«Ελλάδα, η μούσα του Hollywood»: Έκθεση-ύμνος στη συμβολή των Ελλήνων στο αμερικανικό σινεμά

«Ελλάδα, η μούσα του Hollywood»: Έκθεση-ύμνος στη συμβολή των Ελλήνων στο αμερικανικό σινεμά

Σπάνιο αρχειακό υλικό αναδεικνύει τη συμβολή των Ελλήνων στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία στην Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, έως τις 23 Ιουλίου.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ 1957 Το παιδί και το δελφίνι σε σκηνοθεσία Γιαν Νεγκουλέσκο έκανε διάσημη την Ύδρα, ενώ αποτέλεσε την πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή σε ελλαδικό χώρο. Η ταινία ήταν γυρισμένη σε Cinemascope 55. Την τεχνολογία αυτή είχε εισαγάγει ήδη από τo 1953 ο πρόεδρος της 20th Century Fox, Σπύρος Σκούρας. H σχέση όμως της Ελλάδας με τον αμερικανικό κινηματογράφο ξεκινά πολύ νωρίτερα από τη δεκαετία του ’50. Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Alexander Pantages, ένας Έλληνας μετανάστης με καταγωγή από την Άνδρο, δημιουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο 84 κινηματογράφων στις ΗΠΑ και στον Καναδά, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από την περήφανη και ανυπότακτη μορφή του Ζορμπά, στα Παιδιά του Πειραιά του Χατζιδάκι και από τη Φαίδρα της Μελίνας Μερκούρη στο Αmerica America του Ηλία Καζάν, η Ελλάδα τροφοδοτούσε με τοπία, πρόσωπα και μύθους το Χόλιγουντ. H έκθεση Ελλάδα, Η μούσα του Hollywood, με σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αναδεικνύει τη συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. 

INFO Έως 23/07/2022, Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, hau.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή