9 βιβλία που θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα

9 βιβλία που θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα

Το «Κ» προτείνει τα καλύτερα feelgood βιβλία των τελευταίων μηνών

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα feelgood βιβλίο είναι σαν μια καλή κουβέντα, σοφό μέσα στην απλότητα και, συχνά, στην αφέλειά του. Μοιάζει σαν μια εγκάρδια συζήτηση, όπου η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση ανακουφίζουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας και κατευνάζουν τους φόβους. Φίλοι, σύντροφοι, ζεστοί καφέδες, φροντιστικό φαγητό, μια παλέτα χαρακτήρων με κατά βάση ειλικρινείς προθέσεις και καλό τέλος, παραμύθια ενηλίκων με δράκους που μεγάλωσαν, αλλά ακόμα δείχνουν τα κοφτερά τους δόντια, και ήρωες που μέστωσαν, αλλά δεν έχουν χάσει ακόμα την παιδικότητα και την ελπίδα. 

Όπως η Σαλάμα, που ζει στην πόλη Χομς της Συρίας ανάμεσα σε ρημαγμένα κτίρια και ζωές, υπό τον ήχο των καθημερινών βομβαρδισμών του κυβερνητικού στρατού που προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που ηγείται της επανάστασης. Η ηρωίδα της Ζουλφά Κατού είναι ένα νέο κορίτσι που σπούδαζε φαρμακευτική και ενηλικιώθηκε απότομα μετά τον θάνατο των γονιών και του αδερφού της. Δουλεύει στο νοσοκομείο της πόλης, φροντίζει την έγκυο νύφη της και αναζητά χαραμάδες ελπίδας στα ξεκοιλιασμένα κτίρια και στα ρουφηγμένα από την ασιτία πρόσωπα των συμπολιτών της. Η Κατού, Καναδή με συριακές ρίζες, επίσης φοιτήτρια φαρμακευτικής, στο Όσο οι λεμονιές ανθίζουν (εκδ. Διόπτρα) καταφέρνει να προσωποποιήσει τη φρίκη του εμφυλίου όχι για να την κάνει οικεία, αλλά για να μας αφορά όλους, όπως η προσπάθεια για επιβίωση και μια καλύτερη ζωή που μπορεί να συνεχίζεται με ορμή ακόμα και όταν όλα μοιάζουν μάταια.

Με τη ματαιότητα και τις προσδοκίες για αλλαγή υφαίνει την πλοκή του βιβλίου του, Πριν κρυώσει ο καφές (εκδ. Κλειδάριθμος), ο Ιάπωνας Τοσικάζου Καβαγκούτσι. Σε ένα εκατόχρονο μικρό καφέ σε ένα σοκάκι του Τόκιο, ο θρύλος λέει ότι μπορεί κανείς να μεταφερθεί στο παρελθόν. Αρκεί να προλάβει να καθίσει σε μια συγκεκριμένη καρέκλα, να δεχτεί ότι το παρόν δεν αλλάζει και να επιστρέψει στο σήμερα πριν κρυώσει ο καφές. Όμορφες ιστορίες ανθρώπων που ο Καβαγκούτσι μοιράζεται με τρυφερότητα και συμπόνια. Η συμπατριώτισσά του Μίτσικο Αογιάμα επιλέγει ως σημείο συνάντησης των ηρώων της μια μικρή βιβλιοθήκη στην καρδιά του Τόκιο, όπου μια παράξενη βιβλιοθηκάριος θα δώσει στον καθένα, μέσα από ένα διαφορετικό βιβλίο, το κλειδί για να αλλάξουν τη ζωή τους. Η Βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων (εκδ. Πατάκη) είναι ένα βιβλίο-φόρος τιμής στις βιβλιοθήκες και στους αφανείς ήρωές τους, τους βιβλιοθηκάριους, γραμμένο απλά, με ζωηρές αφηγήσεις και φαγητά που δύσκολα μπορεί κανείς να προφέρει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Κρεατόπιτες, σούπες βελουτέ, γαλοπούλες, πόριτζ, σκόουνς και όλες οι υπόλοιπες γνώριμες αγγλικές «λιχουδιές» παρελαύνουν από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια που στρώνει η Τζοάνα Μπολούρι στο βιβλίο της Driving home for ChristmasΈνα τραγούδι για τα Χριστούγεννα (εκδ. Ψυχογιός), που διαβάζοντάς το είναι δύσκολο κανείς να αποφασίσει αν περισσότερο πεινά ή συμπάσχει με τις δυσκολίες της Κέιτ και του Εντ, που πρέπει να περάσουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους χωρίς να τους πουν ότι χωρίζουν. Το τοπίο της ομιχλώδους, παγωμένης Περιοχής των Λιμνών είναι υπέροχο και τίποτα δεν είναι πιο feelgood από μια χριστουγεννιάτικη αγγλική ρομαντική κομεντί. Οι γιορτές συνεχίζονται στο Βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων (εκδ. Ψυχογιός) της Τζένι Κόλγκαν – βρίσκεται στο ακόμα πιο παγωμένο Εδιμβούργο, κάπου ανάμεσα στο Ρόγιαλ Μάιλ και στην Γκράσμαρκετ. Μια ηρωίδα συμπαθητικά αντιπαθής, χαριτωμένες γνώριμες οικογενειακές αντιζηλίες, ένας ονειροπόλος βιβλιοπώλης και αγγλικό φλέγμα, έξυπνες αιχμές, άβολα αστεία, όλα σε μια ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικης θαλπωρής. Μια ζωή μέσα στα βιβλία έχει περάσει και ο 75χρονος κύριος Καρλ Κόλχοφ, ο Ταχυδρόμος των βιβλίων (εκδ. Μεταίχμιο), που δίνει στους πελάτες του ονόματα μυθιστορηματικών χαρακτήρων και, σε κάποιους από αυτούς, επιμένει να τους παραδίδει τα βιβλία που παραγγέλνουν κατ’ οίκον. Ο Γερμανός Κάρστεν Χεν δημιουργεί έναν μικρόκοσμο όπου ο ρομαντισμός των αθεράπευτων βιβλιόφιλων συναντά τη νοσταλγία του παλιού βιβλιοπώλη και τη ζωηράδα της νέας του φίλης, της 9χρονης Σάσας.

Η Μίμι και ο Αρτ Μπράδερτον, πάλι, ζουν σε μια μάλλον ιδιαίτερη συνθήκη. Ο Αρτ είναι μαθηματική ιδιοφυΐα και η αδερφή του η Μίμι ζει οικειοθελώς και ενοχικά στη σκιά του, εγκλωβισμένη στην ανάγκη να τον επαναφέρει στην «κανονική ζωή» που περνά όσο αυτός είναι απορροφημένος στους μαθηματικούς τύπους του. Μόνο που ο Αρτ πιστεύει ότι τα μαθηματικά μπορούν να εξηγήσουν και να προγραμματίσουν τη ζωή, ακόμα και τον έρωτα. Και οι δυο τους βάζουν ένα στοίχημα. Η Θεωρία (σχεδόν) των πάντων (εκδ. Μεταίχμιο) της Κάρα Νόντε είναι ένα γλυκόπικρο βιβλίο, μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές θλίψης και μελαγχολίας, έντασης και συγκρούσεων, αλλά και αισιοδοξίας και αγάπης και τρυφερότητας. Η αδερφική σχέση πρωταγωνιστεί και στο βιβλίο της Τζούντιθ Λιτλ Οι αδερφές Σανέλ (εκδ. Ελληνικά γράμματα), που αφηγείται την ιστορία της διάσημης Κοκό και της λιγότερο γνωστής Αντουανέτ Σανέλ από το μοναστήρι-ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσαν έως τα ντεφιλέ μόδας και την παγκόσμια φήμη. 

FEELGOOD ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ;  

Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν, η δημοφιλής ηρωίδα της Έλι Κοσιμάνο, ξαναχτυπά όπως δηλώνει ο τίτλος του πιο πρόσφατου βιβλίου της σειράς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Η Φίνλεϊ, ουσιαστικά μια γυναίκα της διπλανής πόρτας με συνηθισμένα και λιγότερο συνηθισμένα προβλήματα, καλείται να λύσει μυστήρια όπως ο θάνατος του χρυσόψαρου της κόρης της, αλλά και να αποτρέψει τη δολοφονία του πρώην συζύγου της. Και όλα αυτά με ικανοποιητικές δόσεις χιούμορ και αγωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή