Νέα Γενιά: Ανδρέας Μπέρμιγχαμ

Νέα Γενιά: Ανδρέας Μπέρμιγχαμ

Ο μαθητής της Β ́ Λυκείου που του αρέσει να κουβεντιάζει από θέματα τεχνολογίας μέχρι φιλοσοφίας και επιλέχθηκε πρόσφατα, μαζί με άλλους τέσσερις συνομηλίκους του, για μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη φορά που θα ακούσω κάποιον συμπολίτη μας να κακολογεί τη νέα γενιά, την απολίτικη στάση και την αποχαύνωσή της από τα σόσιαλ μίντια, θα του δώσω τον τηλεφωνικό αριθμό του Ανδρέα Μπέρμιγχαμ, μαθητή της Β΄Λυκείου στο Αρσάκειο. Δεν είμαι σε θέση να αποδείξω αν είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αλλά η γνωριμία μου με αυτόν τον έφηβο ανανέωσε την πίστη μου στις νεότερες γενιές. Μου τον σύστησαν σε ανύποπτο χρόνο και είχα την ευκαιρία να περάσω λίγη ώρα μαζί του στο διάλειμμα των μαθημάτων που κάνει για να περάσει στο Πολυτεχνείο, στη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών. Ο χρόνος αυτός, ωστόσο, ήταν υπεραρκετός για να διαπιστώσω την ωριμότητα και τη συγκρότησή του. 

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Ανδρέας επιλέχθηκε μαζί με άλλους τέσσερις εφήβους από την Ελλάδα να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να συμμετάσχουν σε μια σειρά συνεδριάσεων «δημοκρατίας στην πράξη». «Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική», μου εξομολογείται, δείχνοντάς μου φωτογραφίες από την εννιαήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. «Ήταν πολύ διαφορετικό απ’ οτιδήποτε είχα κάνει έως τότε». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή σε πρωτοβουλίες ΜΚΟ, οι οποίες διοργανώνουν εκπαιδευτικά συνέδρια εξοικείωσης των νέων με τις διαδικασίες των οργάνων της. Μέσω αντίστοιχων πρωτοβουλιών, αναντίρρητα κερδίζουμε δυνητικά νέους ενεργούς πολίτες. Στην περίπτωση βέβαια του Ανδρέα δεν χρειάστηκε αυτή η εμπειρία για να σμιλευτεί ο νεαρός ενεργός πολίτης. Ο 17χρονος ήταν έτοιμος από καιρό. 

«Το θέμα του συνεδρίου μάς καλούσε να δούμε διάφορα θέματα υπό διαφορετικό φως», μου λέει. Στην ολομέλεια, που κράτησε δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν ξεχωριστές θεματικές. Η ομάδα του Ανδρέα ανέλαβε να συζητήσει την αποτελεσματικότητα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών στην Πορτογαλία. «Στην αρχή είχα επιφυλάξεις, γιατί δεν γνώριζα τίποτα, αλλά στη συνέχεια πείστηκα ότι το πείραμα εκεί πέτυχε», επισημαίνει. Ο Ανδρέας είναι ένας φιλοπερίεργος νέος, που του αρέσει να εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις και την οπτική του. Έχει φυσικά λογαριασμούς σε όλα τα σόσιαλ μίντια, αλλά προτιμά εκεί να επικοινωνεί με τους φίλους του παρά να εκτίθεται. Εκτός από τους υπολογιστές, του αρέσει ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, αλλά και η φιλοσοφία. Πρόσφατα ανακάλυψε την πρακτική φιλοσοφία των Στωικών και γι’ αυτό έσπευσε να προμηθευτεί το Εις Εαυτόν του Μάρκου Αυρήλιου. 

Ο πάντα μειλίχιος και ήρεμος τόνος του με προκαλεί να τον ρωτήσω αν κάνει ποτέ κάτι παιδιάστικο ή ακόμα κι αν θυμώνει. Από το βλέμμα του καταλαβαίνω ότι, παρ’ όλη την εντυπωσιακή αυτεπίγνωση και αυτοκυριαρχία του, δεν αρνείται την πραγματικότητα της ηλικίας του. Η αναλυτική του σκέψη, όμως, και κυρίως η στοχοπροσήλωσή του τον επαναφέρουν αμέσως. Ο Ανδρέας θέλει να ασχοληθεί με την κυβερνοασφάλεια και κάποια στιγμή στο μέλλον να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Το βασικό του κίνητρο είναι να βοηθά τους άλλους και το όνειρό του είναι να διάγει μια σταθερή ζωή. Όταν τον ρωτάω ποιες είναι οι αξίες του, μου λέει χωρίς το παραμικρό κόμπιασμα: «Η ειλικρίνεια, η λογική και η αλληλεγγύη». Φαντάζομαι ότι μετά απ’ όλα αυτά δεν έχετε ανάγκη να σας δώσω το τηλέφωνό του. Είναι εξαιρετικά πιθανό σε μερικά χρόνια από τώρα να διαβάσετε ξανά γι’ αυτόν σε κάποια τεχνολογικά, ή άλλα, νέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT