Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια

Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια

Μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε το δικό σας 3D printed σπίτι, χάρη στα άλματα που έχουν κάνει οι τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ γράφτηκε ιστορία: το πρώτο 3D printed σπίτι πήρε άδεια για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας υπερμεγέθης 3D εκτυπωτής έχτισε το σπίτι 176 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις οκτώ ημέρες στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Για την κατασκευή της οικίας χρειάστηκαν μόνο τρεις εργάτες, ένας εκ των οποίων ήταν ο χειριστής του εκτυπωτή. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2021, το πρώτο χωριό από εκτυπωμένα σπίτια σε 3D printers ήταν γεγονός στο Μεξικό. Περίπου 200 κατοικίες επιφάνειας 47 τετραγωνικών μέτρων υποδέχθηκαν ισάριθμες οικογένειες πολύ χαμηλού εισοδήματος που είχαν απεγνωσμένη ανάγκη για στέγαση. 

Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια-1
Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια-2

Η ICON, μια εταιρεία που ειδικεύεται σε προηγμένες κατασκευές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας, αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο της επίτευγμα: ονομάζεται House Zero, είναι «χτισμένο» στο Όστιν του Τέξας, παραπέμπει αρχιτεκτονικά στον μοντερνισμό των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών και έχει ενσωματώσει έναν αναβαθμισμένο ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό. «Ελπίζω ότι αυτό το σπίτι θα προκαλέσει αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες να ονειρευτούν μαζί μας το συναρπαστικό και ελπιδοφόρο μέλλον που κάνει δυνατή η ρομποτική κατασκευή», δήλωσε ο Τζέισον Μπάλαρντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ICON. Η κατασκευή ενός σπιτιού με εκτυπωτή μπορεί να γίνει σε χρόνο ρεκόρ και σε στρώσεις· με τη χρήση ενός ειδικού μείγματος τσιμέντου. Η μείωση του απαιτούμενου προσωπικού αλλά και η μείωση του κόστους για τη χρήση των υλικών κάνει τα 3D printed σπίτια πολύ πιο οικονομικά. Το μόνο που δεν μπορεί ακόμα να «μετρηθεί» είναι η ανθεκτικότητά τους σε βάθος χρόνου.

Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια-3
Δείτε πώς ένας 3D εκτυπωτής χτίζει σπίτια-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή