Η ελληνικότητα της Χρύσας: Αμερικανική πρωτοπορία στο Θησείο

Η ελληνικότητα της Χρύσας: Αμερικανική πρωτοπορία στο Θησείο

Η νέα περιοδική έκθεση του MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, φέρνει στην επιφάνεια την ελληνικότητα της διεθνούς φήμης γλύπτριας και ζωγράφου.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα περιοδική έκθεση του ΜΟΜus – Μουσείου Άλεξ Μυλωνά έχει τίτλο Light Negative Positive – Η ελληνικότητα της Χρύσας. Σε ό,τι αφορά την καλλιτέχνιδα που βρέθηκε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στην αιχμή της αμερικανικής πρωτοπορίας, «το ελληνικό στοιχείο δεν περιορίζεται σε θεματικές, σε έργα δηλαδή, όπως τα Κυκλαδικά βιβλία, η Κλυταιμνήστρα ή η Ιφιγένεια, αλλά αφορά κυρίως την προσπάθειά της να προσδιοριστεί σε μια νέα πατρίδα, να δημιουργήσει μια ταυτότητα», εξηγεί ο ιστορικός τέχνης, επιμελητής και προϊστάμενος του μουσείου, Γιάννης Μπόλης. Έννοιες όπως η ισορροπία, η συμμετρία, η αρμονία διαποτίζουν το έργο της. «Πειραματίστηκε με τεχνικές και υλικά –από τους πρώτους που δούλεψαν με νέον–, αλλά δεν κρύφτηκε πίσω από το υλικό. Δεν είναι τέχνασμα η τέχνη της, προχωράει τον προβληματισμό της, δίνει σημασία στο σχέδιο, στη φόρμα», σημειώνει ο κ. Μπόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα 37 σχεδίων από εμβληματικές της συνθέσεις, όπως Οι πύλες της Times Square και η Κλυταιμνήστρα, τα οποία ανήκουν στη συλλογή του ΜΟΜus χάρη στη δωρεά του αρχιτέκτονα, ερευνητή και συγγραφέα Αλέξανδρου Τζώνη, και πλαισιώνονται με γλυπτά-δάνεια από τη συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank και τη συλλογή του ΜΟΜus.

INFO
Έως 29/01/2023, ΜΟΜus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, momus.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT