Χρειάζεται ο σκύλος σας σωσίβιο;

Χρειάζεται ο σκύλος σας σωσίβιο;

Ασφαλείς διακοπές με τα κατοικίδιά σας στην παραλία, και ευκαιρίες για φλερτ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν σταθώ να γράψω αυτό το άρθρο,έκανα ένα γρήγορο κουίζ σε εννέα ανθρώπους που βρέθηκαν γύρω μου. Η ερώτηση ήταν «ποια ζώα δεν μπορούν να κολυμπήσουν;».

Όλοι έκαναν λάθος. Κάποιοι είπαν οι γάτες (όλα τα αιλουροειδή είναι άνετοι κολυμβητές, άλλο αν δεν ενθουσιάζονται με το νερό), κάποιοι τα γαϊδούρια (γιατί άραγε;) και ένας οι καμήλες· γιατί το νερό που έχουν στις καμπούρες τους βαραίνει και τις μπατάρει. Ουδέν σχόλιον.

Η αλήθεια απέχει πολύ από την κοινή παρανόηση. Τα ζώα που δεν κολυμπούν ενστικτωδώς –και πρέπει να μάθουν πώς– είναι μόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά (πίθηκοι, μαϊμούδες, άνθρωποι, κ.λπ.). Α! Και οι καμηλοπαρδάλεις. Για τις τελευταίες δεν έχουμε ακριβώς αδιάσειστα τεκμήρια, αλλά οι ζωολόγοι εκτιμούν πως, λόγω μορφολογίας, μια καμηλοπάρδαλη θα ήταν πολύ αδέξια κολυμβήτρια και γι’ αυτό δεν έχουν καταγράψει ποτέ ένα τέτοιο ζώο μέσα στο νερό. Σημαίνει όμως αυτό ότι ο σκύλος είναι ένα κολυμβητικό ζώο από τη φύση του και τον εμπιστευόμαστε άφοβα στη θάλασσα; Όχι απαραίτητα. Θεωρητικά όλα τα σκυλιά μπορούν να κολυμπήσουν, με τον ίδιο τρόπο που περπατάνε. Πρακτικά, ένα σωρό εμπόδια μπορούν να προκύψουν μέσα στο νερό.

Ένα γέρικο ζώο μπορεί να υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και να μείνει από ενέργεια μεσοπέλαγα. Ένα αδύναμο ζώο μπορεί να εξουθενωθεί από ένα σχυρό θαλάσσιο ρεύμα ή να κρυώσει αν η θερμοκρασία είναι απρόσμενα χαμηλή. Κάποιες φυλές, όπως τα ντάκσχουντ, με πολύ κοντά πόδια και μακρύ κορμό, ίσως να έχουν όλη την καλή πρόθεση να σας ακολουθήσουν στις απλωτές σας, αλλά να δυσκο- λεύονται να επιπλεύσουν. Και, τέλος, κάποια σκυλιά παραείναι παχύσαρκα για να υποδυθούν την Έσθερ Γουίλιαμς (τεράστια ντίβα του ασπρόμαυρου Χόλιγουντ – γκουγκλάρετέ την!).

Γι’ αυτό, η στήλη προτείνει και επιμένει: πάρτε του ένα σωσίβιο. Όχι, σοβαρά! Κατ’ αρχάς, μην το βλέπετε σαν σωσίβιο. Δείτε το ως γιλέκο πλευστό- τητας, γιατί αυτό είναι στην ουσία. Ένα γιλέκο που διευκολύνει τον σκύλο σας στο κολύμπι, τον κρατάει ζεστό, ορατό από μακριά (αν επιλέξετε κάποιο χρώμα ασφαλείας, όπως το πορτοκαλί ή το κίτρινο) και σας προσφέρει επιπλέον μια πολύ βολική λαβή για να τον τραβήξετε εύκολα από το νερό αν χρειαστεί.

Στο εμπόριο υπάρχουν δεκάδες τέτοια γιλέκα. Δεν ξέρω αν πρόκειται για τελευταία μόδα· βλέπω όμως στην αγορά του διαδικτύου μια νέα σειρά που, εκτός από όλα τα χρηστικά εξαρτήματα, έχουν –έτσι, για την αλητεία!– και ένα πτερύγιο καρχαρία στο πίσω μέρος.

Μην ανησυχείτε. Κανείς δεν θα περάσει τον σκύ λο σας για τον υπ’ αριθμόν ένα θηρευτή της θάλασ σας. Θα το σχολιάσει όμως –θετικά, αρνητικά, λίγη σημασία έχει– και θα σας προσφέρει τη θαυμάσια ευκαιρία να πιάσετε την κουβέντα με το αντικείμενο της προσοχής σας. Γιατί ο σκύλος στη θάλασσα είναι το ιδανικό δόλωμα για φλερτ· αυτό τουλάχιστον με πληροφορούν οι ειδικοί. Σας το μεταφέρω έτσι, αβασάνιστο. Από εκεί και πέρα, κάντε τα κουμάντα σας.

Καλό καλοκαίρι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή