Τα νομίσματα «θησαυροί» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Τα νομίσματα «θησαυροί» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Λάθη στην παραγωγή τους, ιδιαιτερότητες στον τρόπο που κόπηκαν καθώς και επετειακές εκδόσεις κάνουν κάποια ευρωπαϊκά κέρματα να πωλούνται ακόμα 6.000 ευρώ σε δημοπρασίες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατώντας τις λέξεις κλειδιά «Γκρέις Κέλι» και «ευρώ» στη μηχανή αναζήτησης του eBay έρχεται κανείς αντιμέτωπος με εντυπωσιακές τιμές: υπάρχουν νομίσματα τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα 6.000 ευρώ σε δημοπρασίες. Όπως γίνεται φανερό, οι συλλέκτες είναι ικανοί να δώσουν γη και ύδωρ για να τα κάνουν δικά τους.

Προφανώς, πρόκειται για κέρματα συλλεκτικής αξίας, τα οποία όμως κάποτε κυκλοφόρησαν κανονικά έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να κάνουν τις συναλλαγές τους. Θεωρητικά μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε. Σε κάθε συναλλαγή που κάνουμε, κάθε φορά που ψάχνουμε στην τσέπη μας για να πληρώσουμε κάτι, μπορεί να διασταυρωθούμε, ανυποψίαστοι, μαζί τους. Δυστυχώς, αν δεν είμαστε και οι ίδιοι συλλέκτες είναι πολύ πιθανό να αφήσουμε έναν θησαυρό να γλιστρήσει από τα χέρια μας. 

Τα σπάνια νομίσματα του ευρώ είναι σίγουρα δύσκολο να εντοπιστούν αφού οι λεπτομέρειες που τα κάνουν μοναδικά, συχνά περνούν απαρατήρητες. Ένα μικρό γράμμα σκαλισμένο στη γωνία, ένα λάθος καλούπι για το λάθος κέρμα, μια περιορισμένη επετειακή κυκλοφορία με σχέδια που δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά. 

Καλουπωμένα σε αίθουσες νομισματοκοπείων, φέρουν επάνω τους όλα ακριβώς τα στοιχεία που φαινομενικά τα καθιστούν αδιάφορα – κι όμως, διαφέρουν. Μπαίνουν ανυποψίαστα στη ροή του χρήματος, ταξιδεύουν σε χώρες ελεύθερα, μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα τους δώσει την προσοχή εκείνη που θα πολλαπλασιάσει την αξία τους.

Λάθη, ιδιαιτερότητες και επετειακές εκδόσεις

Τα νομίσματα «θησαυροί» που κυκλοφορούν ανάμεσά μας-1
(Φωτογραφία: ecb.europa.eu)

Ήταν το 2002 όταν οι υπεύθυνοι για την κοπή των νομισμάτων στην Ιταλία έκαναν το λάθος να κυκλοφορήσουν μερικές χιλιάδες κέρματα του ενός λεπτού σε καλούπι του δίλεπτου νομίσματος. Πιθανώς να μην μπορούσαν να φανταστούν πως σήμερα η αμέλεια αυτή θα έφερνε στους κατόχους των κερμάτων χιλιάδες ευρώ. Παρά τις προσπάθειες των ιταλικών αρχών να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μερικά νομίσματα που φέρουν τυπωμένη τη Mole Antonelliana συνέχισαν να κυκλοφορούν στις τσέπες ή τα πορτοφόλια ανυποψίαστων. Το 2013 ένα από αυτά πουλήθηκε για 6.600 ευρώ.

Μία τελείως διαφορετική περίπτωση, αποτελούν τα ελληνικά νομίσματα των δύο ευρώ τα οποία απεικονίζουν τη μορφή της Ευρώπης που απήχθη από τον Δία: Μπορεί να κυκλοφόρησαν σε δεκάδες εκατομμύρια, κάποια από αυτά όμως έχουν μια ιδιαιτερότητα αφού κόπηκαν στη Φινλανδία. Έτσι, όσα φέρνουν επάνω τους ένα S, το οποίο δηλώνει τη Φινλανδία στα φινλανδικά (Suomi), μπορούν να πουληθούν μέχρι και για 1.000 ευρώ στο eBay.

Μετά την Ελλάδα, η Φινλανδία ήταν η επόμενη χώρα που θα γιόρταζε με τρόπο ξεχωριστό τη μεγάλη επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Για τον λόγο αυτό κυκλοφόρησε ένα εκατομμύριο επετειακά νομίσματα των δύο ευρώ τα οποία σήμερα μπορούν να αγγίξουν σε αξία ακόμα και τα 80 ευρώ σε εξειδικευμένα σάιτ πλειστηριασμών. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Euro Coin Finder (@eurocoinfinder)

Αν όμως πρέπει να μιλήσουμε για το πλέον πολύτιμο κέρμα του ευρώ, τότε ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά σε κέρματα που κόπηκαν το 2007 στο Μονακό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 20.001 νομίσματα με το πρόσωπο της ηθοποιού και πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι, τα οποία κυκλοφόρησαν με αφορμή την 25η επέτειο από τον τραγικό θάνατό της. Το ένα από αυτά δόθηκε στον γιο της Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό. Τα υπόλοιπα κυκλοφόρησαν κανονικά. 

Σήμερα, ένα από αυτά μπορεί να κάνει μέχρι και 4.000 ευρώ, ενώ το κάθε ένα από αυτά είχε πουληθεί στο παρελθόν για 120 ευρώ. Πλέον και κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στα χέρια συλλεκτών ή ίσως κάποια από αυτά βρίσκονται σε κάποιον κουμπαρά, κάποιου ανυποψίαστου για την πραγματική του αξία Ευρωπαίου πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή