Χριστιάνα Βαρδάκου, πώς φτιάχνεις βαφές από φλούδες κρεμμυδιών;

Χριστιάνα Βαρδάκου, πώς φτιάχνεις βαφές από φλούδες κρεμμυδιών;

Η σχεδιάστρια υφασμάτων θυμάται πώς σε ένα εργαστήρι στην Ταϊλάνδη γεννήθηκε η ιδέα για το δικό της brand αργής μόδας, μιλά για τις δικές της βαφές από χαμομήλι, βελανίδια, φύλλα και άνθη και εξηγεί ότι η ηθική κατανάλωση είναι τρόπος ζωής

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο όμορφο ατελιέ της στο Ψυχικό δημιουργεί από το μηδέν σε έναν αργαλειό χειροποίητα υφασμάτινα αντικείμενα, από γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ μέχρι μαξιλάρια και κουβέρτες. Χρησιμοποιεί φυτικά χρώματα, τα οποία φτιάχνει η ίδια, μαγειρεύοντας σε κατσαρόλες λουλούδια, φυτά, καρπούς και βότανα. Στα 27 της χρόνια έχει κατορθώσει να χτίσει ένα πολύ ξεχωριστό brand ηθικής μόδας που έχει το όνομά της.

Πώς προέκυψε η αγάπη σου για την υφαντική;

Μου άρεσε πάντα να ζωγραφίζω και να εκτυπώνω τις ζωγραφιές μου σε υφάσματα. Σπούδασα Σχεδιασμό Υφασμάτων στην Αγγλία, στο UAL: Chelsea College of Arts και το 2018 αποφάσισα να ζήσω ένα τετράμηνο στη Νοτιοανατολική Ασία, προκειμένου να εντρυφήσω στις παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης και στις φυτικές βαφές.

Σε ποια μέρη ταξίδεψες;

Στην Ταϊλάνδη, στην Καμπότζη, στο Λάος, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και στη Βιρμανία. Γνώρισα υπέροχες Ασιάτισσες, πλάι στις οποίες έμαθα πολλά μυστικά.

Χριστιάνα Βαρδάκου, πώς φτιάχνεις βαφές από φλούδες κρεμμυδιών;-1

Και τελικά πώς βρέθηκες πίσω στην Ελλάδα;

Είχα βρει δουλειά στο Λονδίνο, όμως μια μέρα, όσο ήμουν ακόμη στην Ταϊλάνδη, επισκέφτηκα ένα υπέροχο εργαστήρι που το έτρεχαν πέντε γυναίκες. Η μία ύφαινε, η άλλη έβαφε νήματα, η τρίτη σχεδίαζε πατρόν, η τέταρτη έραβε και η πέμπτη ήταν πωλήτρια και παρέδιδε σεμινάρια. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, έναν χώρο δηλαδή όπου ο κόσμος θα μπορεί να βλέπει από το μηδέν όλη την παραγωγή και να καταλαβαίνει την ποιότητα και την ηθική πίσω από αυτό που αγοράζει. Κάπως έτσι γεννήθηκε το εργαστήριο-σόουρουμ που τρέχω εδώ και λίγα χρόνια με τη βοήθεια της Βιολέττας Κότση και της Ματίλντα Πιζάντε. Θέλω να πιστεύω ότι δίνουμε και ένα παράδειγμα γυναικείας ενδυνάμωσης. 

Προϊόντα αργαλειού με φυτικές βαφές που φτιάχνεις μόνη σου…

Απέχω συνειδητά από την αναλώσιμη μόδα, ξέροντας πόσο καταστροφική είναι για το περιβάλλον. Είμαι υπέρμαχος της παράδοσης, της αργής μόδας και της βιωσιμότητας. Είμαστε το πρώτο brand στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου φυτικές βαφές, οι οποίες εφαρμόζονται μόνο σε οργανικά βιοδιασπώμενα νήματα, γι’ αυτό δουλεύω κυρίως με μετάξι από το Σουφλί, λινό και βαμβάκι. Έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στο δέρμα και βοηθούν άτομα με αλλεργίες και εκζέματα. Φτιάχνω βαφές από χαμομήλι, βελανίδια, φλούδες κρεμμυδιών, κουκούτσια από αβοκάντο, ριζάρι και άλλα πολλά φύλλα και άνθη.

Πού βρίσκεις όλα αυτά τα υλικά;

Τα προμηθεύομαι είτε από μικρούς καλλιεργητές είτε από απόβλητα εστιατορίων είτε από τις βόλτες στα βουνά που κάνω με τον σκύλο μου! 

Τι νιώθεις ότι αποκομίζεις από τη διαδικασία;

Τόσο ο αργαλειός όσο και οι φυτικές βαφές είναι διαδικασίες που απολαμβάνω πολύ. Από τη μία νιώθεις ότι κρατάς ζωντανές παραδόσεις που πάνε να εξαφανιστούν, από την άλλη σε βάζουν σε ένα κλίμα ηρεμίας που θυμίζει πολύ διαλογισμό. 

Έχουμε ηθικούς καταναλωτές;

Στο εξωτερικό σίγουρα. Στην Ελλάδα κάτι πάει να γίνει. Βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να επενδύουν περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στην ποσότητα, επιλέγοντας ρούχα από δεύτερο χέρι, επαναχρησιμοποιώντας ή αναζητώντας ηθικά brands. Η ηθική μόδα δεν είναι τάση, αλλά τρόπος ζωής. Σίγουρα χρειάζεται γνώση και διαφάνεια.

«Βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους να επενδύουν περισσότερο στην ποιότητα, επιλέγοντας ρούχα από δεύτερο χέρι, επαναχρησιμοποιώντας ή αναζητώντας ηθικά brands».

Μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί στην ηθική κατανάλωση;

Κάνω διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια και βλέπω πολλούς ανθρώπους να αλλάζουν τρόπο σκέψης όταν συνειδητοποιούν πώς ακριβώς φτιάχτηκε το ρούχο που βρίσκεται στην κρεμάστρα τους και σε τι συνθήκες εργάστηκε αυτός που το δημιούργησε. Έχω φροντίσει τα προϊόντα μας να συνοδεύονται και από ένα βιογραφικό που περιγράφει το ύφασμα, με τι έχει βαφτεί, κάτι που αρέσει στον κόσμο, γιατί κατανοούν την ιστορία αλλά και τη μοναδικότητα αυτού που αγοράζουν.

Δείτε περισσότερα για το brand της στο christianavardakou.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή