Challice: Κάθε τραγούδι της, μια φανταστική περιπέτεια

Challice: Κάθε τραγούδι της, μια φανταστική περιπέτεια

Ο «φιλικός βάρδος της γειτονιάς σας», όπως αυτοαποκαλείται, εξηγεί πώς γίνεται η DIY μουσική και μιλά για τον ρόλο του fantasy gaming στην αισθητική των κομματιών της και το μέλλον των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαν να φτιάχνω ένα φανταστικό μουσείο ή μια βάση δεδομένων με σκέψεις και στιγμές μου», μου λέει η Challice –όπως είναι το καλλιτεχνικό όνομα της Ναταλίας Τσάλλη– για τη διαδικασία σύνθεσης μουσικής. «Όταν τελείωσε ο δίσκος μου, μπορούσα στο μυαλό μου να δω όλο το οικοδόμημα – κάθε κομμάτι και ένας διαφορετικός χώρος όπου ανήκει η κάθε μελωδία, με διαφορετικό χρώμα, διάταξη, μέγεθος, επίπεδα, φως, ακόμα και έπιπλα». Η Ναταλία ασχολήθηκε πρώτη φορά επαγγελματικά με τη μουσική όταν ήταν 15 χρονών και συμμετείχε σε μια δισκογραφική δουλειά με την EMI, έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και εργάζεται ως art director στον χώρο της διαφήμισης, για να μπορεί να συντηρεί τη μουσική της, με την οποία θα ήθελε να ασχολείται σε μόνιμη βάση. Στον λογαριασμό της στο Ίνσταγκραμ η Ναταλία μάς συστήνεται ως «ο φιλικός βάρδος της γειτονιάς σας», εμπνευσμένη από τον χαρακτήρα της στο fantasy role-playing game Dungeons and Dragons. Όλα τα παραπάνω με κάνουν να σκέφτομαι πως ο δίσκος της Custom Made Prisons, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μοιάζει με ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο σε ένα μαγικό βασίλειο, όπου κάθε κομμάτι-δωμάτιο οδηγεί σε μια φανταστική περιπέτεια. 

Το Custom Made Prisons γράφτηκε στην πρώτη καραντίνα, όταν, όπως λέει, έπεσε με τα μούτρα στο gaming, βρίσκοντας διέξοδο στο fantasy, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αισθητική των κομματιών, ενώ πηγές έμπνευσής της είναι και γνωστές γυναίκες του Do-It-Yourself (DIY) κινήματος στη μουσική, όπως η Bjork και η Grimes. «Στην καραντίνα διχάστηκα σε σχέση με αποφάσεις και μονοπάτια που είχα ακολουθήσει, και αυτή η διττότητα βγήκε και στη δουλειά μου, όπως μαρτυρούν η μουσική και τα visuals – η παραμυθένια και ατμοσφαιρική ενορχήστρωση παντρεύεται με πολύ πραγματικούς στίχους και θεματολογία, υπάρχει το σκοτάδι και το φως, ο εαυτός σου όταν δεν κοιτάζει κανείς και όταν κοιτάζουν όλοι. Τα κομμάτια έχουν ένα storytelling και είναι σαν κλεφτές ματιές στο ημερολόγιό μου, καθώς έχω γράψει στίχους και μουσική σε όλα τα κομμάτια, εκτός από το Wake Up Love, που είναι μελοποίηση ενός ποιήματος του Τόμπιν Μίλερ.

Είχα πλάι μου υπέροχους φίλους που βοήθησαν ενορχηστρωτικά και παραγωγικά, αφού τα κομμάτια γράφτηκαν στο Garage band στο σαλόνι μου». Η ίδια έχει επιμεληθεί και το εξώφυλλο του δίσκου, μια εικονογράφηση πάνω σε φωτογραφία της φίλης της και εικαστικού Αλεξάνδρας Καψή, με την οποία έγραψαν μαζί και σκηνοθέτησαν το βιντεοκλίπ του Wake Up Love. «Το πιο δύσκολο ήταν η κυκλοφορία», θυμάται, «αφού δεν ήμουν καν σίγουρη αν τα κομμάτια θα έβγαιναν την ημέρα που είχα ανακοινώσει ή στο σωστό κανάλι. Τώρα μοντάρω το δεύτερο βιντεοκλίπ, που θα κυκλοφορήσει σύντομα και γυρίστηκε στην Κεφαλονιά με ένα κινητό, ενώ θα κυκλοφορήσουν και δύο νέα σινγκλ από τον δίσκο. Προγραμματίζω τους επόμενους μήνες ένα μεγάλο live παρουσίασης του δίσκου, ενώ ήδη ετοιμάζω και τον δεύτερο»!

Ποια είναι η κατάσταση στον χώρο της μουσικής στην Ελλάδα; «Έχει εμφανιστεί ένα κύμα από υπέροχα μυαλά και ταλέντα, νέους underground indie artists, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε αυτό το DIY κίνημα που ήρθε με την τεχνολογική ανάπτυξη. Φέρνουν σύγχρονες ιδέες στο τραπέζι, κάτι που πιστεύω πως χρειάζεται πολύ η Ελλάδα. Αρκετός κόσμος στηρίζει πλέον ανεξάρτητους καλλιτέχνες που δεν έχουν από πίσω τους δισκογραφικές ή εταιρείες δημοσίων σχέσεων και αυτό τους δίνει ελευθερία έκφρασης».

INFO
Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο Custom Made Prisons στη σελίδα της Challice στο Spotify. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή