Λαούτα & σαξόφωνα στο Μέγαρο

Λαούτα & σαξόφωνα στο Μέγαρο

Οι Κρητικοί μουσικοί της οικογένειας Ξυλούρη συναντούν τα πνευστά της Ολλανδίας σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταιριάζει η κρητική λύρα και το λαούτο με τα πνευστά; Ο διεθνούς εμβέλειας μουσικός Γιώργης Ξυλούρης και τα νεότερα μέλη της γνωστής κρητικής οικογένειας (Αντώνης, Νίκος και Απολλωνία Ξυλούρη) απαντούν καταφατικά, πλαισιωμένοι από τους κορυφαίους Ολλανδούς μουσικούς του Nederlands Blazers Ensemble. Ρωτάω τον Γιώργη Ξυλούρη πώς προέκυψε η συνεργασία: «Το καλοκαίρι του 2018 λάβαμε ένα μήνυμα μέσω του οποίου μας πρότειναν να παίξουμε μαζί. Είπαμε “ναι” και το επόμενο διάστημα ήρθε ο μαέστρος τους και έμεινε μαζί μας δέκα ημέρες. Μας ακολούθησε όπου παίζαμε στην Κρήτη. Ανταλλάξαμε ιδέες τότε και ηχογραφήσαμε μουσική που πήρε μαζί του στην Ολλανδία. Τον Οκτώβριο του 2019 πήγαμε και κάναμε μαζί δεκαπέντε συναυλίες, σε θέατρα και εκκλησίες της Ολλανδίας». Άραγε ένιωθαν λιγάκι έξω από τα νερά τους, παίζοντας μπροστά από μια ορχήστρα πνευστών; «Ούτε μία στιγμή. Υπήρξε επικοινωνία από την πρώτη μέρα στην πρόβα, λες και παίζαμε μαζί καιρό. Ηχητική αμβροσία. Οι συναυλίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Μας πρότειναν να ξαναπάμε τον Ιανουάριο του 2020, όπου παίξαμε στο Concertgebouw Concert Hall του Άμστερνταμ και μας παρουσίασε το κρατικό τηλεοπτικό τους κανάλι – όλη τη συναυλία». Αυτή τη σύμπραξη θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 26/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μουσικές με την αύρα του Ψηλορείτη, του Κρητικού και του Λιβυκού Πελάγους, μπλέκονται με μουσικές του κόσμου, έργα μπαρόκ και μελωδίες από όπερες του Ραμώ. Με ειλικρινή περιέργεια, ρωτάω τον Γιώργη τι σχόλια έχει πάρει για την κρητική μουσική από εκτελεστές και ακροατές άλλων εθνών. «“Αν έχει ήχο ο παράδεισος, κάπως έτσι τον φαντάζομαι”, είπε κάποιος».

Λαούτα & σαξόφωνα στο Μέγαρο-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Khruangbin / Vieux Farka Touré – Ali

Οι Τεξανοί Khruangbin, μια μπάντα που πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις μέσα από φωτογραφίες, διασκευάζουν κομμάτια του θρυλικού Αλί Φαρκά Τουρέ σε συνεργασία με τον γιο του. «Παίξτε τα όπως θέλετε», είπε ο κληρονόμος – και αυτό ακριβώς έκαναν. Το αποτέλεσμα είναι ένας desert blues δίσκος χαμηλών εντάσεων, από αυτούς που απολαμβάνεις κάνοντας κάτι άλλο παράλληλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή