Εν αρχή ην η γλυπτική

Η έκθεση "Οι απαρχές της γλυπτικής" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού είναι η απόδειξη πως η γλυπτική υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια.

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χειροπέλεκυς της φωτογραφίας βρέθηκε στην Αγγλία και θεωρείται ένα από τα μακροβιότερα εργαλεία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι λίθοι της κατασκευής του, πέρα από τη χρηστική τους αξία, συστήνουν και μια διαφορετική ανάγνωση που αφορά την υπόστασή του ως γλυπτού.

«Μέχρι τώρα ο κανόνας της τέχνης αναγνώριζε ως αρχαιότερα καλλιτεχνικά δείγματα τα γλυπτά των παλαιολιθικών “Αφροδιτών”, τη ζωγραφική, τα χαράγματα και τα ανάγλυφα στις παρειές των σπηλαίων, όλα έργα του είδους μας, Homo sapiens», αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης Οι απαρχές της γλυπτικής. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα.

Ωστόσο, τέχνη υπήρχε και πριν από τον Homo sapiens. Μέσα από τα παλαιολιθικά εκθέματα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει σπάνια παλαιολιθικά λίθινα εργαλεία και ζωόμορφα γλυπτά από πέτρα από τη Λέσβο, αλλά και διάφορες τοποθεσίες της Ευρασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής (το αρχαιότερο έχει ηλικία 2,5 εκατομμύρια χρόνια), αποδεικνύεται ότι η αισθητική αφύπνιση προήλθε πολύ νωρίτερα από τη χρονική περίοδο που την είχε τοποθετήσει ο άνθρωπος.

Έως 07/01, Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, benaki.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT