Ιμπραΐμ Μααλούφ: «Έχω τη δυνατότητα να αγαπώ σημαίνει έχω τη δυνατότητα να κατανοώ τη διαφορετικότητα»

Ιμπραΐμ Μααλούφ: «Έχω τη δυνατότητα να αγαπώ σημαίνει έχω τη δυνατότητα να κατανοώ τη διαφορετικότητα»

Ο διάσημος τρομπετίστας εξομολογείται το πάθος του για τη μουσική, θυμάται τον Βασίλη Σαλέα και τη Δαλιδά και υπόσχεται στους Αθηναίους ένα αξέχαστο σόου στο Ηρώδειο.

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αδύνατον να μη γοητευτείς από τη σκηνική του εξωστρέφεια. Όσοι και όσες βρεθούν μεθαύριο στο Ηρώδειο θα καταλάβουν ακριβώς τι εννοώ. Ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας και συνθέτης Ιμπραΐμ Μααλούφ, με δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στα διεθνή μουσικά δρώμενα και με sold out συναυλίες σε πάνω από σαράντα χώρες, έχει ένα ρεπερτόριο που συνδυάζει αρμονικά τζαζ ενορχηστρώσεις, αραβικές κλίμακες, ποπ ήχους, λάτιν ρυθμούς και πρωτότυπες διασκευές γνωστών κομματιών, από Ριάνα μέχρι Μπιγιόνσε. Στο επικείμενο αθηναϊκό του σόου θα ζωντανέψει επί σκηνής τον ιδιαίτερο μουσικό του κόσμο, δίνοντάς μας παράλληλα μια γεύση από το 16ο άλμπουμ της καριέρας του, Capacity To Love, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.

Κύριε Μααλούφ, τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «Ελλάδα»;
Τώρα που το λέτε, σκέφτομαι τον Βασίλη Σαλέα, αυτόν τον υπέροχο καλλιτέχνη, με τον οποίο έχω συνεργαστεί στο άλμπουμ μου 40 Melodies. Ανυπομονώ να βρεθώ στην Αθήνα. Η μητέρα μου άκουγε φανατικά ελληνική μουσική και μπορώ να πω ότι με επηρέασε. Η λιβανέζικη κουλτούρα είναι πολύ κοντά στην ελληνική, μπορώ να ανακαλύψω τόσες μορφές σύνδεσης. Υπάρχουν πολλοί  Έλληνες μουσικοί που παρακολουθώ και με εμπνέουν. Νομίζω ότι έχουμε κοινή αντίληψη στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου. Είμαι βέβαιος ότι οι Αθηναίοι θα απολαύσουν το σόου. Είναι πολύ διαφορετικό από όσα έχω παρουσιάσει στο παρελθόν. Ουσιαστικά έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την παλιά με τη νέα μου μουσική.

Βαφτίσατε το επερχόμενο άλμπουμ σας Capacity to Love. Η αγάπη είναι μια ικανότητα; 
Η αγάπη είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε για να ζούμε ειρηνικά. Έχω τη δυνατότητα να αγαπώ σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα να κατανοήσω τη διαφορετικότητα. Η συνηθισμένη αντίδραση είναι να διαφωνούμε με το διαφορετικό, να το προσεγγίζουμε επιθετικά. Για μένα ο μόνος τρόπος να έρθω κοντά με κάτι διαφορετικό είναι να το αγαπήσω. Είναι κι ένας τρόπος να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο για τα παιδιά μας, δείχνοντάς τους τον δρόμο να σκεφτούν πέρα από πολιτισμικές, θρησκευτικές, ηλικιακές ή κάθε είδους άλλες διαφορές. Αυτός είναι ο στόχος του άλμπουμ, το οποίο από μουσικής άποψης ήθελα να πατάει στο τώρα. Δεν έχει τις ρίζες του στην παράδοση. Είναι αφιερωμένο στη μουσική του σήμερα.

Στο El Mundo, το πρώτο single από το νέο σας άλμπουμ, μιλάτε για τη διαφορετικότητα. Τι σημαίνει για σας αυτή η λέξη;
Θέλω να βλέπω τη διαφορετικότητα περισσότερο σαν γεγονός. Ο κόσμος είναι πολύχρωμος, αυτό είναι μια πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη και οφείλουμε να τη σεβαστούμε. Ξέρετε τι κάνει τη διαφορά; Ο βαθμός της διαφορετικότητας που κάποιος επιλέγει να δει ή όχι σε κάτι. Αν θέλω να δω μια διαφορά, θα την εντοπίσω ακόμα και σε δύο φαινομενικά παρόμοια πράγματα. Αυτό το κομμάτι είναι ένας φόρος τιμής στην ομορφιά τού να είσαι διαφορετικός και ένα μήνυμα, ίσως ιδεαλιστικό, ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι κάτι εφικτό. Είναι σαν να λέω: ελάτε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα απολαμβάνουμε ο ένας τις διαφορές του άλλου. Είναι πολύ εύκολο να συνυπάρχουμε αρμονικά. Ας το κάνουμε λοιπόν.

Μεγαλώσατε στο Παρίσι, εγκαταλείποντας με τους γονείς σας τη Βηρυτό σε μικρή ηλικία, κατά τη διάρκεια του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Έχετε νιώσει ποτέ ρατσισμό λόγω της καταγωγής σας; 
Ξέρετε, συμβαίνει αρκετά συχνά να έρχομαι σε επαφή με μια μικρή ή μια μεγαλύτερη δόση ρατσισμού. Άλλες φορές είναι απλώς ένα βλέμμα, άλλες μια λέξη, άλλες μια αντίδραση. Πάντα θα υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα σου υπενθυμίζει ότι είσαι διαφορετικός. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται πάντα με άσχημο τρόπο. Υπάρχει, ας πούμε, κόσμος που έρχεται να με συναντήσει από κοντά και θα μου πει: «Υπέροχη η μουσική σου! Παρεμπιπτόντως, χθες φάγαμε σε ένα λιβανέζικο εστιατόριο και το ταμπουλέ ήταν καταπληκτικό!». Αυτό είναι κάτι που σε κάνει να θυμάσαι ότι είσαι διαφορετικός, αλλά είναι οκέι. Θέλω να πω, ο ρατσισμός δεν είναι μόνο βίαιος. Μερικές φορές είναι αυτό που λένε στις ΗΠΑ παθητικο-επιθετικός. Μπορεί να είναι ένα χαμόγελο, αλλά και μια σιωπή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πώς μοιάζει ο ρατσισμός. Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που σε προσβάλλει εμφανώς. Αρκετές φορές είναι κρυμμένος και δύσκολα τον αντιλαμβάνεσαι.

Ιμπραΐμ Μααλούφ: «Έχω τη δυνατότητα να αγαπώ σημαίνει έχω τη δυνατότητα να κατανοώ τη διαφορετικότητα»-1
© Kristy Sparow/Getty Images For Global Citizen/IDEAL IMAGE

Ο ρατσισμός στη Γαλλία είναι ένας ορατός κίνδυνος; 
Τα τελευταία δέκα χρόνια είδα τα πάντα να αλλάζουν. Κάτι περίεργο συμβαίνει, που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς, αλλά ναι, κάτι έχει αλλάξει. Ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, γιατί μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό. Στις εκλογές όλοι ξέραμε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος, αλλά τελικά όλα επανήλθαν στη θέση τους. Κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, τουλάχιστον όμως αποφύγαμε τα χειρότερα. Υπάρχει, βέβαια, κάτι που έχει αλλάξει στους Γάλλους και είναι πραγματικά πολύ ορατό.

Την τελευταία δεκαπενταετία έχετε υπάρξει παραγωγικότατος, δουλεύοντας πάνω σε περισσότερα από 19 άλμπουμ, δικά σας ή άλλων καλλιτεχνών. Θα λέγατε ότι είστε εργασιομανής; 
Ίσως, δεν ξέρω (γελάει). Δεν θα το έθετα έτσι ακριβώς. Νιώθω τυχερός που κάνω αυτή τη δουλειά και περνάω τον χρόνο μου συνθέτοντας, δημιουργώντας, απολαμβάνοντας την ελευθερία να συναντώ νέους ανθρώπους και να φτιάχνω νέες μουσικές. Για να είμαι ειλικρινής, δεν αισθάνομαι τόσο ότι δουλεύω, όσο ότι αναπτύσσω το πάθος μου. Έχω την ευκαιρία να βγάζω τα προς το ζην εκφράζοντας τον εαυτό μου.

Ξεχωρίζετε κάποια από τις μουσικές σας συμπράξεις; 
Θα σταθώ πρώτα στον πατέρα μου, που έπαιζα μαζί του, όταν ήμουν μικρός, στις συναυλίες του. Από εκεί και πέρα, έχω να θυμάμαι συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Sting, οι Amadou & Mariam, ο Matthieu Chedid, αλλά και η Lhasa de Sela, η πρώτη μεγάλη διεθνής τραγουδίστρια με την οποία δούλεψα. Η μουσική της δεν είναι πια τόσο διάσημη, όμως για μένα ήταν μεγάλο πράγμα να συνεργάζομαι μαζί της εκείνη την εποχή. Πέθανε πολύ νέα, δυστυχώς, αλλά υπήρξε τεράστια καλλιτέχνιδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλα όσα μου είπε, όσα μοιραστήκαμε.

Πριν από κάποια χρόνια αφιερώσατε έναν δίσκο στη Δαλιδά. Τι σας γοήτευσε σε αυτήν; 
Ψάχνοντας για εκείνη, συνειδητοποίησα ότι η διασημότητά της στην πραγματικότητα την έθλιβε. Ο κόσμος δεν την καταλάβαινε, την αντιμετώπιζε σαν μια τραγουδίστρια της μόδας, ενώ εκείνη ήθελε κάτι παραπάνω, ήθελε να χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού και εκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε τρομερό ενδιαφέρον για μένα να ασχοληθώ με τη μουσική της. Οι μελωδίες των τραγουδιών της είναι πραγματικά μοναδικές, ενώ παράλληλα μου άρεσε που ήταν λίγο Αιγύπτια, λίγο Ιταλίδα, λίγο Γαλλίδα, λίγο απ’ όλα. Ήταν μια πραγματικά έξυπνη γυναίκα. Ίσως υπερβολικά έξυπνη για την εποχή της. Βλέπετε, πολλές φορές ο καλλιτέχνης μεταφράζει πολύ διαφορετικά την επιτυχία από το πώς τη μεταφράζει ο κόσμος που τον ακολουθεί. 

Τι είναι επιτυχία για εσάς λοιπόν; 
Η επιτυχία δεν είναι πάντα κάτι θετικό. Μπορώ να μιλάω ώρες για τις κακές πλευρές της και μόνο λίγα λεπτά για τις καλές. Το σημαντικό για μένα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να με καταλάβουν τις στιγμές που εκφράζομαι μέσα από τη μουσική. Αυτό είναι από τα ομορφότερα δώρα που μου έχει προσφέρει η ζωή.

ΙΝFO → O Ιμπραΐμ Μααλούφ έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 21.00. Προπώληση στο viva.gr και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή