Ένας ακραίος κόσμος

Για όσα βλέπει μια κούριερ στο κατώφλι μιας πόρτας.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλαβαίνεις πόσο εκτιμάς έναν συγγραφέα όταν ξεκινάς το καινούργιο του βιβλίο και σκέφτεσαι ότι σου είχε λείψει να τον διαβάζεις. Αυτό πάει να πει ότι αναγνωρίζεις τη φωνή του. Κι αυτό πάει να πει ότι έχει φωνή. Ο Χρήστος Οικονόμου είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πολυμεταφρασμένος πλέον και βραβευμένος διεθνώς για τα διηγήματά του. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησε μόλις η νουβέλα του Πες της. Είναι ο μονόλογος μιας κούριερ. Ένας ξέφρενος μονόλογος που προσφέρει την όψη του κόσμου όπως σχηματίζεται μέσα από γρήγορους διαλόγους στο κατώφλι της πόρτας, μέσα από βλέμματα στο εσωτερικό ξένων σπιτιών, μέσα από ατάκες που δεν περιμένουν απάντηση, μέσα από ανθρώπους που σου κάνουν εντύπωση, αλλά όταν ξαναπερνάς, βλέπεις στην πόρτα τους ένα ενοικιαστήριο. Μοναξιά και τρέλα, αυτή είναι η όψη του κόσμου. Και πόνος. «Να κάνουμε λίγο χώρο για τον πόνο. Να φτιάξουμε ένα καινούργιο δωμάτιο για τον πόνο, πώς γίνεται να μην είσαι ακραίος σ’ έναν ακραίο κόσμο;»

Αυτό το φευγαλέο, που έχει σχεδόν τον χαρακτήρα του ενδεικτικού, διασώζει μια αυθεντικότητα. Ο άγνωστος που περιμένει ένα δέμα, θα μπορούσε να είναι ένας γείτονας που μοιάζει λίγο περίεργος – είναι περίεργος. Και δεν τον νοιάζει να το κρύψει από τον κούριερ, γιατί ο κούριερ, εν προκειμένω η κούριερ, είναι μια σκιά. Και όπως καταιγιστικά αθροίζονται τα περιστατικά που συναντά η αφηγήτρια, κάπως δειλά ή ίσως με έκπληξη κάποιος θα αναγνωρίσει κάπου και τον εαυτό του. Γιατί όλοι είμαστε λίγο περίεργοι μπροστά σε μια σκιά. 

Η κούριερ έχει και μια φίλη, τη Λένα, καμιά φορά βρίσκονται και μιλάνε. Οι μεταξύ τους διάλογοι είναι τόσο φυσικοί σαν να τους κρυφακούς, τόσο πικροί και ενίοτε τόσο ξεκαρδιστικοί. Και μαζί με τη Λένα ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός άτυχου κοριτσιού και όλες οι σκέψεις και οι μνήμες δένουν στο τέλος σε μια απόκοσμη κατάσταση. Το Πες της διαβάζεται μια κι έξω, κι όταν τελειώνει καταλαβαίνεις πόσο εκτιμάς έναν συγγραφέα, αλλά και ποια είναι η όψη ενός ακραίου κόσμου.

Ένας ακραίος κόσμος-1Η νουβέλα Πες της του Χρήστου Οικονόμου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή