δύο χιλιάδες δολάρια για ηθικές βλάβες. Εβδομήντα έξι χιλιάδες δολάρια του 1994. Κάπως περίπλοκο να υπολογίσεις την αξία τους σήμερα, αλλά, σύμφωνα με το merasuringWorth.com, υπολογίστε από εκατόν είκοσι τρεις έως διακόσιες δεκαοκτώ χιλιάδες. Δολάρια. Για ένα σκυλί. Το ρεκόρ αυτό πρέπει να έχει παραμείνει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Μιάμιση δεκαετία αργότερα, όταν το διαδίκτυο είχε αρχίσει να προσφέρει στον οποιονδήποτε τη δυνατότητα να γίνει ερευνητής-ντετέκτιβ (και αργότερα μονομάχος του πληκτρολογίου), ένας άλλος δικηγόρος -επαγγελματικός αντίζηλος, όπως αποδείχτηκε αργότερα- ξεκίνησε να δημοσιεύει τις αυθεντικές φωτογραφίες, φωτομονταρισμένες εκδοχές των οποίων είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο. Ήταν σχεδόν πανομοιότυπες με τις άλλες, με μία διαφορά: σε όλες τις αυθεντικές εικόνες, το σκυλί ήταν άλλο. Στο ρεπορτάζ που διάβασα δεν αναφέρεται αν ο νεαρός δικηγόρος παραμελούσε το σκυλί-θύμα του τροχαίου, αν όντως δεν είχε απαθανατίσει με την κάμερά του ούτε μία κοινή ευτυχισμένη στιγμή ή ποιος ήταν ο συνεργός του στη σκηνοθεσία όλης της σπαραξικάρδιας ιστορίας που τον έκανε πλουσιότερο κατά εβδομήντα έξι χιλιάδες δολάρια.

Αναφέρεται όμως ότι, πέρα από την αποκάλυψη της απάτης, ο χρόνος που πέρασε ήταν αρκετός ώστε να του εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο. Και η χρονολογία της δίκης να του χαρίσει κάτι ακόμα: τον τίτλο του πρώτου deep fake απατεώνα σε υπόθεση που έχει να κάνει με ζώα, που ξεμπροστιάστηκε στο διαδίκτυο.

Άγνωστο παραμένει επίσης αν ξόδεψε ένα μέρος από την αποζημίωση για να πάρει καινούργιο σκύλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή