Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography

Ο φοιτητής Γιώργος Ρουσόπουλος, που έμαθε φωτογραφία από το YouΤube για να απαθανατίζει τις ορειβατικές του εκδρομές, δεν θυμόταν ότι είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό Sony World Photography, παρά μόνο όταν τον ενημέρωσαν ότι κέρδισε.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν με ενημέρωσαν ότι κέρδισα, νόμιζα ότι μου κάνουν φάρσα!» μου λέει γελώντας ο Γιώργος Ρουσόπουλος. Τι κι αν είναι ερασιτέχνης στην τέχνη της φωτογραφίας, ο 27χρονος φοιτητής Φυσικής από τα Γιάννενα κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στην κατηγορία Landscape (Τοπίο) του περίφημου διαγωνισμού της Sony και του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας. Εδώ και δεκαέξι χρόνια, τα παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony έχουν βραβεύσει μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς και ταλαντούχους φωτογράφους του πλανήτη, επαγγελματίες ή μη, αναδεικνύοντας μια ποικιλία από είδη, στιλ και καλλιτεχνικές οπτικές. Φέτος υποβλήθηκαν πάνω από 415.000 εικόνες από περισσότερες από 200 χώρες – εκεί βρέθηκαν τρεις δικές του εικόνες «εντελώς κατά τύχη», όπως μου είπε ο Γιώργος ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Λονδίνο για την τελετή βράβευσης.

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-1
Η νικητήρια φωτογραφία, τραβηγμένη το περασμένο φθινόπωρο στην Τύμφη.

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-2
Ο καταπράσινος χώρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σπουδάζει ο Γιώργος Ρουσόπουλος.

«Όλα ξεκίνησαν την Πρωτοχρονιά. Είχαμε μαζευτεί σπίτι με την παρέα μου για να αλλάξουμε τον χρόνο κι ένας φίλος με ενημέρωσε για τον διαγωνισμό. Δεν έδωσα σημασία, βγήκαμε μετά να διασκεδάσουμε, γύρισα το πρωί και είδα ότι μου είχε στείλει μήνυμα στο κινητό τον ιστότοπο όπου θα μπορούσα να δηλώσω συμμετοχή. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, έστειλα τρεις εικόνες που θεωρούσα τις πιο δυνατές. Ο καιρός πέρασε, σχεδόν είχα ξεχάσει ότι είχα λάβει μέρος και κάποια στιγμή ένας υπεύθυνος του διαγωνισμού μού έστειλε μήνυμα στο Instagram λέγοντάς μου να κοιτάξω τα μέιλ μου, τα οποία ομολογώ ότι δεν κοιτάζω αρκετά συχνά. Τρελάθηκα από τη χαρά μου. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχω διακριθεί σε έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό, όντας στην ουσία αυτοδίδακτος στη φωτογραφία. Ό,τι έχω μάθει το έχω μάθει από κάτι βιντεάκια στο YouΤube και από ορισμένα άρθρα που διάβαζα».

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-3
Το καταφύγιο του Σμόλικα στην Πίνδο.  

Την αγάπη του για τη φωτογραφία γέννησε το πάθος του για την ορειβασία, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την ομορφιά του φυσικού τοπίου της ορεινής Ελλάδας. «Ζώντας στην  Ήπειρο από μικρό παιδί, σε ένα μέρος με απίστευτη φυσική ομορφιά και συγκλονιστικά βουνά, ήταν αδύνατον να μη γίνω φυσιολάτρης», λέει. «Αποφάσισα να πάρω την κάμερα του πατέρα μου και να καταγράψω όλη την άγρια ομορφιά που συναντώ στα ορειβατικά μου ταξίδια, από τους υπέροχους χιονισμένους λόφους μέχρι τις πανέμορφες αρκούδες. Τα μαγικά τοπία της Ηπείρου συναγωνίζονται σε ομορφιά τα καλύτερα του εξωτερικού».

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-4
Ο νεαρός φωτογράφος αποτυπώνει την απόκοσμη ομορφιά της ορεινής Ελλάδας, όπως στο όρος Τύμφη.

Τα αιώνια τοπία

Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε μαζί με μια μικρή ομάδα ορειβατών από την Κόνιτσα, για να καταλήξει στο σημείο όπου τραβήχτηκε η νικητήρια φωτογραφία, στο Σιάδι της Μύγας, ένα ξέφωτο σε υψόμετρο 1.500 μ., κάτω από την εντυπωσιακή και ψηλότερη κορυφή του βουνού της Τύμφης, που λέγεται Γκαμήλα. «Τα απίστευτα φθινοπωρινά χρώματα της φύσης που αντίκρισα σε εκείνο το σημείο, σε συνδυασμό με την εικόνα ενός ορειβάτη, μιας καλύβας και της θέας προς το βουνό που κόβει την ανάσα, ήταν απλώς μαγικά», λέει. «Ένιωθα ότι βλέπω μια εικόνα εκτός πραγματικότητας και έσπευσα να την απαθανατίσω. Νομίζω αυτό πρέπει να ήταν που συγκίνησε και τους κριτές. Μου αρέσει πάντα να βάζω το ανθρώπινο στοιχείο μέσα στην εικόνα ενός φυσικού τοπίου, γιατί νιώθω ότι τη δυναμώνει. Προσωπικά, βλέπω στην εικόνα αυτή πόσο μικροί είμαστε μπροστά στο μεγαλείο των τοπίων που ήταν από πάντα εκεί. Είναι μια εικόνα που από τη μία με κάνει να καταλαβαίνω το φευγαλέο της ανθρώπινης ζωής και ταυτόχρονα το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να αγαπάμε τη γη που μας φιλοξενεί στη διάρκεια της ζωής μας».

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-5
Στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας στο Νυμφαίο.

Μου μιλάει για την υψηλή επικινδυνότητα που έχουν τα ορειβατικά ταξίδια, τις δυσκολίες που συναντά στα τεράστια υψόμετρα που ανεβαίνει, από ξαφνικές κακοκαιρίες μέχρι απρόβλεπτες αλλεργίες ή ατυχήματα, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ορεινής διάσωσης. Το νικητήριο δώρο που θα παραλάβει είναι ένας τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακός εξοπλισμός απεικόνισης της Sony. «Χαίρομαι, γιατί με τον εξοπλισμό που κέρδισα θα μπορώ να βγάζω ακόμα καλύτερες εικόνες. Το επόμενο ταξίδι που ετοιμάζω είναι στον Όλυμπο, ενώ τρελό μου όνειρο είναι κάποια στιγμή να βρεθώ στα Ιμαλάια. Δεν ξέρω τι δρόμους θα μου ανοίξει αυτή η βράβευση και αν στο μέλλον θα ασχοληθώ επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πάντα θα είναι η μεγάλη μου αγάπη».

Τα τοπία του Γιώργου Ρουσόπουλου που κέρδισαν στον διαγωνισμό Sony World Photography-6
Ο Γιώργος Ρουσόπουλος σε μία από τις εκδρομές του.  

ΙΝFO → Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα εκτεθούν στην γκαλερί Somerset House από τις 14/04 έως την 01/05/2023. @giorgosrus 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT