Τι δεν πρέπει να κάνετε εάν σας επιτεθεί σκύλος

Τι δεν πρέπει να κάνετε εάν σας επιτεθεί σκύλος

Ερευνες έχουν δείξει ότι πολλές επιθέσεις ζώων στο αστικό περιβάλλον δεν στάθηκε δυνατόν να αντιμετωπιστούν επειδή το θύμα δεν αντιλήφθηκε ότι είχε μετατραπεί σε θήραμα παρά μόνον όταν ήταν πολύ αργά

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση μιας τόσο στρεσογόνου κατάστασης όπως είναι η επίθεση από ένα ή περισσότερα σκυλιά, όπως και κάθε παρόμοια περίπτωση αυτοάμυνας, δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε αντιμετωπίζεται με μια λίστα από ενέργειες· και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο έχει απλώς ακαδημαϊκή τοποθέτηση στο θέμα, το ίδιο αφελή όπως τα βιβλία (παλιότερα) ή τα βίντεο (σήμερα) που «διδάσκουν» αυτοάμυνα χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους δυναμικούς παράγοντες που καθιστούν κάθε θεωρητική προσέγγιση, ανίσχυρη.

Υπάρχουν, παρόλα αυτά, κάποιες προτάσεις αντίδρασης που μπορούν να χωριστούν, χοντρικά, σε τρεις κατηγορίες:

Η αποφυγή της εμπλοκής

Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία, αλλά στο ορίτζιναλ «Καράτε Κιντ» του μακρινού 1984, ο σοφός δάσκαλος κύριος Μιγιάγκι, έχει ένα απόθεγμα που τα λέει όλα μέσα σε τέσσερις λέξεις: για να βγεις κερδισμένος από οποιαδήποτε μάχη, «first, no be there». Φρόντισε, πρώτα από όλα, να μην είσαι εκεί. 

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπου πολλά μπορούν να συμβούν γύρω μας – και κάποια από αυτά ίσως θέσουν τη σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο – είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε αυτό που, οι Αμερικάνοι στα σώματα ασφαλείας ονομάζουν «situational awareness» – καταστασιακή επίγνωση.

Αν ο όρος σας ακούγεται πολύ φαντεζί, να μια πιο απλή ερμηνεία: διατηρήστε επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν απομονώνουμε τις αισθήσεις μας κυκλοφορώντας στο δρόμο με τα ακουστικά φορεμένα (ειδικά αν δεν έχουν φίλτρο που επιτρέπει τους ήχους του περίγυρου να περνάνε στα αυτιά μας), το κινητό δεν καταλαμβάνει την προσοχή και το οπτικό πεδίο μας και εκμεταλλευόμαστε την περιφερειακή μας όραση (η φύση μάς την έδωσε για να διακρίνουμε έγκαιρα τους θηρευτές). 

Ολα αυτά καθώς γνωρίζουμε, από έρευνες που έχουν γίνει σε βάθος δεκαετιών, ότι πολλές επιθέσεις ζώων μέσα στο αστικό περιβάλλον δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθούν επειδή το θύμα δεν αντιλήφθηκε ότι είχε μετατραπεί σε θήραμα παρά μόνον όταν ήταν πολύ αργά. 

Αν παρόλα αυτά έχετε περάσει αυτό το πρώτο στάδιο και βλέπετε ένα σκυλί να έρχεται κατά πάνω σας με δολοφονικές προθέσεις, το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε από τώρα – ώστε να έχει περάσει στη μνήμη σας όταν θα χρειαστεί να το ανασύρετε – είναι ότι αν τρέξετε σε ανοιχτό χώρο, το σκυλί θα σας φτάσει. Θα σας φτάσει όσο γρήγοροι κι αν είστε…

Βάλτε το στα πόδια μόνο εάν έχετε σοβαρές πιθανότητες να σκαρφαλώσετε σε οτιδήποτε προσφέρει καταφύγιο, χοντρικά πάνω από το ύψος του κεφαλιού σας, ή πίσω από οποιοδήποτε εμπόδιο που το ζώο δεν μπορεί να σκαρφαλώσει ή να παρακάμψει. Αυτό σημαίνει ότι ένα δέντρο ή μία μάντρα μπορούν να προσφέρουν προστασία αλλά ο ουρανός ενός αυτοκινήτου προσφέρει μόνον την ψευδαίσθησή της.

Επίσης, αν και τελευταία οι περισσότεροι οδηγούμε με τις πόρτες του αυτοκινήτου μας κλειδωμένο (τα σύγχρονα μοντέλα μάλιστα κλειδώνουν αυτόματα τις πόρτες όταν το όχημα αρχίσει να κινείται) το να ανοίξετε την πρώτη πόρτα που θα βρείτε μπροστά σας και να χωθείτε αστραπιαία μέσα είναι μια καλή, ενστικτώδης κίνηση – υπό την προϋπόθεση ότι ο οδηγός δεν θα σας περάσει για εισβολέα.

Η μάχη

Δεν τα καταφέρατε να ξεφύγετε; Για να επιβιώσετε, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, θα πρέπει να σβήσετε, ακαριαία, όλα τα ανθρώπινα στοιχεία και να μεταμορφωθείτε σε ένα εξίσου επιθετικό ζώο. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε όπλο: μια βαριά πέτρα, ένα μεγάλο ξύλο, μια καρέκλα από το πεζοδρόμιο! Σημαδέψτε μόνο το κεφάλι ή το υπογάστριο.

Αν φοράτε φαρδιά ρούχα και το σκυλί έχει δαγκώσει το ύφασμα και όχι τη σάρκα σας, μην προσπαθήσετε να ξεφύγετε. Εκμεταλλευτείτε αυτά τα πολύτιμα δευτερόλεπτα της σύγχυσης για να χτυπήσετε δυνατά και επανειλημμένα. Είναι η ζωή σας που προσπαθείτε να σώσετε και όλα τα πρωτόκολλα καθίστανται άκυρα. 

Η επιβίωση

Αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, έχετε μόνο μια τελευταία πιθανότητα να επιβιώσετε. Τα σκυλιά, όπως όλοι οι αγελαίοι θηρευτές, στοχεύουν τη σφαγίτιδα φλέβα. Πάνω στην εμπλοκή όμως, και λόγω της διαφοράς ύψους ανάμεσα σε σας και ένα σκυλί, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σας δαγκώσουν και στη μηριαία αρτηρία. Και στις δύο περιπτώσεις, η ακατάσχετη αιμορραγία θα εξελιχθεί γρήγορα σε καταπληξία και τελικά, θα σας σκοτώσει. 

Προστατεύστε τα και τα δύο, πάση θυσία! Κλειδώστε τους αγκώνες μπροστά από το πρόσωπό σας, κατεβάστε το πηγούνι σας μέχρι το στέρνο, πάρτε εμβρυακή στάση και κλείστε σφιχτά τους μηρούς σας, μέχρι να σας σώσει κάποιος περαστικός. Ο οποίος, δεν θα περπατάει με τα ακουστικά στη διαπασών, το κινητό μπροστά στα μάτια του και θα έχει το θάρρος να εμπλακεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση που θα θέσει και τη δική του ζωή σε κίνδυνο.

Ολα όσα σας έγραψα παραπάνω, λέγονται «ετοιμότητα». Αυτό το τελευταίο, ονομάζεται «τύχη»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή