Γιατί οι Δανοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό την Πρωτοχρονιά

Γιατί οι Δανοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό την Πρωτοχρονιά

Η ξαφνική παραίτηση της βασίλισσας Μαργκρέτε Β’, μετά από 52 χρόνια στον θρόνο, έκανε τους Δανούς να συγκινηθούν και να φωνάξουν για τελευταία φορά μαζί της «Gud bevare Danmark»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Πλατεία Συντάγματος: Το εορταστικό κλίμα που καλλιεργήθηκε για την έλευση του 2024 επισκιάστηκε από τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά σχόλια για το κορίτσι που συνόδεψε τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου και από τις αντιδράσεις για τις παλαιστινιακές σημαίες οι οποίες εμφανίστηκαν στην κάμερα της ΕΡΤ καθώς και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των τραγουδιών στη συναυλία της Μαρίνας Σάττι.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κοπεγχάγη, στο Όρχους, στο Οντένσε, στο Άαλμποργκ: Φίλοι και οικογένειες συναντήθηκαν σε σπίτια. Στα χέρια τους, ένα ποτήρι κρασί, άλλοι καθισμένοι σε μεγάλα τραπέζια, μα η τηλεόραση πάντοτε συντονισμένη στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της βασίλισσας της Δανίας, Μαργκρέτε Β’, μια παράδοση που είναι συνυφασμένη με τις νεότερες γενιές Δανών. Τουλάχιστον εκείνων που γεννήθηκαν από το 1970 και ύστερα.

Μία δυσάρεστη έκπληξη

Γιατί οι Δανοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό την Πρωτοχρονιά-1

Παραδοσιακά, η 83χρονη βασίλισσα κλείνει το μήνυμά της με τη φράση «Gud bevare Danmark (Είθε ο Θεός να σώζει τη Δανία), μια φράση που έχει τη βαρύτητα εθνικής κληρονομιάς. Στο κατώφλι του 2024, εκτός από το «Gud bevare Danmark», το μήνυμα της περιελάμβανε και ένα δυσάρεστο νέο. «Αποφάσισα πως τώρα είναι η σωστή ώρα. Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφότου διαδέχτηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσα της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», σηματοδοτώντας την πρώτη παραίτηση μονάρχη στη Δανία από το 1146.

Reels του TikTok έδωσαν την εικόνα των αντιδράσεων μέσα σε αυτά τα σπίτια. Οι τσιρίδες δυσάρεστης έκπληξης διαπερνούν το ηχείο του κινητού, άλλοι παραμένουν παγωμένοι στους καναπέδες τους, τα χέρια τους είναι αγκυλωμένα στα καπέλα που φοράνε, μη συνειδητοποιώντας πως είναι η τελευταία Πρωτοχρονιά που η Μαργκρέτε Β’ θα ξεστομίσει το «Gud bevare Danmark», φωνάζουν επαναλαμβανόμενα «What the f**k?» ή nej (όχι στα δανέζικα), τραβούν σε βίντεο την ιστορική στιγμή. Ένα reel στο TikTok δείχνει μια κοπέλα να κλαίει και μια περιγραφή πάνω από το πρόσωπό της να γράφει «Η βασίλισσα της Δανίας παραιτείται και εσύ συνειδητοποιείς πως είσαι “βασιλικιά”».

Οχι απλώς μία βασίλισσα

Γιατί οι Δανοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό την Πρωτοχρονιά-2

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2022 και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, η Μαργκρέτε Β’ παραμένει η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στην Ευρώπη και ίσως η πιο δημοφιλής, με τα ποσοστά δημοτικότητάς της στη Δανία να ξεπερνούν το 85%. Κοινώς, οι Δανοί την αγαπούν. Ο λόγος; Επειδή παρουσιάζει μια προσγειωμένη και σεμνή εικόνα της βασιλικής οικογένειας στην κοινωνία της Δανίας έχοντας προχωρήσει σε κινήσεις που περιορίζουν την μοναρχία στους συνταγματικούς θεσμούς.

Τρανή απόδειξη αποτελεί η μετάβαση του θρόνου στον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ, η οποία θα γίνει με μια απλή αναφορά της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασή του στο μπαλκόνι του παλατιού του Κρίστιανσμποργκ, του κέντρου της δανικής δημοκρατίας, καθώς και η παρακάτω μαρτυρία από το Guardian: «Είναι τελείως κανονικό το να δεις έναν πρίγκιπα την ώρα που τρως ένα σάντουιτς και να του πεις “γεια σου, Φρεντ”», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα o ρεσεψιονίστ Μάρτιν Έμπμαρκ.

@robertduraniv Gud Bevare Danmark. Long Live Queen Margrethe II. 🇺🇸🇩🇰 #queenmargrethe #margretheii #thequeen #denmark ♬ original sound – Robert Duran IV

Σε κάθε περίπτωση, η Μαργκρέτε Β’ δεν ήταν απλώς μια βασίλισσα. Διαδεχόμενη τον πατέρα της, Φρέντερικ Θ΄, σε ηλικία 31 ετών, παρέμεινε πιστή στα χόμπι της και στις δραστηριότητες που την ευχαριστούσαν, όπως η εικονογράφηση. Μάλιστα, την δεκαετία του 1970, σχεδίασε τις εικόνες που συνόδευαν τις εκδόσεις των βιβλίων του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Σύμφωνα με την DW, μεταφράζει ξένη λογοτεχνία στη γλώσσα της, έργα ζωγραφικής και φαντεζί κολάζ της εκτίθενται σε μουσεία, ενώ έχει συμμετάσχει στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Ehrengard» της Κάρεν Μπλίξεν ως σχεδιάστρια. Εμβληματικές ήταν οι ένθερμες αντιδράσεις υποστήριξης στην εθνική ομάδα της Δανίας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, ενώ -πρωτοφανές- δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο που να προσάπτεται στην ίδια και στην οικογένειά της από τα tabloids. Όχι, πως έχει επιβληθεί κάποιος περιορισμός (μιλάμε για μία από τις πιο δημοκρατικές και δημοσιογραφικά ελεύθερες χώρες του κόσμου), απλώς δεν τα απασχολεί. Για όλους αυτούς τους λόγους, η παραίτησή της αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους Δανούς. Η σκυτάλη δόθηκε.

@danish.royals The reaction of the Danish people upon learning of the abdication of Queen Margrethe 💔 Without a doubt a very beloved Queen 🥺🇩🇰 🎥: @ahemmingsendk & @ChristinsQueens (X) #danishroyals #denmarkroyalfamily #royalfamilyofdenmark #queenmargretheii #queenmargretheofdenmark #abdication ♬ sonido original – 🇩🇰👑

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή