Πώς και γιατί ο πρόεδρος της Αργεντινής κλωνοποίησε τον σκύλο του

Πώς και γιατί ο πρόεδρος της Αργεντινής κλωνοποίησε τον σκύλο του

Νεκροί οικονομολόγοι, κλωνοποιήσεις και «επαφές» με τον Θεό απαρτίζουν τη σχέση του αμφιλεγόμενου Χαβιέρ Μιλέι με τον σκύλο του Κόναν

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έχετε πετύχει φωτογραφία του Χαβιέρ Μιλέι, από τον προεκλογικό αγώνα για τον προεδρικό θώκο της Αργεντινής, όπου κρατάει ένα αλυσοπρίονο. Το εργαλείο κοπής συμβολίζει την ετοιμότητά του να «χτυπήσει» κατά μέτωπο το οικονομικό σύστημα, χωρίς να δίνει δεκάρα για λέξεις όπως «κούρεμα» ή «λιτότητα». Θα θυμάστε τη φιγούρα του. Τα ανακατωμένα μαλλιά του που έχουν την όψη ενός ανθρώπου ιδρωμένου, τις γκρίζες, πυκνές φαβορίτες του που φέρνουν στον Γούλβεριν, το θυμωμένο βλέμμα του. 

Μάλλον, θα έχετε ακούσει πως αποκάλεσε «βρωμοαριστερό» τον Πάπα Φραγκίσκο και «ήρωα» τον Αλ Καπόνε. Ίσως, να έχουν φτάσει στα αυτιά σας και τα παρατσούκλια που του έχει προσδώσει ο τύπος, οι οπαδοί του, ακόμα και ο ίδιος. «H περούκα», «ο τρελός», «ο άρχοντας της ζούγκλας» είναι μόνο μερικά αυτά. Αυτό που ίσως δε γνωρίζατε για τον υπερσυντηρητικό, λαϊκιστή και «ιδιαίτερο» πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, τον οποίο οι αντίστοιχοι κύκλοι λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας, αλλά ένα μεγάλο μέρος της αργεντίνικης κοινωνίας που τον εξέλεξε σιγά σιγά μισεί, είναι η παθολογική αγάπη που έχει με τα σκυλιά. Για την ακρίβεια, με τον σκύλο του, τον Κόναν, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «εξαφανίστηκε φυσικά» -και όχι δεν πέθανε- από καρκίνο της σπονδυλικής στήλης το 2017. 

«Η αληθινή μου αγάπη»

Στο Χ έχει ανέβει ένα απόσπασμα από μια εκπομπή στην οποία ο Μιλέι είναι καλεσμένος. Όταν ο παρουσιαστής φέρνει την κουβέντα γύρω από τον Κόναν, ο Μιλέι κοιτάει το videowall του πλατό και χαμογελά σαν μπαμπάς που οι γιατροί του φέρνουν το νεογνό στην αγκαλιά του. «Είναι η αληθινή μου αγάπη», λέει σε χρόνο ενεστώτα και επαναλαμβάνει το όνομά του, μέχρι να αλλάξει το θέμα της συζήτησης. 

Ο Κόναν αναφέρεται από τον Αργεντίνο πρόεδρο ως ένα από τα «τετράποδα» παιδιά του. Το καλόκαρδο, μεγαλόσωμο σκυλί, ράτσας Αγγλικού Μαστίφ, δεν παραπέμπει σε «βάρβαρο», ωστόσο ο Μιλέι θέλησε να του δώσει το όνομα αυτής της αναγνωρίσιμης φιγούρας της ποπ κουλτούρας. Όταν πέθανε, ο Μιλέι προσέλαβε έναν/μια παραψυχολόγο που διάβασε το μυαλό του σκύλου. Όπως έμαθε, ο θάνατος του άλλαξε τελείως την προσωπικότητα. Ακόμα και η αξίας πενήντα χιλιάδων δολαρίων κλωνοποίηση του Κόναν όμως, μια πρακτική που συνήθως ακολουθούν διασημότητες και επιχειρηματίες, για να κρατήσουν αιώνια μαζί τους το αγαπημένο τους κατοικίδιο, δεν ήταν αρκετή· τα κλωνοποιημένα σκυλία δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τον αυθεντικό Κόναν στην καρδιά του.

Πώς και γιατί ο πρόεδρος της Αργεντινής κλωνοποίησε τον σκύλο του-1
Caption

Βάσει συνεντεύξεων που έδωσε στον δημοσιογράφο Χοσέ Λουίς Γκονζάλες, ο οποίος συνέταξε την «παρανοϊκή», όπως αποκλήθηκε, βιογραφία του, μαθαίνουμε πως ο Μιλέι είναι πεπεισμένος ότι, ύστερα από την «φυσική του εξαφάνιση», ο Κόναν κάθεται δίπλα στον Θεό για να τον προστατεύει και χάρη σ’ αυτόν, απέκτησε μια άμεση επικοινωνία με τον Πανάγαθο. 

Από τα έξι κλωνοποιημένα κουτάβια, λοιπόν, ο Μιλέι έχει δώσει σε κάποια από αυτά τα ονόματα επιφανών οικονομολόγων (Μίλτον Φρίντμαν, Μάρει Ρόθμπαρντ και Ρόμπερτ Λούκας Τζ), σε ένα άλλο παραχώρησε το όνομα του Κόναν, ενώ αποκαλεί το έκτο «Ανχελίτο». Ο λόγος; Επειδή «εξαφανίστηκε», ή πιο απλά πέθανε, και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αργεντινής, και βρίσκεται και αυτός σε άμεση επικοινωνία με τον Θεό.

Σκύλοι-σύμβουλοι, μετεμψυχώσεις, αβέβαιο μέλλον

Την περίοδο της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Γκονζάλες δήλωσε στην εφημερίδα 20minutos πως ο Μιλέι «πιστεύει πως τα σκυλιά τον συμβουλεύουν σε διάφορους τομείς. Ο ένας στην πολιτική, ο άλλος στα οικονομικά, ο άλλος του δίνει μια γενική συμβουλή. Αυτός ο άνθρωπος που θα αποκτήσει στα χέρια του τη μοίρα της χώρας ξυπνάει κάθε πρωί, κάνει συσκέψεις με τα σκυλιά του και ύστερα, εκδίδει λόγους βασισμένους στα “λεγόμενά” τους». 

Πώς και γιατί ο πρόεδρος της Αργεντινής κλωνοποίησε τον σκύλο του-2
Caption

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας La Nacion, ο Μίλει θεωρεί πως ο ίδιος και ο Κόναν συναντήθηκαν ως μονομάχοι στην Αρχαία Ρώμη, αλλά δεν πολέμησαν, γιατί ήταν καταδικασμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο μέλλον. Και «όντως» τις ένωσαν, στην διάρκεια της καμπάνια τους, παρόλο που τα άφηνε κάθε πρωί στο… νηπιαγωγείο. Μάλιστα, το πρώτο πόστ του ως πρόεδρος της Αργεντινής ήταν μια φωτογραφία τεχνητής νοημοσύνης, όπου ο ίδιος ποζάρει κομψός γύρω από τα γιγαντιαία σκυλιά του. Για λεζάντα επέλεξε τις λέξεις: «οικογενειακό άλμπουμ».

Τέλος, εκτός από οικογένεια, δίνουν και τις καλύτερες συμβουλές ως προς τις πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το περιοδικό Τime, όταν ο Economist τον ρώτησε σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν για ένα ασυνήθιστο υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελούνταν από τους σκύλους του, ο Μίλει δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες. Αντιθέτως, τους αποκάλεσε ως «τους καλύτερους στρατηγικούς συμβούλους» που είχε ποτέ, προκαλώντας τους επικριτές του να διαχειριστούν καλύτερα από τους σκύλους το ογκώδες χρέος της Αργεντινής που την έχει βυθίσει σε λιτότητα. Η κοινωνία της χώρας του όμως περιμένει να δει γρήγορα αποτελέσματα με αυτούς τους ρυθμούς και αυτές τις τακτικές. Το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή