13 βιβλία για παιδιά

Οι Ουράφτες και άλλες φανταστικές ιστορίες.

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εντυπωσιακό το πόσα υπέροχα παιδικά βιβλία φτάνουν κάθε χρόνο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, πόσοι συγγραφείς και εικονογράφοι ανά τον κόσμο δημιουργούν μαγικούς κόσμους για μικρούς αναγνώστες. Συχνά δε οι μεγαλύτεροι φαν των παιδικών βιβλίων δεν είναι τα παιδιά, αλλά οι ενήλικες, οι γονείς τους. 

Όπως ακριβώς συνέβη με τον βρετανικής καταγωγής Κρις Νάιλορ Μπαλεστέρος, που, όταν τα παιδιά του ήταν μικρά, συνειδητοποίησε ότι αγαπούσε περισσότερο από αυτά κάποια από τα εικονογραφημένα βιβλία που διάβαζε και αποφάσισε να διοχετεύσει αυτή την αγάπη σε σελίδες και ήρωες για μικρούς αναγνώστες. Από τη Γαλλία όπου ζει πια μόνιμα, έχει ήδη γράψει και εικονογραφήσει αρκετά βιβλία, ανάμεσά τους τα Η βαλίτσα και Πέντε Δέκα Δεκαπέντε, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα. Πριν από λίγες εβδομάδες, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε το Ίσια το τιμόνι, με κεντρικούς χαρακτήρες τους ήρωες του τελευταίου, τους αξιαγάπητους Φρανκ και Μπερτ. 

Από τη Γαλλία έρχεται και Η μεγάλη κακιά αλεπού (εκδ. Παπαδόπουλος) του σκιτσογράφου και σκηνοθέτη Μπενζαμίν Ρενέρ, ένα πολυβραβευμένο, εξαιρετικά διασκεδαστικό graphic novel, που παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας μάλλον άτυχης αλεπούς που αγωνίζεται να γεμίσει την άδεια κοιλιά της με τις κότες και τα κοτόπουλα μιας φάρμας, βρίσκοντας και χάνοντας συμμάχους και καταλήγοντας με μερικούς ανέλπιστους απογόνους! 

Δύο αλεπούδες είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου του Ιρλανδού συγγραφέα και εικονογράφου Πάντι Ντόνελι Αλεπός & Υιός, Ουράφτες (εκδ. Ίκαρος). Είναι ο Ρόρι και ο μπαμπάς του, που είναι ουράφτης, όπως ήταν πριν από αυτόν ο παππούς του και ακόμα πιο πριν ο προπάππους του. Είναι μάλιστα οι καλύτεροι ράφτες ουρών και ζώα έρχονται στο μαγαζί τους από παντού για να προμηθευτούν τις tailor made ουρές τους. Όμως ο Ρόρι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον: ουρές ευφάνταστες, σε ανατρεπτικά σχέδια και χρώματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψει ο μπαμπάς του ότι μπορεί να πετύχει.

13 βιβλία για παιδιά-1
Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός.

Χρώματα και ουρανός

Μια ευφάνταστη και διασκεδαστική ιστορία έχει ετοιμάσει και ο δάσκαλος Δημοτικού και συγγραφέας Μάριος Μάζαρης, που φαντάστηκε ότι Τα χρώματα έχουν πόλεμο (εκδ. Παπαδόπουλος) πίσω από την πλάτη του μικρού Απόλλωνα. Μόλις εκείνος κλείνει πίσω του την πόρτα του δωματίου του, οι μπογιές βγαίνουν από το κουτί τους και αρχίζουν να τσακώνονται, προσπαθώντας να αυτοπροσδιοριστούν και να ορίσουν τη θέση τους στο κοινό τους σπίτι. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί ένα ακόμα βιβλίο του Μάριου Μάζαρη, το Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς, που περιλαμβάνει 50 + 2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση του παιδιού – ανάμεσά τους ιδέες για βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορούν να υλοποιηθούν στη σχολική τάξη ή στο σπίτι. Στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει κάθε παιδί να ανακαλύψει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, ενθαρρύνοντάς το να μη σταματήσει ποτέ να πιστεύει σε αυτόν.

Όπως ο Μπέντζι, ο ήρωας του βιβλίου του Άλαν Σ. Φοξ, που πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει να αποκτήσει τον υπέροχο πορτοκαλί χαρταετό σε σχήμα διαμαντιού. Χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ, αλλά δεν εγκατέλειψε το όνειρό του. Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Πιο ψηλά από τον χαρταετό του Μπέντζι πέταξαν ο δορυφόρος Σπούτνικ, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο Νιλ Άρμστρονγκ, πολλά τηλεσκόπια και διαστημικά σκάφη που έχουν περιπλανηθεί ή περιπλανιούνται ακόμη στα σκοτάδια του γαλαξία μας. Τις περιπέτειές τους αφηγείται ο Τίμοθι Νάπμαν στο βιβλίο του 3, 2, 1, εκτόξευση (εκδ. Διόπτρα), που ξεναγεί τα παιδιά σε δεκαπέντε συναρπαστικές αποστολές στο διάστημα.

13 βιβλία για παιδιά-2
Ο Ηράκλειτος και το μυστήριο του ποταμού Κάυστρου.

Ταξίδια στον χρόνο

Ένα ταξίδι στον χρόνο χιλιάδες χρόνια πριν, όταν έζησε ο σπουδαίος Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος, επιφυλάσσει στους αναγνώστες το βιβλίο των εκδόσεων Σμίλη Ο Ηράκλειτος και το μυστήριο του ποταμού Κάυστρου. Καθώς ο φιλόσοφος προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή του μεγαλύτερου ποταμού της Εφέσου και να απαντήσει στο ερώτημα από πού αντλούν τα νερά του όλη αυτή την ορμή που δεν τον αφήνει να σταματήσει ποτέ να κυλάει, διάφορα γεγονότα τον οδηγούν σε συλλογισμούς που συμπυκνώνονται σε μερικές από τις γνωστότερες ρήσεις του, όπως «όλα αλλάζουν, τίποτα δεν μένει στάσιμο», «πόλεμος πατήρ πάντων», «αυτοί που μπαίνουν στο ίδιο ποτάμι βρέχονται από διαφορετικό κάθε στιγμή νερό», τις οποίες τα παιδιά γνωρίζουν μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία και ζωηρή εικονογράφηση.

Στην αρχαία Ελλάδα μεταφέρει τα παιδιά και Η ιστορία της Ακρόπολης – Εκεί που οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς (εκδ. Καπόν) του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνου Βαλαβάνη. Πρωταγωνιστές είναι ένας απόμαχος αρχαιολόγος και ένας φιλομαθής μαθητής που μαζί προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται στα μνημεία, περπατώντας ανάμεσα στα αρχαία κτίρια και στα εκθέματα του μουσείου. Γνωριμία με άλλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας επιφυλάσσει το βιβλίο Οι μουσικοί της σειράς Οι μεγάλοι… μικροί (εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο υπογράφει η Αγγελική Δαρλάση. Η συγγραφέας συστήνει στα παιδιά σημαντικούς Έλληνες μουσικούς και καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Μαρίκα Νίνου, η Μαρία Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Δόμνα Σαμίου, ο Νίκος Ξυλούρης και η Αρλέτα, μέσα από αφηγήσεις για την παιδική τους ηλικία. Γιατί φταίει η μουσική του που ο μικρός Νίκος πρέπει να φύγει από την αγαπημένη του Χαλκίδα; Θα καταφέρει ο Βασίλης να αγγίξει το μπουζούκι; Θα αντάλλασσε πράγματι η Μαίρη την όμορφη φωνή της;

13 βιβλία για παιδιά-3
Ίσια το τιμόνι.

Ο φόβος, η χαρά, η ζήλια 

Ο Μάνος είναι ένας μικρός μονόκερος, σχεδόν ίδιος με όλους τους υπολοίπους. Έχει μια χαίτη που μοιάζει με ουράνιο τόξο και αλλάζει χρώματα ανάλογα με το τι αισθάνεται: θυμό που τίποτα δεν γίνεται όπως το θέλει, χαρά γιατί δεν έχει σχολείο και μπορεί να κάνει ό,τι του αρέσει ή ζήλια γιατί όλοι προτιμούν να ασχοληθούν με την ξαδέρφη του τη Ζοζεφίνα. Τρία τρυφερά βιβλία για τα Συναισθήματα του Μάνου (εκδόσεις Κάκτος) από τη συγγραφέα, εικονογράφο και παιδοψυχολόγο Ορελί Τσιέν Τσόου Τσάιν.
 
Ένα μικρό λαγουδάκι είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου των Εμαλιέλ Μασονό και Μελανί Κομπ Ο Τίμος δεν θέλει να κοιμηθεί (εκδ. Μίνωας) – μια μικρή ιστορία για τη μεγάλη πάλη να βάλεις ένα παιδί για ύπνο. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν πολλοί ακόμη τίτλοι, ανάμεσα στους οποίους Ο Τίμος πηγαίνει στη θάλασσα, Ο Τίμος είναι ευγενικός, Ο Τίμος αγαπάει τον πλανήτη κ.ά.

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος συστήνουν την Αντέλ την τρομερή του Mr. Tan (το πραγματικό όνομα του συγγραφέα είναι Αντουάν Ντολ), μια ηρωίδα που επίσης παλεύει να διαχειριστεί τα συναισθήματά της. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της σειράς που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι το Δεν φταίω εγώ, ενώ στα ράφια των βιβλιοπωλείων υπάρχουν ακόμη τα Ποιους συμπαθώ; Κανένα! και Όλα πάνε στραβά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή