Shantaram: Έγκλημα και τιμωρία στους δρόμους της Βομβάης

Shantaram: Έγκλημα και τιμωρία στους δρόμους της Βομβάης

Το Shantaram επικεντρώνεται στην αληθινή ιστορία ενός φιλοσοφημένου Αυστραλού ληστή τραπεζών που βρήκε καταφύγιο-παράδεισo στον υπόκοσμο της ινδικής μητρόπολης.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούσε να σταματήσει να το διαβάζει από την αρχή ως το τέλος, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για περισσότερες από 900 σελίδες. Αυτό δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο 42χρονος Τσάρλι Χάναμ σχετικά με το «απίστευτο και όμως αληθινό» βιβλίο του Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς (επανακυκλοφορεί από τις εκδ. Κυψέλη) στο οποίο βασίζεται η πολυαναμενόμενη σειρά του Apple TV+. Αυτός ήταν ο λόγος που έτρεξε να επιστρέψει στην τηλεόραση, για πρώτη φορά μετά το τέλος της «θητείας» του ως αρχηγός των μηχανόβιων στο Sons of Anarchy: προκειμένου να μη χάσει την ευκαιρία να μας αφηγηθεί εκείνος την ιστορία του διαβόητου πρώην ληστή τραπεζών και πρώην ηρωινομανούς που δραπέτευσε από μια αυστραλέζικη φυλακή στις αρχές των ’80s και πέρασε όλη την υπόλοιπη δεκαετία στη Βομβάη.
       
Εκεί, προκειμένου να επιβιώσει, έγινε από ψευτογιατρός στις παραγκουπόλεις (ένεκα της θητείας του ως οδηγός ασθενοφόρου πριν μπλέξει με το έγκλημα) μέχρι λαθρέμπορος, παραχαράκτης και συνεργάτης της τοπικής Μαφίας. Παραμένοντας ταυτόχρονα, στον πυρήνα του, ένας αλτρουιστής και αντισυμβατικός ανθρωπιστής, στον οποίο οι ντόπιοι επέλεξαν να δώσουν το όνομα Σανταράμ (δηλαδή ο «άνθρωπος της ειρήνης»).

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παράδοξα που ορίζουν τόσο τον συγγραφέα όσο και τον πρωταγωνιστή που τον υποδύεται, κεντρικό εκ των οποίων αποτελεί η ανάγκη τού να είναι ορατός και αρεστός, παρόλο που το ξέρει ότι πρέπει να παραμείνει άφαντος. Και προσπαθεί, όπως λέει, να γίνει ο άνδρας που βλέπουν οι άλλοι όταν τον κοιτούν και όχι εκείνος που βλέπει ο ίδιος όταν κοιτιέται στον καθρέφτη.

Μια καλοφτιαγμένη, στιβαρή παραγωγή, που φέρνει εμφατικά στο προσκήνιο το Bombay noir και διαθέτει αύρα από Καζαμπλάνκα (με τη δράση να εκτυλίσσεται σε μπαρ, με μυστηριώδεις και επικίνδυνες γυναίκες και όλο το υπόλοιπο «πακέτο»). Το μεγαλύτερό της ατού, βέβαια, είναι ο σουρεαλιστικός… ρεαλισμός των καταστάσεων που περιγράφει και οι εκκεντρικοί δεύτεροι χαρακτήρες που κατοικούν εντός του πολύχρωμου tikka masala σύμπαντος που χτίζει με αγάπη, μεράκι και –υπερβολικά πολλά– Eat, Pray, Love φιλοσοφικά τσιτάτα.

ΙΝFO
Δημιουργός: Στίβεν Λάιτφουτ 
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 53%
Η σειρά στριμάρεται από τo Apple TV+

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή