Νέα Γενιά: Πολίν Λι

Η 26χρονη TikToker που έχει στόχο να αποτελέσει δίαυλο πολιτισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Νότια Κορέα, κάνει μια αναδρομή στα παιδικά της χρόνια σε Σεούλ και Αθήνα και εξηγεί πώς αντιμετωπίζει την τοξικότητα των χρηστών της πλατφόρμας με χιούμορ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς η Πολίν Λι (Pauline Lee) συστήνεται στο «Κ»: Είναι 26 χρονών, μένει στην περιοχή του Ζωγράφου και έχει δύο αδέρφια, έχει τελειώσει πληροφορική, αλλά δεν την ενδιαφέρει να ακολουθήσει κάποιο σχετικό επάγγελμα, και δουλεύει σε μια πολυεθνική εταιρεία. Δείχνει τα μάτια της. Είναι το χαρακτηριστικό που, όπως αυτοσαρκάζεται, «δεν μπορώ να το κρύψω». Γελάει. Όση ώρα μιλάμε, χαμογελάει διαρκώς. «Τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000, ήταν περίεργο να βλέπεις Ασιάτες στους δρόμους της Αθήνας. Δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για την Κορέα. Μας ρωτούσαν “από πού είστε;”, αλλά δεν είχαν ιδέα για το πού βρίσκεται η Κορέα. Έλεγαν “α, είναι στην Κίνα, στην Ιαπωνία”. Μόνο αυτές τις χώρες ήξεραν. Το 2010 άρχισα να ακούω τη λέξη “Κορέα”».

Το 1996, χρονιά γέννησης της Πολίν, η μητέρα της ήταν διορισμένη στην πρεσβεία της Κορέας στην Αθήνα, ενώ ο πατέρας της έκανε διάφορες δουλειές. Οι αναφορές για τη χώρα καταγωγής της και για τη χώρα γέννησής της είναι μοιρασμένες, όπως μοιρασμένα είναι και τα συναισθήματα που νιώθει για την ταυτότητά της, καθώς είχε τη δυνατότητα να ζήσει για έναν χρόνο στη Νότια Κορέα, ανάμεσα στα πέντε και τα έξι της χρόνια, και να αποτυπώσει ανεξίτηλα μερικές εικόνες της Σεούλ. «Το σπίτι όπου έπρεπε να μείνουμε είχε δύο δωμάτια, κοιμόμασταν στο πάτωμα. Η τουαλέτα ήταν έξω, ενώ γεμίζαμε τους κουβάδες για να κάνουμε μπάνιο», διηγείται. 

Το σπίτι αυτό δεν υπάρχει πια, έχει κατεδαφιστεί για να χτιστεί ένα πολυώροφο κτίριο. «Από τα χρόνια στην Κορέα θυμάμαι μόνο ένα έντονο στοιχείο χαράς, μιας άνεσης, της επιβεβαίωσης του “ανήκω εδώ”. Όταν βλέπω τις φωτογραφίες από το νηπιαγωγείο στην Ελλάδα, αισθάνομαι πολύ άβολα. Βγαίνεις από την τάξη, κατεβαίνεις τα σκαλιά, εκτίθεσαι σε έναν χώρο όπου υπάρχουν παιδιά που σε κοιτούν και σε κοροϊδεύουν – είναι άσχημο».

Βέβαια τώρα, πάνω από 135 χιλιάδες άτομα την ακολουθούν στο TikTok, με τα βίντεο στο κανάλι της να έχουν συγκεντρώσει περίπου 5,4 εκατομμύρια likes. Τον Απρίλιο του 2021, που έφτιαξε το πρώτο της βίντεο, η Πολίν σνόμπαρε το TikTok ως μέσο, μολονότι αντιλήφθηκε πως το περιεχόμενο που δημιουργούσε είχε μεγάλη ανταπόκριση. Οι θεματικές των σύντομων βίντεό της περιλαμβάνουν ασιατικές συνταγές, πληροφορίες για τη ζωή στην Κορέα, οι οποίες λειτουργούν ως απαντήσεις στις απορίες των Ελλήνων χρηστών για την καθημερινότητα των Κορεατών, και ταξιδιωτικά vlogs. «Το ευχαριστιέμαι πολύ. Το βλέπω σαν να έχω μια παιδική χαρά. Με αφήνεις εκεί και παίζω. Δεν το βλέπω σαν δουλειά. Είναι ένα χόμπι στον ελεύθερο χρόνο μου. Παρακολουθώ τις τάσεις και ψάχνω ιδέες και το πώς θα τις πλασάρω στο TikTok. Θα μου άρεσε να στηριχθώ εκατό τοις εκατό σε αυτό, όπως και το να ασχοληθώ παραπάνω με τη δημιουργία περιεχομένου ή το ψηφιακό μάρκετινγκ».

Ιδανικά θα ήθελε να έχει τον ρόλο ενός πολιτιστικού πρεσβευτή της Κορέας στην Ελλάδα, καθώς της αρέσει αυτό το διαδικτυακό αλισβερίσι που εκμηδενίζει την απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο περιβάλλον του μέσου έχει διεισδύσει μια τοξικότητα που συναντά και η ίδια και συχνά γίνεται αποδέκτης της. Αντιμετωπίζει, όμως, χιουμοριστικά τα σχόλια διαφόρων χρηστών που κάνουν χιούμορ με στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους Ασιάτες. «Πολλές φορές δυσκολεύτηκα να αντιμετωπίσω τα περίεργα σχόλια, αλλά στην πορεία έμαθα να τα αγνοώ και να τα τρολάρω. Είναι σχόλια από άγνοια. Ούτε τους κατηγορώ ούτε και ασχολούμαι. Απλώς κάνω πλάκα με αυτά». Και επιστρέφει στην «παιδική χαρά» της και στις βόλτες στην Αθήνα με τις φίλες της. Ανακουφισμένη, χαρούμενη, χωρίς έγνοιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή