Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια

Μια μέρα στο αναγεννημένο Ωδείο Αθηνών, με τους σχεδόν 1.000 σπουδαστές που ζουν τον δικό τους Πυρετό της δόξας, λίγα 24ωρα πριν από τα σημερινά, επίσημα εγκαίνια.

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΚΕΛΑΡΥΣΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ από ένα φλάουτο. Το χαρούμενο πανδαιμόνιο από την πρόβα μιας μπάντας τζαζ που σε ταξιδεύει στο σύμπαν του Τζον Κολτρέιν. Το παρατεταμένο, χαρούμενο γέλιο μιας ομάδας παιδιών του Δημοτικού που έχουν τελειοποιήσει την τεχνική τους στο μάθημα της χορωδίας που μόλις έχει τελειώσει. Ο διαπεραστικός ήχος από τα ξίφη μιας συντροφιάς πρωτοετών σπουδαστών της Δραματικής Σχολής που έχουν βγει στο απροσδόκητα για την εποχή ηλιόλουστο περιστύλιο του Ιωάννη Δεσποτόπολου και δοκιμάζουν μια σκηνή για το μάθημα της υποκριτικής. Και φυσικά ο απόηχος από το δαιμονισμένο πήγαινε έλα των σκέιτ πάνω στα μαρμάρινα δάπεδα της ανατολικής στοάς κάθε Σαββατοκύριακο. 

Η ζωή δεν σταματά ποτέ στο Ωδείο Αθηνών. Ακόμα περισσότερο τώρα, που το πλέον μακρόστενο κτίριο του κέντρου της πόλης (συνολικού μήκους 130 μέτρων) κι ένα από τα πιο όμορφα δείγματα του κατασυκοφαντημένου μεταπολεμικού μοντερνισμού αποπερατώθηκε σε μεγάλο βαθμό και εμπλουτίζεται με υπερσύγχρονες υποδομές καλλιτεχνικής διδασκαλίας και πολιτιστικής παραγωγής, δημιουργώντας ένα μοναδικό υβρίδιο για τα δεδομένα της Αθήνας και όχι μόνο: και φυτώριο νέων καλλιτεχνών (στο Ωδείο, εκτός από μουσική, διδάσκονται θέατρο και χορό σε πολύ υψηλό επίπεδο), και χώρος φιλοξενίας και παρουσίασης μιας ευρύτατης γκάμας δραστηριοτήτων, από διεθνή συνέδρια όπως του iMEdD τον Σεπτέμβριο μέχρι το ανατρεπτικό μουσικό φεστιβάλ Tectonics, που οργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-1

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ
ΝΕΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ»

Όταν ακούμε τη λέξη «ωδείο», αυτονόητα η σκέψη μας πηγαίνει στη μουσική εκπαίδευση. Αλλά το Ωδείο Αθηνών δεν είναι ένα τυπικό ωδείο. Εξαρχής ο Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείον Αθηνών-1871 εμπεριείχε και τη Δραματική Σχολή, γι’ αυτό και είναι η παλαιότερη σχολή θεσμοθετημένης θεατρικής εκπαίδευσης της νεότερης Ελλάδας και μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη. Η σχετικά νεοσύστατη Σχολή Χορού αποτελείται από την Ερασιτεχνική Σχολή και την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού (60 σπουδαστές) – και οι δύο αναγνωρισμένες από το κράτος. Οι σπουδαστές πόζαραν στον φακό του Βαγγέλη Ζαβού στο νέο αμφιθέατρο που φέρει την επωνυμία του αρχιτέκτονα του κτιρίου, Ιωάννη Δεσποτόπουλου.

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-2

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ
ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ

Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους της νέας εποχής του Ωδείου Αθηνών. Βρισκόμαστε σχεδόν 10 μέτρα και δύο επίπεδα κάτω από το αμφιθέατρο, σε έναν χώρο 600 τ.μ., που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη γεωμετρία της οροφής, η οποία αντανακλά τη μορφή, το υπογάστριο του αμφιθεάτρου. Η δυνατότητα πρόσβασης από μεγάλα αντικριστά κλιμακοστάσια και ανοιχτά πλατύσκαλα προσδίδει μια ενδιαφέρουσα θεατρικότητα στον χώρο και τον καθιστά κατάλληλο για πολλαπλές χρήσεις, όπως εκθέσεις, εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα. Ή ακόμα και για μια πρόβα χορού!

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-3

ΤΜΗΜΑ ΤΖΑΖ 
ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις Σχολές Μουσικής του Ωδείου Αθηνών διδάσκονται όλα τα μουσικά όργανα και ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ειδών, από βυζαντινή, μπαρόκ και κλασική μέχρι σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και τζαζ, όπως διαπιστώνετε και από τη φωτογραφία. Φέτος ξεκίνησε τη λειτουργία του με τους πρώτους πρωτοετείς φοιτητές το νεοσύστατο Κολλέγιο Μουσικής, προϊόν ακαδημαϊκής συνεργασίας του Ωδείου και του πανεπιστημίου Goldsmiths, University of London, για να προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος σπουδαστής βρετανικό Bachelor of Music στην Ελλάδα.

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-4

ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 35 / SCHWARZ

Η καθηγήτρια Χριστίνα Μιχαλάκη διευθύνει τους Μικρούς Μουσικούς της ένα συννεφιασμένο πρωινό Σαββάτου. Όταν θα τελειώσουν το τραγούδι τους, η αίθουσα θα πλημμυρίσει με πνιχτούς πανηγυρισμούς. «Τα καταφέραμε!» Το πρόγραμμα Μικροί Μουσικοί έχει στόχο να προσφέρει υποτροφίες για μουσικές σπουδές σε ταλαντούχα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε αρχικά το 2013, σε συνεργασία με το  Ίδρυμα Λάτση, συνεχίστηκε με την υποστήριξη της Alpha Bank και φέτος στηρίζεται αφενός από το Ίδρυμα QUALCO (22 υποτροφίες), αφετέρου από το Ειδικό Κεφάλαιο Υποτροφιών στη μνήμη Τάκη Δημητρίου (6 υποτροφίες) αλλά και ιδίους πόρους του ΩΑ. Χάρη στο πρόγραμμα, σπουδάζουν περίπου 30 ταλαντούχα παιδιά κάθε χρόνο, τα οποία ακολουθούν ένα ειδικά σχεδιασμένο διδακτικό πρόγραμμα αυξημένων απαιτήσεων, που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς: σήμερα φοιτούν ήδη σε μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού δύο παλιότεροι υπότροφοι του προγράμματος, ενώ αρκετοί άλλοι βρίσκονται πολύ κοντά στο τελικό τους δίπλωμα, με εξαιρετικές προοπτικές. 

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-5

ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟY
ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

Αν περπατάτε περιμετρικά του Ωδείου, ακόμα και στην πολύβουη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, οι ήχοι από τη μοναχική μελέτη των εκκολαπτόμενων σολίστ δραπετεύουν από τα παράθυρα του κτιρίου και πλημμυρίζουν τη γειτονιά. Στο πλάνο μας, ο σπουδαστής Νίκος Γεωργεδάκης φωτογραφίζεται έξω από τις αίθουσες μουσικής διδασκαλίας στον πρώτο όροφο, στον τεράστιο διάδρομο που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση για τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλο και το κίνημα του Bauhaus, την οποία έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών.

Στο Ωδείο Αθηνών, λίγο πριν τα εγκαίνια-6

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΣΚΑΛΕΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ

Μία από τις πιο γοητευτικές πλευρές της καθημερινότητας του Ωδείου είναι η φυσική παρουσία των σπουδαστών του, που σε αριθμό πλησιάζουν τους 1.000· αν συνυπολογιστούν και οι πρωτοετείς του νεοσύστατου Κολλεγίου Μουσικής. Εδώ βλέπουμε ένα στιγμιότυπο από μια πρόβα των σπουδαστών του 4ου έτους της Δραματικής Σχολής στις σκάλες εισόδου, στο νέο αμφιθέατρο. Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης (70 σπουδαστές) είναι μία από τις πιο απαιτητικές θεατρικές σχολές στη χώρα, η μόνη με τετραετές πρόγραμμα σπουδών και μία από τις πιο περιζήτητες: στις φετινές εξετάσεις εισαγωγής διαγωνίστηκαν 360 υποψήφιοι για μόλις 20 θέσεις.

ΙΝFO → Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19. Eγκαίνια νέων χώρων στις 12/12, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή