6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας

Οργώσαμε όλη την Αθήνα και τα γύρω προάστια για να βρούμε τα βιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς με παιδιά όλων των ηλικιών

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεράκι, προσήλωση, αγάπη στον αναγνώστη και στο βιβλίο συνθέτουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για το μέλλον της βιβλιοφιλίας. Από το Χαλάνδρι ως την Καλλιθέα, από την Κηφισιά ως το Παγκράτι, αυτή είναι η δική μας λίστα για τους μικρούς αναγνώστες – και τους γονείς τους.

Little Book

Στο παράθυρο της βιτρίνας ένα μπλε τερατάκι μας προϊδεάζει για το εσωτερικό αυτού του φωτεινού βιβλιοπωλείου για παιδιά. Το Little Book βρίσκεται στο Χαλάνδρι εδώ και πέντε χρόνια. Η ιδιοκτήτρια Δήμητρα Πέππα, ήταν αρχιτέκτονας πριν γίνει βιβλιοπώλης, και η όρεξη της να ασχοληθεί με το χώρο του βιβλίου συνδέεται και με τη γέννηση των παιδιών της. Παρατηρώ πώς τα βιβλία βρίσκονται σε χαμηλό ύψος ώστε να μπορούν να τα γραπώσουν παιδικά χεράκια. «Κακά τα ψέματα», λέει η Δήμητρα, «όπως και με όλα τα πράγματα, παραδοσιακά, είναι οι γονείς που κάνουν την επιλογή του βιβλίου, ανάλογα με την αισθητική τους». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρεί, έχει λόγο και το παιδί. Η ίδια διαβάζει όλα τα βιβλία που παραλαμβάνει, που είναι παραπάνω από 20 την εβδομάδα. «Προσπαθώ να μην έχω βιβλία που να μην με εκφράζουν, και ταυτόχρονα, για τον πελάτη, λειτουργώ με το τι θα έδινα εγώ στα παιδιά μου», λέει.

Χαϊμαντά 35, Χαλάνδρι, ανοικτά Δευ. Τετ. 10.00-14.30, Τρ. Πέμ. Παρ. 10.00-14.30 & 17.00-21.00, Σάβ. 10.00-15.30, littlebook.gr

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας-1
Boοktique

Boοktique

Το Boοktique στο Κολωνάκι είναι το καμάρι της Φανής Χαριτάκη, που το άνοιξε το 2013, όταν ήταν μόλις 24 ετών. Πάνω στην περατζάδα της Πατριάρχου Ιωακείμ, ο χώρος φιλοξενεί απ’όλα τα βιβλία, αλλά η Φανή επιμένει στα παιδικά, γιατί η ίδια ρουφούσε τις λέξεις από τα παιδικά της αναγνώσματα. «Από την αρχή το αγκάλιασα. Ήμουν μικρή, δεν είχα την αίσθηση της μητρότητας, έβρισκα συναρπαστικά τα παιδιά αλλά με άγχωνε η ευθύνη. Αυτό κράτησε περίπου έναν χρόνο. Μετά ένιωσα ότι μου ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος. Περνάω τέλεια μαζί τους», λέει. Μετά από την ενήλικη βιβλιογραφία, στο βάθος του βιβλιοπωλείου υπάρχει ένα υπερπλήρες παιδικό τμήμα όπου και οργανώνονται κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις. Είναι σημείο συνάντησης με τα παιδάκια, και η Φανή αναλογίζεται πόσο συχνά μπαίνουν τρέχοντας εκείνα, πριν τους γονείς τους. Αυτός ο ενθουσιασμός την αγγίζει. «Τα έχω δει να μεγαλώνουν. Γυναίκες που έρχονταν πριν γεννήσουν, και τώρα τα παιδιά τους είναι προέφηβοι. Καμαρώνω την αναγνωστική τους εξέλιξη», λέει.

Πατριάρχου Ιωακείμ 21, ανοικτά Δευ. Τετ. 10:00-18:00, Τρ. Πέμ. Παρ. 10:00-21:00, Σάβ. 10:00-19:00, booktique.gr

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας-2
Ο γάτος Μαουρίτσιο

Ο γάτος Μαουρίτσιο

Τι είναι αυτός ο γάτος με το περίεργο όνομα; Είναι ήρωας του αλησμόνητου Μίχαελ Έντε από το βιβλίο του «Το Μαγικό Φύλλο». Η Σοφία Σφύρτζη και η Μιμή Νικολαΐδη βρίσκονται στο Παγκράτι εδώ και πέντε χρόνια, και στην τωρινή, κεντρικότερη πλέον τοποθεσία εδώ και λίγους μήνες. Το βιβλιοπωλείο είναι κομμένο και ραμμένο για παιδιά, όπως μαρτυρούν και οι δαχτυλιές στην γυάλινη είσοδο. «Ποτέ δεν μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα κάποιο παιδί. Τα αφήνουμε να ξεφυλλίσουν και μαθαίνουν να διαχειρίζονται σωστά τα βιβλία», λένε. Διαβάζουν; «Σίγουρα βοηθάει αν οι γονείς τους τους διαβάζουν και είναι συνεπείς σε αυτό. Όταν μπουν στην προεφηβεία θα παρατήσουν την ανάγνωση, αλλά αν υπάρχει ιστορικό, θα επιστρέψουν». Στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Μαουρίτσιο συμπεριλαμβάνονται και αναγνώσεις για μπόμπιρες, κάτω των 2 ετών, εκτός από παρουσιάσεις βιβλίων και το εργαστήρι φιλαναγνωσίας.

Eυτυχίδου 6-8, ανοικτά Δευ. Τετ. 10:00-15:00, Τρ. Πέμ. Παρ. 10:00-14:00 και 17:30-8:30, Σάβ. 10:00 – 15:00, mauriciobookstore.gr

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας-3
Koukoubook

Koukoubook

Σ’ένα παλιό σχολείο στεγάζεται το νεόφερτο βιβλιοπωλείο-καφέ Koukoubook για παιδιά και ενήλικες, στην Καλλιθέα, σε μια υπέροχη φιλόξενη αυλή με διάσπαρτα μερικά σιδερένια τραπέζια σε παστέλ αποχρώσεις. Από απαλά χρώματα χαρακτηρίζεται όλη η διακόσμηση, όταν μπαίνεις στο κυρίως χώρο, με τις ωραίες ρετρό πολυθρόνες. Εντύπωση κάνει το ζεστό απογευματινό φως που εισχωρεί από τα μεγάλα παράθυρα. Οι βιβλιοθήκες ανεβαίνουν μέχρι την οροφή. Δεν είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο για τις ιδιοκτήτριες μητέρα Ελένη Τενεκετζή και κόρη Στέλλα Τραγούδα: το Kookoobook είχε μια επιτυχημένη προηγούμενη ζωή στην Κρήτη. «Θέλουμε τα παιδιά να νιώθουν σαν στο σπίτι τους, να πειράζουν τα πάντα, να τα περιεργάζονται, με μικρή επίβλεψη», λέει η Ελένη. Πιστεύει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία σήμερα, στον τομέα της φιλαναγνωσίας. Το καφέ, που λειτουργεί συμπληρωματικά, προσφέρει πλήθος επιλογών, σπιτικό κορμό, λαχταριστά κέικ και λεμονόπιτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kookoobook έχει παιδικές τουαλέτες, που συναρπάζουν τα πιτσιρίκια, και προδιαγραφές ΑΜΕΑ. «Θέλουμε να είναι φιλικό προς όλους, να νιώθει κάποιος όσο άνετα αισθάνεται στο σπίτι του», λέει η Στέλλα.

Αγνώστου Στρατιώτη 34, Καλλιθέα, ανοικτά Δευ. Τρ. Πέμ. Παρ. 8:00-22:00, Σάβ. Κυρ. 10:00-22:00

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας-4
Σπόρος

Σπόρος

Φτάνοντας στον Σπόρο, στην Πλάκα της Κηφισιάς, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι κάπου στη γαλλική επαρχία, με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα χαμηλά σπίτια. Το βιβλιοπωλείο, που μετράει 9 χρόνια ζωής, έχει επιλέξει να δημιουργήσει διάλογο μεταξύ τέχνης και βιβλίων. Η βιτρίνα του, πάντοτε θεματική, αυτές τις μέρες παρουσιάζει σε αντίστιξη πρωτότυπα και μεταφρασμένα έργα. Όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια Κορίνα Αλιβιζάτου, το παιδικό βιβλίο έχει κεντρική θέση εδώ, μάλιστα τα βιβλία δεν είναι οργανωμένα αλφαβητικά, αλλά θεματικά: δημιουργικής απασχόλησης, συναισθηματικής νοημοσύνης, βιβλία γνώσεων, και φυσικά υπάρχει μια γωνία που μπορούν να καθίσουν με τις ώρες για διάβασμα. Κύκλος σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά θα ξαναξεκινήσει από την ερχόμενη άνοιξη.

Γεωργίου Δροσίνη 7, Κηφισιά, ανοικτά Δευ. Τετ. Σάβ. 10:00-16:00, Τρ. Πέμ. Παρ. 10:00 – 21:00, Sporosbooks.gr

6 βιβλιοπωλεία στα οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά σας-5
Quark

Quark

Το Quark, το βιβλιοπωλείο για ενήλικες και παιδιά, στα Βριλήσσια, άνοιξε μερικούς μήνες πριν την πρώτη καραντίνα και προσφέρει μια πολύ επιμελημένη συλλογή βιβλίων για νεαρούς αναγνώστες. «Έχουμε επιλέξει να στοιβάζουμε τα βιβλία όχι με τις ράχες, αλλά με τα εξώφυλλα για να δείχνει καλύτερα η εικονογράφηση. Μειώνεται ο χώρος έτσι, αλλά δίνει το δικό μας στίγμα. Εδώ θα βρεις πολλά βιβλία από μικρούς εκδοτικούς οίκους που μας “λένε” κάτι», σημειώνει το ζευγάρι ιδιοκτητών Κατερίνα Χρυσούλη και Διαμαντής Κολοβός. Κάνουν συχνά παρουσιάσεις στο αίθριο του εμπορικού που τους στεγάζει, στήνουν μαξιλαράκια και τα παιδιά παρακολουθούν υπνωτισμένα τους συγγραφείς. Το πιο περίεργο βιβλίο που τους έχει ζητήσει παιδί; «Ένα αγοράκι 9 ετών που διάβαζε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θέλοντας να καταλάβει όλες τις πλευρές της ιστορίας. Έπρεπε να τον στείλουμε στον πρώτο όροφο με τα βιβλία ενηλίκων», λένε.

Λεωφόρος Πεντέλης 39Α και Έκτορος 2, Βριλήσσια, ανοικτά Δευ. Τετ. Σάβ. 10:00-15:00, Τρ. Πέμ. Παρ. 10:00 – 20:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή