Επί τύμβω: Έργα εμπνευσμένα από την αρχαία καλλιτεχνική παράδοση

Επί τύμβω: Έργα εμπνευσμένα από την αρχαία καλλιτεχνική παράδοση

Η έκθεση «Επί τύμβω» του Αλέκου Κυραρίνη συνομιλεί με τα ευρήματα της αρχαιότητας στο Μουσείο του Πόρου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Φανταστείτε την αίθουσα. Επιτύμβιες επιγραφές από την περιοχή της Τροιζήνας και των Μεθάνων, γλυπτά αγαλματίδια ενός γυμνού αγοριού ή μιας γυναίκας που «φοράει» έναν μαρμάρινο χιτώνα, κιονόκρανα από ναούς που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους θα δείτε και δεκαπέντε έργα μεικτής τεχνικής του εικαστικού Αλέκου Κυραρίνη, όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω. Στην έκθεση Επί τύμβω που φιλοξενείται στον χώρο του μουσείου, ο Κυραρίνης εμπνέεται από την αρχαία ελληνική καλλιτεχνική παράδοση όπως αποτυπώνεται στις παραστάσεις των επιτύμβιων στηλών ή στα αετώματα των μικρών ναών, καθώς και από μοτίβα δυτικοευρωπαϊκού μοντερνισμού, τα οποία βέβαια έχουν δευτερεύοντα ρόλο στα έργα του. Δύο στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην έκθεσή του. Το ένα είναι η τοποθέτηση των έργων ανάμεσα στα ευρήματα του μουσείου, μια συνάντηση της μνήμης του αρχαίου παρελθόντος με το βίωμα του παρόντος. Το άλλο είναι η καταγραφή της ανάγκης να εκφραστεί η σχέση ζώντων και νεκρών ανά τους αιώνες. Τότε, μέσω επιγραφών, γλυπτών και υπομνημάτων. Σήμερα, με σχέδια, μοτίβα και αφαιρετικές φιγούρες.

INFO
Έως 30/09, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, citronne.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT