Ζωή στις λουτροπόλεις

Για την ξεχωριστή περίπτωση του Μαξ Μπλέχερ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφήγηση ξεκινά με τον νεαρό Εμμανουήλ, Ρουμάνο φοιτητή στη μεσοπολεμική Γαλλία, να επισκέπτεται έναν γιατρό, εξαντλημένος από έντονους πόνους στην πλάτη. Ο γιατρός ανοίγει μαζί του ψιλή κουβέντα όσο τον εξετάζει, τον ρωτάει για τα ενδιαφέροντά του. «Αυτή τη στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ζωή», λέει ο Εμμανουήλ. Θα διαγνωστεί με τη νόσο του Ποτ (φυματίωση των οστών) και θα εγκατασταθεί στη λουτρόπολη Μπερκ, στις βόρειες γαλλικές ακτές. (Άλλη μία από τις αμέτρητες αφηγήσεις που εμπνέονται από την κουλτούρα των λουτροπόλεων και της ατμόσφαιρας των σανατορίων – Ντοστογιέφσκι, Τόμας Μαν κ.ά.). Όταν θα φτάσει εκεί, κάποιος θα του πει: «Όποιος έχει ζήσει εδώ, δεν βρίσκει πια τη θέση του πουθενά στον κόσμο. Θα το νιώσεις κι εσύ μια μέρα. Όλοι εδώ, οι έμποροι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, ακόμα και οι νοσοκόμοι… είναι πρώην ασθενείς που δεν μπορούν να ζήσουν αλλού». Το σώμα του μπαίνει σε γύψο, η ζωή όμως συνεχίζεται – φιλίες, έρωτες, όνειρα. Πραγματικότητα και εφιάλτης συνυπάρχουν, όπως ακριβώς και στη ζωή του Μαξ Μπλέχερ (έπασχε από την ίδια ασθένεια), συγγραφέα των Επουλωμένων καρδιών. Πρόκειται για το δεύτερο και τελευταίο μυθιστόρημα που εκδόθηκε κατά τη σύντομη ζωή του Ρουμάνου συγγραφέα (1909-1938), ο οποίος πάντως πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στα γράμματα της Ευρώπης του Μεσοπολέμου. Από τις εκδόσεις Loggia κυκλοφορεί και το έτερο μυθιστόρημα του Μπλέχερ, Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό.

Ζωή στις λουτροπόλεις-1Επουλωμένες καρδιές, εκδ. Loggia, μτφρ. Βίκτωρ Ιβάνοβιτς. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ζωή στις λουτροπόλεις-2ΕΚΔΟΣΗ
Τώρα που είναι πάλι της μόδας ο Τόλκιν, λόγω της σειράς The Rings of Power, μπορείτε να μπείτε για τα καλά στον κόσμο του φανταστικού με την επανακυκλοφορία (με νέο υλικό) του βιβλίου του Μανώλη Παρούση Τόλκιν: Μύθοι και θρύλοι της Μέσης Γης (εκδ. Anubis). Λίγο να σας αρέσει αυτό το σύμπαν, θα το χαρείτε. 

Ζωή στις λουτροπόλεις-3ΠΟΙΗΣΗ
Το Ποιητικό Εργαστήρι του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος, με διδάσκουσες τις Τασούλα Καραγεωργίου και Λιάνα Σακελλίου, δέχεται νέα μέλη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι διετές, αφορά άτομα από 18 έως 45 ετών και είναι η πιο αξιόπιστη «σπουδή» ποίησης στη χώρα. [email protected], Τ/210-2583416

Ζωή στις λουτροπόλεις-4ΛΕΣΧΗ
Η ελληνική λέσχη ανάγνωσης του Booktalks ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου με κουβέντα για τον Εξώστη και την Ομορφάσχημη του μεγάλου Νίκου Καχτίτση, δύο βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη. Το ραντεβού έχει δοθεί στον χώρο του βιβλιοπωλείου, στο Παλαιό Φάληρο. Τ/210-9802520

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή