Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι

Το παγκρατιώτικο διαμέρισμα του εικαστικού και συνιδρυτή των παιδικών εκδόσεων Μάρτης, Γιάννη Γκανά, έχει κυρίως έπιπλα σκανδιναβικού στιλ, έργα τέχνης, βιβλία και DIY κατασκευές

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παγκρατιώτικο διαμέρισμα του εικαστικού και συνιδρυτή των παιδικών εκδόσεων Μάρτης έχει κυρίως έπιπλα σκανδιναβικού στιλ, έργα τέχνης, βιβλία και DIY κατασκευές.

Αγαπημένο σημείο στο σπίτι: Το γραφείο μου, που είναι μια μικρογραφία του εργαστηρίου μου: γκρι τοίχοι, ράφια ντέξιον, εργαλεία, μπογιές και βιβλία. Ατμόσφαιρα στον χώρο δημιουργεί: Η κόρη μου, Αλίκη. Το σπίτι μου είναι Στο Παγκράτι, εξασφαλίζοντας ησυχία μέσα στο χάος και το αντίστροφο. Έζησα στα προάστια για δύο χρόνια και δεν μου ταίριαξαν. Μου αρέσει να μένω σπίτι, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση να ξέρω ότι γύρω μου, κοντά μου, συμβαίνουν πράγματα. Τέχνη στο σπίτι: Έργα δικά μου και έργα αγαπημένων φίλων καλλιτεχνών. Κάποια τα έχω αγοράσει, κάποια είναι δώρα, κάποια ανταλλαγές. Θα ήθελα πολύ να μπορώ να έχω περισσότερα, είναι σαν συλλογική βιογραφία. 

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-1
Στην τραπεζαρία. Το έργο του ίδιου Μουργκάνα, που απεικονίζει το ομώνυμο βουνό της Ηπείρου όπως το έβλεπε ο εκλιπών παππούς του από το σπίτι του. Η λάμπα, το τραπέζι και οι καρέκλες είναι σκανδιναβικού ντιζάιν, όλα από το Myran. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Αγαπημένο αντικείμενο Ένα μικρό καρεκλάκι από τη Σκύρο, κλασικό δείγμα της μικροξυλογλυπτικής του νησιού. Η εικόνα του απ’ όλα τα σπίτια που έχω ζήσει από παιδί με ανάγκασε να το «δανειστώ» από το πατρικό μου. Γκάτζετ: Το κλασικό δραπανοκατσάβιδο Makita. Το χρησιμοποιώ τόσο για τα μαστορέματα μου, όσο και για τα έργα μου. Αγαπημένο έργο στο σπίτι μου: Ένα ζωγραφικό τοπίο που απεικονίζει το λεγόμενο «πέταλο», τον χωμάτινο περιμετρικό διάδρομο του Καλλιμάρμαρου. Αποτελεί μέρος της ατομικής μου έκθεσης με τίτλο Conversational Pace από το 2011. Μου θυμίζει το σημείο απ’ όπου ξεκίνησα να τρέχω και την προπόνηση για τον πρώτο Μαραθώνιο το 2011. Καλλιτέχνης: Γιώργος Χατζημιχάλης, Εντ Ρούσα, Πολ Όστερ, The Boy. 

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-2
Στο σαλόνι, βιβλία τέχνης στο πάτωμα, το σκυριανό καρεκλάκι της παιδικής του ηλικίας, φωτιστικό της Αλεξάνδρας Τσουκαλά και στον τοίχο έργο του από την έκθεση Conversational Pace του 2011. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Στον ελεύθερο χρόνο μου: DIY. Όταν δεν δουλεύω νέα έργα ή έχω κολλήσει, επισκευάζω τα πάντα. Είναι σαν προθέρμανση για δουλειά στο εργαστήριο. Μου αρέσει να μαθαίνω πώς λειτουργούν τα πράγματα, να τα λύνω και να τα συναρμολογώ ξανά. Βιβλίο που με καθόρισε: Η ελευθερία του Επίκτητου, από τις εκδόσεις Δώμα. Ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Συγγραφέας: Πολ Όστερ. Αυτή την εποχή διαβάζω The Utopia of Rules του Ντέιβιντ Γκρέμπερ. Ξενοδοχείο: Έχω την τιμή να εκτίθενται έργα μου στα Costa Navarino, Periscope και Perianth, όλα εξαιρετικά. Ακόμη δεν έχω καταφέρει να πάω στις Dexamenes, που θέλω πολύ να δω από κοντά. Διακόσμηση: Πάντα είχα μια ροπή προς τον μινιμαλισμό, τα χρηστικά αντικείμενα και τις ευρηματικές λύσεις. 

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-3
Στο μπαλκόνι η σκυλίτσα του, Μέλι. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Βόλτα στην Αθήνα: Η βασική μου διαδρομή τρεξίματος, δηλαδή Καλλιμάρμαρο-Ζάππειο-Αρχαία Αγορά-Κορυφή Φιλοπάππου και επιστροφή από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου: 9,5 χλμ. διαλογισμού σε υψηλούς παλμούς. Πρόσφατο ταξίδι: Πέρασα τον Δεκαπενταύγουστο στο Σουηδικό Αρχιπέλαγος. έμπνευση Βόλτες στην Αθήνα, περπατώντας ή οδηγώντας. Μου αρέσει να ξεκινάω για κάπου και, όταν φτάνω, να συνεχίζω για όπου με βγάλει. Οικογένεια: Η χαρά τού όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, ενώ παράλληλα ο καθένας κάνει τα δικά του. Σχεδιάζω: Την επόμενη ατομική μου έκθεση στην γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου για την άνοιξη-καλοκαίρι 2024. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω: Ελπίζω και φοβάμαι πως δεν θα άλλαζε κάτι. 

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-4
Κηροπήγιο αγορασμένο από παλαιοπωλείο πάνω σε βιβλία αγαπημένων καλλιτεχνών. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-5
Πάγκος στην κουζίνα, κατασκευή του ίδιου, έργο της κόρης του, βάζο από το Myran. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-6
Έργο του ίδιου με τίτλο Στόχος Νο 10. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-7
Στο μπαλκόνι, μεταλλικά έπιπλα, φωτάκια για βραδινή ατμόσφαιρα και θέα στο αθηναϊκό τοπίο. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ

Μy Space: Σκανδιναβικό στιλ και βιβλία σε ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι-8
Η βιβλιοθήκη σκανδιναβικού τύπου φιλοξενεί κυρίως έργα τέχνης φίλων του. 
Η πολυθρόνα είναι οικογενειακό κειμήλιο. Φωτ. ΑΛΙΝΑ ΛΕΦΑ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή