Μαθήματα από τις Άνδεις

Δύο δάσκαλοι της εθνικής πνευματικής παράδοσης του Περού διοργανώνουν ένα καλοκαιρινό retreat γύρω από αρχαία μνημεία της Έλλάδας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της δικτατορίας του Μανουέλ Οδρία στο Περού, τη δεκαετία του ’50, ο ανθρωπολόγος Όσκαρ Νούνιες ντελ Πράδο ξεκίνησε μια αποστολή στην οροσειρά των Άνδεων και συγκεκριμένα στην περιοχή Παουκαρτάμπο. Εκεί, σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, συνάντησε την κοινότητα ιθαγενών Κέρο. Με έναν πληθυσμό γύρω στις 2.000, οι Κέρο είχαν καταφέρει μέσα από την προφορική παράδοση να διατηρήσουν την αρχαία πνευματικότητα και τις τελετές τους, οι οποίες στηρίζονταν στη σύνδεση με τη φύση και κατ’ επέκταση με το σύμπαν. Ο ντελ Πράδο γοητεύτηκε από τη συγκεκριμένη φυλή και αφιέρωσε τη ζωή του μελετώντας και καταγράφοντας τις πνευματικές πρακτικές των Κέρο, διαδίδοντας την ύπαρξή τους στον κόσμο. Σήμερα, τη σκυτάλη έχουν αναλάβει ο γιος του Χουάν (ανθρωπολόγος) και ο εγγονός του Ιβάν (μηχανικός), οι οποίοι έχουν μυηθεί στον τρόπο των Κέρο και έχουν λάβει τον τιμητικό τίτλο των πάκο – οι πάκο είναι θεραπευτές, ιερείς και δάσκαλοι της παράδοσης, ένας συγγενής όρος με τον σαμάνο.

Ο Χουάν και ο Ιβάν ταξιδεύουν ανά την υφήλιο διαδίδοντας τη σοφία των Κέρο, έχουν κληθεί να δώσουν διαλέξεις στο αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Γιουνγκ της Ζυρίχης, ενώ επισκέπτονται τακτικά και τη χώρα μας εδώ και πάνω από μία δεκαετία, διοργανώνοντας σεμινάρια δύο-τρεις φορές τον χρόνο και φανερώνοντας πως αυτή η πνευματική παράδοση των Άνδεων έχει απήχηση και στην Ελλάδα. Αυτό το καλοκαίρι διοργανώνουν ένα retreat γύρω από τις τεχνικές και τις τελετουργίες αυτής της παράδοσης, που θα περιλαμβάνει σεμινάρια (22-25/06) αλλά και διαδραστικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους (27/06-01/07), μεταξύ άλλων στην Ακρόπολη, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στους Δελφούς και στην Ελευσίνα. Σκοπός του σεμιναρίου, που διοργανώνεται από το Divine Nectar Workshops, είναι η συνειδητοποίηση της προσωπικής δύναμης των συμμετεχόντων αλλά και η σύνδεση με τη φύση. «Η πνευματική παράδοση των Άνδεων αποτελεί υπενθύμιση της σοφίας που βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης», λέει στο «Κ» ο Χουάν Νούνιες ντελ Πράδο. «Μέσω των πρακτικών τους και του σεβασμού τους προς τη φύση, οι Κέρο προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το πώς να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τον φυσικό κόσμο».

Επανασύνδεση με την ψυχή, τον εαυτό, το θείο: Η παράδοση των Άνδεων και η τελετουργία των αρχαίων με τους Χουάν και Ιβάν Νούνιες ντελ Πράδο, 22-25/06 και 27/06-01/07. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο nectarflow.gr ή να καλέσετε στα 6971-806490 & 6978-772377.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή