Τι μπορεί να πιει ο σκύλος μου εκτός από νερό;

Τι μπορεί να πιει ο σκύλος μου εκτός από νερό;

Ο Γιώργος Φραντζεσκάκης δίνει μερικές υγιεινές εναλλακτικές, υγρές προτάσεις για να ξεδιψάνε οι σκύλοι μας.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχω έναν φίλο που από τότε που πήρε σκύλο στα 52 του για πρώτη φορά με έχει ταράξει στις ερωτήσεις! Δεκάρα δεν έδινε μέχρι τώρα για τα κυνικά πράγματα, και ας γνώριζε ότι γράφω γι’ αυτά τέσσερις δεκαετίες τώρα. Όμως, ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που, όταν ασχοληθούν με ένα πράγμα, θέλουν να το ξεκοκαλίσουν, να μάθουν τα πάντα γύρω από αυτό, να γίνουν εμμονικοί θηρευτές και της πιο ασήμαντης, της πιο εξειδικευμένης πληροφορίας. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που με ρώτησε προχτές δεν ανήκει καν σε αυτή την κατηγορία των εξεζητημένων γνώσεων. Απλώς, έως τώρα, δεν το είχε σκεφτεί κανένας άλλος. Ούτε κι εγώ, για να έχω έτοιμη την απάντηση…

— Να σε ρωτήσω κάτι, εσύ που ξέρεις (ωχ). Τι άλλο μπορεί να πίνει ο σκύλος μου εκτός από νερό;

Είχα έτοιμη τη μισή απάντηση:

Τα σκυλιά δεν επιτρέπεται να πίνουν αλκοόλ, ούτε για αστείο. Το αλκοόλ είναι ένα ναρκωτικό (δεν κάνω πλάκα) της κατηγορίας των κατασταλτικών, που σημαίνει ότι επιβραδύνει διάφορες ζωτικές λειτουργίες· όχι μόνο την κρίση και τα αντανακλαστικά. Αλκοόλ δεν πρέπει να πίνουμε ούτε εμείς, αλλά σ’ εμάς επιτρέπεται να κάνουμε αυτή την επιλογή (λελογισμένα, θεωρητικώς).

Τα σκυλιά δεν πρέπει να πίνουν καφεϊνούχα ροφήματα, όπως καφέδες, τσάι ή ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη είναι μια πολύ επικίνδυνη ουσία και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και σε ποσότητες εύκολα ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα σκυλιά δεν πρέπει να πίνουν αναψυκτικά. Η ζάχαρη και τα υποκατάστατά της δεν τα πάνε
καλά με τις μεταβολικές λειτουργίες των ζώων.
Τα φρούτα εξαιρούνται, γιατί παρέα με τα σάκχαρα έχουν φυτικές ίνες, που εμποδίζουν τις ινσουλινικές κορυφώσεις.

Τέλος, τα σκυλιά δεν πίνουν γάλα. Όλα τα θηλαστικά, εκτός από τον άνθρωπο (κι αυτός όχι σε ποσοστό 100%), αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη μετά τον απογαλακτισμό. Κάποια σκυλιά ανέχονται κάπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάποια άλλα μπορεί να κάνουν εμέτους ή διάρροιες. Σε γενικές γραμμές, το γάλα και τα προϊόντα που το περιέχουν πρέπει να μένουν μακριά από το πιάτο του σκύλου.

Οπότε, τι μας μένει; Φυσικά, το νερό! Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται νερό, όλοι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να καταναλώσουν ποτέ κανένα άλλο υγρό, εκτός από νερό. Αν θέλετε όμως να φανείτε μερακλήδες, να μερικές από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές, υγρές προτάσεις:

Ζωμός κρέατος ή κότας. Λατρεύουν την οσμή και τη γεύση του. Εννοείται χωρίς καρυκεύματα και χωρίς αλάτι, σκέτος, όπως βγαίνει από την κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα.

Χυμός από καρότα. Σπιτικός, γιατί οι χυμοί του εμπορίου περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Νερό καρύδας. Γι’ αυτό το τελευταίο έχουν γίνει αρκετές έρευνες με πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα: θεωρείται ωφέλιμο για το δέρμα, το τρίχωμα και προληπτική αγωγή κατά της αρθρίτιδας (γι’ αυτό το τελευταίο χρειαζόμαστε ακόμη ισχυρότερη επιστημονική τεκμηρίωση). Προσοχή! Μιλάμε για το νερό που περιέχεται στην καρύδα και όχι το συσκευασμένο «γάλα καρύδας».

Αυτά ανακάλυψα για να καλύψω τον φίλο μου. Με άκουσε προσεκτικά, ζύγισε το όφελος σε σχέση με τη φασαρία και μου απάντησε με ύφος εμβριθούς φιλοσόφου: «Καλά, άσε, νεράκι του Θεού». Έχε χάρη που έρχονται διακοπές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή