H γάτα της Ακρόπολης που έγινε αξιοθέατο στο Google Maps

H γάτα της Ακρόπολης που έγινε αξιοθέατο στο Google Maps

Πώς ο «Τιτάνας» κατάφερε να γίνει η μασκότ για τους ξένους επισκέπτες

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν υπήρχε βασιλιάς στην Αθήνα θα ήταν αυτός», αναφέρει ένα από τα σχόλια στο Google maps. «Είναι νωχελικός και στωικός σαν Έλληνας θεός, η πιο εντυπωσιακή από όλες τις αρχαίες τοποθεσίες», συνεχίζει μία άλλη. «Ακρόπολη; Παρθενώνας; Σας παρακαλώ. Το πρώτο πράγμα που οφείλετε να δείτε είναι ο Τιτάνας», λέει μία τρίτη. Όσο για την ίσως πιο υπερβολική κριτική που διαβάσαμε; «Ταξίδεψα από την Ιταλία μόνο και μόνο για να τον δω και σίγουρα άξιζε τον κόπο, σίγουρα θα επιστρέψω».

Μέχρι στιγμής, μετράει 423 κριτικές από χρήστες που αναζήτησαν τα ίχνη του και μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Κάποιοι κατάφεραν να τον εντοπίσουν, άλλοι όχι. Σχεδόν όλοι όμως έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για το κυνήγι του πιο δημοφιλούς γάτου της Ακρόπολης. 

Πρόκειται για τον «Τιτάνα», την ευτραφή, άσπρη και μελί γάτα για την οποία έχει δημιουργηθεί μια τοποθεσία με βαθμολογία 4.9 – όπου οι τουρίστες καταγράφουν την εμπειρία τους και μοιράζονται τις φωτογραφίες που τράβηξαν τη στιγμή που τον βρήκαν. Υπάρχουν κι εκείνοι που δημοσιεύουν βίντεο με την όλη εμπειρία της αναζήτησής του.

Οι μαρτυρίες των επίδοξων ντετέκτιβ του Google μας ενημέρωναν ότι περιτριγυρίζεται συχνά από μια ομάδα ασφαλείας που αποτελείται από γάτες άλλου χρώματος. «Δεν μπορέσαμε να περάσουμε τους φύλακες του. Ένας όμως από αυτούς, ο πορτοκαλής, μας άφησε να φωτογραφίσουμε εκείνον στη θέση του», αναφέρει κάποιος. 

Άλλοι πάλι βαθμολογούσαν με πέντε αστεράκια την τοποθεσία. Τον έβρισκαν μετά από τρεις ή τέσσερεις προσπάθειες να ξαπλώνει πίσω από θάμνους ή να ποζάρει σε σπίτια της Πλάκας, αποφεύγοντας όμως την ανθρώπινη επαφή. Θεωρείται μάλιστα πως είναι αρκετά απόμακρος. «Είναι ξεκάθαρο πως ο γάτος έχει επίγνωση του υψηλού του στάτους και για αυτό δε μας πλησίασε. Ούτε όμως έτρεξε μακριά και αντίθετα, μας άφησε να θαυμάσουμε την ομορφιά του από μακριά. Ήταν το highlight του ταξιδιού μας».

Η γλαφυρότητα κάποιων επισκεπτών μάλιστα ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Μια απίστευτη ένταση υπήρχε στον αέρα καθώς πλησιάζαμε την περιοχή που υποτίθεται ότι βρισκόταν ο γίγαντας. Αφήσαμε τα μάτια μας να περιηγηθούν για μια στιγμή και πράγματι, ήταν εκεί· ξαπλωμένος με όλο του το μεγαλείο, άδραζε με ύφος θριάμβου τη μέρα του. Τι εντυπωσιακό θέαμα το πώς αυτός ο κολοσσός ρίχνει την απογευματινή σκιά του πάνω στην Ακρόπολη».

Ψάχνοντας τον Τιτάνα

Βγήκαμε λοιπόν, ωθούμενοι από την περιέργεια μας και τα ενθουσιώδη σχόλια, κι εμείς στο κυνήγι. Ανεβήκαμε από τον σταθμό μετρό της Ακρόπολης την οδό Θρασύλλου και σε πέντε λεπτά, στρίβοντας σε ένα στενό στα δεξιά μας, είχαμε προσεγγίσει τη γειτονιά του Τιτάνα. 

Δίπλα από το σημείο στο οποίο οι τουρίστες αγοράζουν τα εισιτήρια τους για να εισέλθουν στον βράχο, κοντά σε μια ταβέρνα που καλούσε με κλασσικά λαϊκά τραγούδια τους πρώτους επισκέπτες της ημέρας να γευματίσουν, η ειδοποίηση του Google maps κουδούνισε ενημερώνοντας μας πως είχαμε φτάσει στον προορισμό μας. 

Σκεφτήκαμε πως η συμβολή όσων έτρωγαν στο σημείο εκείνο, και οι λιχουδιές που του έδιναν θα πρέπει να ήταν καθοριστική για το «βάπτισμα» του γάτου. Οι πρώτες ενδείξεις ερχόταν από τα χαλάσματα ενός κτηρίου: Δύο γάτες έψαχναν τροφή – το χρώμα τους μας υπέδειξε πως καμία τους δεν ήταν αυτή που ζητούσαμε.

@jessicaxviana Titan the Cat should be at the top of your Athens itinerary 😉🐈 Titan is part of a colony managed by Nine Lives Greece, a volunteer organisation that helps stray cats in Athens, through feeding, vet care, neutering and adoption. So there’s no need to bring him treats (he might get too mighty!) but water is okay 💕 #athenstravel #visitathens #athensitinerary #athenshiddengems #titancat ♬ Mamma Mia – ABBA

Παραδίπλα εμφανίστηκε άλλη μια, μελί, νιαούριζε μπροστά σε ένα άδειο κεσεδάκι από φαγητό, κοιτώντας τους περαστικούς. Παρά την όποια ομοιότητα, μας φάνηκε αδύνατο να πρόκειται για τον θρύλο που αναζητούσαμε. Η διαφορά στη σωματική διάπλαση ήταν μεγάλη. Ψάξαμε για ώρα στην περιοχή, στις σκιές και τα τριγύρω στενά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα πιο φιλικά γατιά καθώς και με μερικά απόμακρα, η νωχελικότητα των οποίων κίνησε αμέσως την περιέργεια μας. Η προσπάθεια μας αποδείχθηκε μάταιη. Κανένα δεν έμοιαζε με τον αγαπημένο πρωταγωνιστή των επισκεπτών της Ακρόπολης. 

Αφού είχαμε απομακρυνθεί από την περιοχή, ανατρέξαμε ξανά στο Google Maps και τότε ανακαλύψαμε μερικά ακόμη σχόλια. Ανάμεσα τους κι ένα σχόλιο της ομάδας εθελοντών «Nine Lives Greece», ένα δίκτυο εθελοντών, με σκοπό τη μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων γατών μέσα από προγράμματα στείρωσης-σύλληψης-επανατοποθέτησης. Στη σελίδα της ομάδας αναφέρεται πως κάθε χρόνο βοηθάει με τη στείρωση πάνω από 1700 αδέσποτων γατών στην Αθήνα ενώ βελτιώνει την ποιότητα ζωής περισσότερων των 500 γατιών με τα προγράμματα καθημερινού ταΐσματος και κτηνιατρικής φροντίδας. Στην αποικία γατιών της φαίνεται πως ανήκει και ο Τιτάνας. 

Επικοινωνήσαμε με την Ελένη Κεφαλοπούλου ιδρύτρια του σωματείου και υπεύθυνη των αποικιών της Ακρόπολης, εκεί όπου είναι στειρωμένα 500 ζώα και ταΐζονται καθημερινά 200.

«Ο “Fatty” όπως τον λέμε εμείς ανήκει σε μια από τις αποικίες μας. Ήταν πάντα στρουμπουλός όμως πριν από 2 χρόνια και άρχισε να παχαίνει υπερβολικά. Τον πήγαμε κατευθείαν στον κτηνίατρο για να δουν αν είχε καρδιά, διαβήτη, αν είχε γίνει κατακράτηση υγρών. Τελικά όλες οι εξετάσεις βγήκαν πάρα πολύ καλές και ο κτηνίατρος μας είπε ότι τον ταΐζουμε υπερβολικά. Επειδή έτρωγε όσα έτρωγαν και τα υπόλοιπα γατιά της ομάδας που ταΐζονταν μια φορά την ημέρα, πιστεύουμε ότι κάποιος από τους γείτονες τον τάιζε μακαρόνια ή ρύζια με μια κονσέρβα από πάνω. Μιλήσαμε με τους γείτονες για να μην τον ταΐζουν και τον τελευταίο καιρό πήγαιναν εθελοντές μέσα στη μέρα για να του δίνουν λίγη καλής ποιότητας τροφή, έτσι ώστε να είναι πάντα χορτάτος και να μην τρώει άχρηστες τροφές. Έτσι βελτιώθηκε η κατάσταση. Η δημοσιότητα ενέτεινε το πρόβλημα γιατί τουρίστες τον αναζητούσαν, τον τάιζαν με σουβλάκια, κροκέτες και φαγητά από εστιατόρια. Τους λέγαμε να μην ανησυχούν, πως φροντίζουμε τα γατιά και τους παρακαλέσαμε να μην αφήνουν φαγητό. Ο fatty πάει αρκετά καλύτερα, έχει μείνει σχεδόν ο μισός».

Παρά τις συμβουλές του σωματείου προς τον κόσμο, όσοι τον αναζητούσαν ενδιαφέρονταν όπως λέει η κ. Κεφαλοπούλου μόνο για να «βγουν μια φωτογραφία, να πουν ότι ήταν εκεί, ότι είδαν τον Τιτάνα», κάτι που ήταν δυσάρεστο.

Σπεύσαμε ξανά στο σημείο από το οποίο είχαμε φύγει πριν λίγο, έτοιμοι να μελετήσουμε ξανά του υποψήφιους θρύλους, όμως τα γατιά είχαν εξαφανιστεί. Ίσως, να συναντήθηκαν φευγαλέα οι δρόμοι μας. Ίσως, να βρίσκεται τη στιγμή που μιλάμε ξαπλωμένος κάτω από φυλλωσιές, απολαμβάνοντας τη ζωή, χτίζοντας σχόλιο το σχόλιο τη φήμη του, ίσως πάλι να κρύβεται από τους ενοχλητικούς τύπους που τον θαμπώνουν με τα φλας τους κάθε μέρα ή να παίζει μαζί τους σε μια γωνιά απολαμβάνοντας την αγάπη τους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο για τον αινιγματικό αυτό φρουρό της ακρόπολης. Μόνο το ότι αναζητείται ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή