Μάρκελλος Πολυδώρου, το νέο ελληνικό αίμα της υψηλής ραπτικής

Μάρκελλος Πολυδώρου, το νέο ελληνικό αίμα της υψηλής ραπτικής

Ο σχεδιαστής μόδας, που μόλις παρουσίασε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής, μιλάει για τη Ρόιζιν Μέρφι, την Ίρις βαν Χέρπεν και όσα φιλοδοξεί να προκαλεί στις γυναίκες με τις δημιουργίες του

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημειώστε το όνομά του γιατί θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Ο 32χρονος Μάρκελλος Πολυδώρου είναι από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις νέων σχεδιαστών μόδας. Πολύ περισσότερο, είναι ένας άνθρωπος με καθαρή και φωτεινή αύρα, που τη μεταφέρει στα περίτεχνα ρούχα υψηλής ραπτικής που δημιουργεί. Η παρθενική του συλλογή, που μόλις παρουσίασε, έχει τίτλο Against all Logic (Ενάντια σε κάθε λογική).

Αγαπούσες τη μόδα από μικρός;

Ως παιδί ζωγράφιζα πολύ. Ο πατέρας μου ήταν αρχιτέκτονας και με μύησε στον κόσμο του σχεδίου. Στο Γυμνάσιο, θυμάμαι, σχεδίαζα παπούτσια και ρούχα στο βιβλίο της Οδύσσειας την ώρα της παράδοσης, κι αυτό με ταξίδευε. Αρχικά τελείωσα τη Γεωπονική, γιατί ανέκαθεν έτρεφα μια αγάπη στο περιβάλλον, και έπειτα έκανα μεταπτυχιακό στο Μιλάνο πάνω στο σχέδιο μόδας. Τελειώνοντας, έζησα λίγο καιρό εκεί, κάνοντας πρακτική σε ένα ατελιέ νυφικών. Στο Μιλάνο μαθαίνεις μόδα, ακόμα κι αν παρατηρείς τα ντυσίματα των ανθρώπων στους δρόμους. Υπάρχει μια όμορφη ελευθερία στο ντύσιμο εκεί, που με επηρέασε σχεδιαστικά.

Η Ρόιζιν Μέρφι πώς προέκυψε να φορέσει το φόρεμα της πτυχιακής σου;

Εντελώς απροσδόκητα, όταν ήρθε το 2019 για συναυλία στην Αθήνα. Ένας φίλος, στιλίστας, είχε το μέιλ του ατζέντη της και με παρότρυνε να επικοινωνήσω μαζί της. Της έστειλα εικόνες των ρούχων της πτυχιακής μου συλλογής, απάντησε αμέσως ότι ξετρελάθηκε με το κίτρινο φόρεμα και κάπως έτσι βρέθηκε να το φοράει επί σκηνής, όχι μόνο στην Αθήνα, σε όλο το ευρωπαϊκό της τουρ. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της. Συχνά ακούω τα κομμάτια της όσο σχεδιάζω. Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω κι από κοντά στην Αθήνα. Μου είπε ότι ξεχώρισε την τεχνική μου και εντυπωσιάστηκε περισσότερο όταν της αποκάλυψα ότι το σχήμα του φορέματος αντλεί έμπνευση από τα ανθρώπινα κύτταρα!

Μαθήτευσες στο πλάι της θρυλικής Ίρις βαν Χέρπεν. Τι κρατάς από αυτή την εμπειρία;

Πέρασα περίπου έναν χρόνο στο ατελιέ της στο Άμστερνταμ. Πάντα τη θαύμαζα για τη σχεδιαστική της πρωτοτυπία. Με έβαλε στα βαθιά της υψηλής ραπτικής, έμαθα πολλές τεχνικές, αλλά κυρίως αυτό που με δίδαξε είναι να είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω. Η ειλικρίνεια σου δίνει την απαραίτητη ενθάρρυνση, είναι ένα μαγικό κλειδί που σε ξεκλειδώνει δημιουργικά.

Μίλησέ μου για την πρώτη σου συλλογή υψηλής ραπτικής.

Την ονόμασα Against All Logic, γιατί δημιουργήθηκε με βάση το ένστικτο παρά με τη λογική. Πιστεύω πολύ στο ένστικτο. Είναι κάτι που ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί. Σκέψου για το μαύρο φόρεμα μου πήρε 160 ώρες μόνο η ραφή του, γιατί ενστικτωδώς ένιωθα ότι θέλει όλη αυτή την προσοχή. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να φτιάξω μια χειροποίητη συλλογή που εμπνέεται από όλες τις δεκαετίες της μόδας, συνδυάζει διαφορετικά υλικά εξαιρετικής ποιότητας και φιλοδοξεί να χαρίσει άνεση και αυτοπεποίθηση.

Ενστικτωδώς επέλεξες και την Αθήνα ως βάση σου;

Πράγματι. Αν και δεν κλείνω την πόρτα του εξωτερικού, το ένστικτό μου μου έλεγε ότι πρέπει να γυρίσω στην πόλη μου για να ανοίξω τα φτερά μου. Η Αθήνα με εμπνέει τρομερά με την αναρχία της. Ο κανόνας εδώ είναι να μην υπάρχουν κανόνες, κι αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό. 

«Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να φτιάξω μια χειροποίητη συλλογή που εμπνέεται από όλες τις δεκαετίες της μόδας και συνδυάζει διαφορετικά υλικά εξαιρετικής ποιότητας».

Τι θες να νιώθουν οι γυναίκες που φοράνε τα ρούχα σου;

Θα ήθελα να μπορούν να ανακαλύπτουν τη φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά του εαυτού τους. Νιώθοντας άνετα μέσα σε ένα ρούχο, νιώθεις αυτόματα άνετα με τον εαυτό σου, με τις ιδέες σου, τα όνειρά σου. Ένα ωραίο ρούχο σε βοηθά να πιστέψεις σε εσένα, να σε εμπιστευτείς και να εκφραστείς ελεύθερα.

Ανακαλύψτε την πρώτη συλλογή υψηλής ραπτικής του Μάρκελλου Πολυδώρου στο Instagram @markellospolydorou και στο markellospolydorou.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή