Συζητήσεις στο τραμ

Για τα παράξενα διαμάντια που κρύβονται στο έργο του Μπ. Π. Γκαλδός.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες ανοίγω κάθε τόσο τον τόμο των διηγημάτων του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλδός Μια τέχνη που ζει από το θάνατο και διαβάζω από ένα τη φορά – πώς διαβάζεται μια συλλογή διηγημάτων είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις. Να θυμίσω ότι ο Γκαλδός (1843-1920) υπήρξε το σπουδαιότερο ίσως κεφάλαιο της ισπανικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και θεμελιωτής του ρεαλιστικού μυθιστορήματος στη χώρα, αλλά στην παρούσα συλλογή γνωρίζουμε μια άλλη όψη του, ελάχιστα προβεβλημένη, αυτή του συγγραφέα του φανταστικού. Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι ως προς τους συγγραφικούς του στόχους (κοινωνικός σχολιασμός), το μέσο (φανταστικό) δεν λειτουργεί παρά μόνο ως μέσο. Η συλλογή (φροντισμένη, ως συνήθως, από τις εκδόσεις Ροές και με σπουδαία δουλειά από τη Δήμητρα Παπαβασιλείου στη μετάφραση, τις αναλυτικές σημειώσεις και το άριστο επίμετρο) αποτελείται από δώδεκα διηγήματα· ξεχωρίζω ένα, αυθαίρετα και εν μέρει λόγω γούστου, παρατηρώντας τη θαυμαστή αφηγηματική του ισορροπία. Στη Μυθιστορία του τραμ, λοιπόν, όπως λέγεται, ο αφηγητής συναντά σε μια διαδρομή στη Μαδρίτη έναν γνωστό του που ξεκινά να του λέει μια ιστορία. Όταν ο δεύτερος κατεβαίνει, ο αφηγητής βρίσκει παραδόξως τη συνέχεια σε ένα απόκομμα εφημερίδας. Μετά, εμφανίζονται στο τραμ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Και πάει λέγοντας. Μια αλληλουχία ανεξήγητων καταστάσεων που συντηρεί το παράλογο. Δεν είναι ότι ασπάζομαι με κλειστά μάτια την περίφημη δύναμη των κλασικών, αλλά μερικές φορές το κάνω.

Συζητήσεις στο τραμ-1Η συλλογή διηγημάτων Μια τέχνη που ζει από το θάνατο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές. 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Συζητήσεις στο τραμ-2ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το φετινό φεστιβάλ βιβλίου του Λβιβ (Lviv Book Forum) εξελίσσεται σε μια λογοτεχνική σύμπραξη αντίδρασης στον πόλεμο με την εξ αποστάσεως συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από όλο τον κόσμο. Μέσω του βρετανικού Hay Festival (hayfestival.com) οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται δωρεάν με αγγλικούς υπότιτλους. 6-9/10

Συζητήσεις στο τραμ-3ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Κάποιες φορές με ρωτάνε για βιβλία που έγραψα πριν από 50 χρόνια και είναι διασκεδαστικό ότι για τους αναγνώστες δεν υπάρχει η διάσταση του χρόνου. Τα βιβλία ζουν σε μια μορφή αέναου παρόντος». Ενδιαφέρουσα διαπίστωση του Ίαν ΜακΓιούαν μιλώντας στον Guardian πριν από λίγες μέρες. 

 

 

Συζητήσεις στο τραμ-4ΕΚΔΟΣΗ
Το μυθικό σχεδόν μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, Τα βιβλία του Ιακώβ, γραμμένο το 2014, κατακτά τις ΗΠΑ το 2022, όντας υποψήφιο και για το Kirkus (50.000 δολ.) και το Εθνικό Βραβείο (κατηγορία μεταφρασμένων). Σε λίγο καιρό θα το διαβάσουμε επιτέλους και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή