Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε

Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε

Πόση ώρα μπορείτε να αργήσετε σε ένα ραντεβού; Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό σε μια παρέα; Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από μια βαρετή συζήτηση; Είναι ΟΚ να στέλνετε μέιλ και μηνύματα στη μέση της νύχτας; Το δεύτερο μέρος του οδηγού καλής συμπεριφοράς των συντακτών του ηλεκτρονικού περιοδικού The Cut περιλαμβάνει το savoir vivre του γραφείου και της διασκέδασης

13' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς να συμπεριφέρεστε σε εξόδους και επισκέψεις

Μην αποφασίζετε για την παραγγελία σας μπροστά από το ταμείο. Όταν έρθει η σειρά σας, να έχετε ήδη αποφασίσει

Αν περιμένετε σε μια ουρά με πολλά άτομα, ο διαθέσιμος χρόνος αναμονής δεν είναι για να στέλνετε μηνύματα, να σκρολάρετε TikTok ή να απαντάτε σε εταιρικά μέιλ, αλλά ο χρόνος που έχετε για να αποφασίσετε τι θα παραγγείλετε. Όταν έρθει η σειρά σας, μπείτε κατευθείαν στο… ψητό: «Ένα κρύο σάντουιτς με παρμεζάνα, μπέικον, μαρούλι». Επόμενος!

Μην επικαλείστε τις διατροφικές σας προτιμήσεις σε ένα δείπνο

Σε ένα δείπνο, ένας καταπληκτικός μάγειρας δημιούργησε ένα μενού πέντε πιάτων και έφτιαξε ζυμαρικά χειροποίητα. Τότε εμφανίστηκε ένας διάσημος σχεδιαστής με ένα μπλέντερ γεμάτο με τα υλικά για το δικό του γεύμα. Ακολουθούσε κάποια πολύ περιορισμένη δίαιτα. Σε περίπτωση που τρώτε φαγητά χωρίς γλουτένη ή είστε βίγκαν, προτιμότερο είναι να μην πείτε λέξη στον οικοδεσπότη. Σε ένα δείπνο, το θέμα είναι τι θέλει να μαγειρέψει εκείνος που σας προσκαλεί. Επιλέξτε ό,τι μπορείτε και όταν γυρίσετε σπίτι, φάτε ό,τι σας αρέσει.

Μην πιέσετε κανέναν να συμμετάσχει σε παιχνίδια του πάρτι. Αν είστε όμως το μόνο άτομο που δεν θέλει να παίξει σε κάποιο από αυτά, προσφερθείτε να σημειώνετε το σκορ

Σε ομαδικά δείπνα με φίλους, μοιράζετε πάντα τον λογαριασμό ισόποσα

Το χειρότερο μέρος κάθε γεύματος σε εστιατόριο είναι η στιγμή που έρχεται ο λογαριασμός. Η παράνοια καταλαμβάνει το τραπέζι. Ποιος πήρε τι; Και πόσα ποτά ήπιε; Και ποιανού η κάρτα παίρνει πόντους; Το σύγχρονο εστιατόριο μετατρέπεται σε ένα αστυνομικό δωμάτιο ανάκρισης· φωτεινό και αμείλικτο. Υπάρχει μια εύκολη λύση: μοιραστείτε τον λογαριασμό ισόποσα, ακόμα και αν κάποιος παρήγγειλε μια σαλάτα, ένα επιδόρπιο ή τρία ποτά παραπάνω. Αυτή είναι η πιο καθαρή, εύκολη και ηθική μέθοδος για πληρωμή στο εστιατόριο. Έτσι δεν θα αντιμετωπίσετε ούτε καν το ένα τέταρτο του όγκου των προβλημάτων που προκύπτουν όταν ο καθένας κοιτάζει τι πλήρωσε συγκεκριμένα. Όπως όλες οι πτυχές της ενήλικης ζωής, είναι για λίγο ενοχλητικό, αλλά μετά συνηθίζει κανείς.

Η περίοδος χάριτος –χωρίς ποινή– για την καθυστέρηση σε μια συνάντηση δύο ατόμων παραμένει αμετάβλητη στα δέκα λεπτά ακριβώς 

Δεν απονέμεται καμία επιβράβευση για την άφιξη νωρίτερα. Και να την απαιτήσετε, είναι αγένεια. Η πανδημία άλλαξε τα πάντα εκτός από αυτό.

Στείλτε ένα ευγενικό μήνυμα υπενθύμισης σε όσους σας χρωστούν χρήματα μετά από μια έξοδο

Όποιος σας χρωστάει χρήματα μπορεί να έχει κάποιο λόγο που καθυστερεί να σας τα επιστρέψει. Δώστε του την ευκαιρία να σας εξηγήσει πριν του το υπενθυμίσετε. Τούτου λεχθέντος, προσπαθήστε να πληρώνετε τα χρέη εγκαίρως.

Μετά το λύκειο δεν επιτρέπεται να είσαι ντίβα την ημέρα των γενεθλίων σου

Δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς την ημέρα αυτή για να έχεις παράλογες απαιτήσεις από τους άλλους. Μεγαλώνεις, γι’ αυτό ωρίμασε.

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι γενεθλίων με φίλους, να τους μεταφέρετε καθαρά και κατανοητά ότι δεν πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν όλοι να πληρώσουν για ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής, συν τη διαμονή για να γιορτάσουν τα γενέθλιά σας, και κανείς τους δεν θέλει να βρεθεί σε θέση που να πρέπει να το πει.

Μη σκανάρετε το δωμάτιο για να βρείτε και να κουβεντιάσετε με το πιο κουλ άτομο. Σε οποιοδήποτε πάρτι προσφερθείτε να κατεβάσετε μια σακούλα σκουπιδιών φεύγοντας

Και αν φέρετε φαγητό ή ποτό, δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω την ώρα που φεύγετε. Είναι δώρο! Μένει εκεί!

Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε-1

Για να αποχωρήσετε με χάρη από μια βαρετή συζήτηση, συγχωνευτείτε με μια άλλη παρέα που κουβεντιάζει και στη συνέχεια ξεγλιστρήστε απαρατήρητοι μέσα στον θόρυβο 

Οποιοσδήποτε θα καταλάβει αμέσως τι κρύβεται πίσω από το «πηγαίνω λίγο στην τουαλέτα» ή το «πάω να πάρω άλλο ένα ποτό». Ακόμα και το «πάω να κάνω καμιά γύρα» ακούγεται λίγο σκληρό.

Πώς να μην αποτελείτε πρόβλημα όταν τρώτε έξω

Κανόνες από έναν ανώνυμο σερβιτόρο σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται, αλλά, εδώ που τα λέμε, κανείς δεν έμαθε ποτέ πώς να συμπεριφέρεται. Παρ’ όλα αυτά, εργάζομαι σε εστιατόρια εδώ και 13 χρόνια και νιώθω ότι υπάρχει μια αλλαγή. Η εθιμοτυπία των εστιατορίων έχει ξεπεραστεί. Πια οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν το σαλόνι τους. Εν μέρει αυτό σχετίζεται με την εμπορευματοποίηση της αστικής πολυτέλειας: τώρα όλοι έχουν κυριολεκτικά οτιδήποτε χρειάζονται κατά παραγγελία.

Υπάρχει πλήρης έλλειψη ντροπής, η οποία συνδέεται ειδικά με τη χρήση smartphones. Κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν σε ένα εστιατόριο και θα πουν: «Τι στον διάολο εννοείτε ότι δεν έχετε Apple Pay; Δεν έχω κάρτα». Τα μετρητά έχουν εξαφανιστεί σε τέτοιο βαθμό, που αν κάποιος σερβιτόρος πει «συγγνώμη, μπορείτε να δώσετε φιλοδώρημα μόνο με μετρητά», οι πελάτες απαντούν: «Ε, τότε δεν μπορώ να δώσω». Θα πρέπει όμως να έχετε μαζί σας μια κάρτα σε περίπτωση που το μαγαζί δεν έχει Apple Pay και να έχετε λίγα μετρητά για τις περιπτώσεις που ο αναγνώστης καρτών δεν λειτουργεί.

Επίσης, όλοι έχουν τώρα έναν φακό στην τσέπη τους. Δουλεύω σε έναν πολύ σκοτεινό χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νύχτες που κάθε δεύτερη θέση στο μπαρ θα είναι κατειλημμένη από κάποιον που προσπαθεί με το φως του να διαβάσει το μενού. Βεβαίως, χρησιμοποιήστε το φως σας. Αλλά υπάρχει τρόπος να το κάνετε διακριτικά, χωρίς να το ρίχνετε κατευθείαν στον καθρέφτη ή στα μάτια κάποιου. Μερικές φορές, κάποιοι άναβαν τους φακούς για το TikTok. Τους είπαμε: «Παιδιά, δεν μπορείτε να τραβήξετε reel κατά τη διάρκεια του δείπνου».
 
Μην ασχολείστε με το κινητό κατά τη διάρκεια του δείπνου

Αν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, πείτε ότι πρέπει να απαντήσετε για κάτι. Ύστερα βγείτε έξω και μπείτε πάλι μέσα (χωρίς να κοιτάτε το τηλέφωνο).

Να φεύγετε πάντα πρώτοι

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στο μετρό, στο γραφείο ή σε ένα πάρτι, θα πρέπει να είστε ο πρώτος που θα κινητοποιηθεί όταν τα πράγματα πάνε στραβά για οποιονδήποτε λόγο. Νιώθετε ότι σας απειλούν; Μυρίζετε καπνό; Ώρα να βγείτε έξω. Τρέξτε προς την πόρτα. Η επιλογή να είστε πάντα ο πρώτος που θα φύγει σε οποιαδήποτε άσχημη κατάσταση μπορεί να σώσει ζωές και να βοηθήσει να φέρει στο τέλος του ένα βαρετό πάρτι.

Αν βάλετε σταχτοδοχεία μέσα στο σπίτι, πρέπει να αφήσετε τους ανθρώπους να καπνίσουν εντός. Δεν είναι για διακοσμητική χρήση

Αν σας αρέσει η παρέα κάποιων ατόμων, στείλτε τους μηνύματα μέσα σε τρεις ώρες μετά την έξοδό σας

Αν δεν λάβετε ένα μήνυμα μέσα σε τρεις ώρες μετά τη συνάντηση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η παρέα που γνωρίσατε δεν πέρασε καλά μαζί σας και απλώς δεν ενδιαφέρεται να σας ξανασυναντήσει. Είναι κατανοητό ότι δεν ακολουθούν όλοι αυτόν τον κανόνα, αλλά θα έπρεπε. Θα ήταν αγένεια να μην επιβεβαιώσει κανείς ότι πέρασε καλά. Δεν με νοιάζει αν γνωριζόμαστε 15 χρόνια. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η παρέα ήταν επιτυχημένη. Οι περισσότεροι φίλοι μου δεν το κάνουν αυτό, οπότε τείνω να είμαι εγώ που θα στείλει τέτοιο μήνυμα. Τούτου λεχθέντος, η απάντηση σε μια επιβεβαίωση μιας επιτυχημένης συνάντησης είναι απολύτως απαραίτητη.

Όταν κάνετε παρέα με ένα διάσημο πρόσωπο, δεν θα πρέπει να περιμένετε μήνυμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με εισερχόμενα γεμάτα με γνωστούς που παρακαλούν για επιβεβαίωση. Ωστόσο, μπορείτε να περιμένετε ένα follow στο Instagram μετά από δύο ή τρεις συναντήσεις. Αν δεν λάβετε follow, δεν σας σέβονται. Σε μια ρομαντική συνάντηση δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μια αμοιβαία μελλοντική σχέση αν το άτομο που ζήτησε έξοδο δεν στείλει μήνυμα μέσα σε μία ώρα από το τέλος του ραντεβού για να επιβεβαιώσει ότι περάσατε καλά. Ένα meme δεν μετράει ως επιβεβαίωση.

Ο καθένας θέτει τους δικούς του κανόνες COVID

Ανοιχτά παράθυρα τον χειμώνα; Υποχρεωτικά τεστ; Διοργάνωση χειμερινών αγώνων χωρίς εξαερισμό, όπου φτύνει ο ένας στο στόμα του άλλου; Στο σπίτι σας εσείς ορίζετε τους κανόνες. Οι καλοί οικοδεσπότες επικοινωνούν τις προσδοκίες που έχουν από τους καλεσμένους τους, όποιες κι αν είναι αυτές: «Γεια σας, πριν κανονίσουμε αυτή τη συνάντηση, θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκα μέσα στο σπίτι». Το να ενημερώνετε τους καλεσμένους για το τι να περιμένουν είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουν. Συμπεριλάβετε στην πρόσκληση τις απαιτήσεις σας για σελφ τεστ ή άλλες ανάγκες. Και αν δεν αισθάνεστε τολμηροί, δεν πειράζει να πείτε ψέματα και να ζητήσετε μάσκες επειδή εκτεθήκατε στον ιό. (Δεν είναι ψέμα, ούτως ή άλλως – πιθανότατα εκτεθήκατε κάποια στιγμή.)

Και αν διοργανώνετε μια συγκέντρωση, θα πρέπει να εξηγήσετε το μέγεθος της λίστας προσκεκλημένων σε πραγματικούς αριθμούς

Το «μικρό πάρτι» του ενός είναι το «αρκετά μεγάλο πάρτι» του άλλου.

Όποιος δουλέψει περισσότερο για τον προγραμματισμό του ταξιδιού παίρνει πρώτος τα δωμάτια. Και ναι, αυτό ισχύει είτε όταν κάποιος είναι single είτε ως ζευγάρι με κάποιον/α

Η επιλογή των υπνοδωματίων σε ένα Airbnb τείνει να εξελίσσεται με έναν από τους εξής δύο τρόπους: ή το ζευγάρι παίρνει το μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο, αφήνοντας όλους τους άλλους να παλέψουν για το υπόλοιπο, ή ισχύει το «όποιος έρθει πρώτος» – δηλαδή, αναρχία. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε μια δυσαρέσκεια που «κρύβεται κάτω απ’ το χαλί». Αντ’ αυτού, συμφωνήστε εκ των προτέρων ότι το άτομο που οργάνωσε το ταξίδι θα διαλέξει πρώτο. Εξάλλου, η οργάνωση ομαδικών διακοπών μπορεί να είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο λογιστικό εγχείρημα, από τον καθορισμό των ημερομηνιών και την έρευνα για καταλύματα και εστιατόρια μέχρι την πραγματοποίηση κρατήσεων και την «καταδίωξη» των μη ανταποκρινόμενων μελών της ομαδικής συνομιλίας. Και αν είχατε έναν πιο παθητικό ρόλο στην οργάνωση, είναι ένας καλός και ουσιαστικά δωρεάν τρόπος να δείξετε την εκτίμησή σας. (Η μόνη επιφύλαξη είναι ότι, αν ταξιδεύετε με άτομα που έφεραν τα παιδιά τους, μάλλον δεν είναι ωραίο να τα βάζετε σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο.)

Αν ο οικοδεσπότης πλένει τα πιάτα, σημαίνει ότι πρέπει να φύγετε. Το πάρτι τελείωσε

Αν φιλοξενείστε σε κάποιο σπίτι, πάντα να τακτοποιείτε το κρεβάτι, ακόμα κι αν ο οικοδεσπότης σάς λέει να μην ανησυχείτε

Μη μιλάτε για την ταινία όταν βγαίνετε από τον κινηματογράφο

Ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να σας ακούσει να παραληρείτε για τη μεγάλη ανατροπή ή να αποδοκιμάζετε την υπερβολική ερμηνεία ενός ηθοποιού. Από ένα σημείο και μετά, ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί ότι θα ακούσει σπόιλερ για την ταινία, αλλά όχι τρία λεπτά πριν τη δει.

Αν χάσετε ή σπάσατε κάτι που δανειστήκατε, προσφερθείτε να το αντικαταστήσετε. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, πείτε το και δείτε αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να διορθώσετε το λάθος σας

Αν και δεν είναι πάντα εφικτό, είναι ηθικά ανώτερο να τηλεφωνείτε για παραγγελίες από εστιατόρια και ταχυφαγεία, παρά να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές

Στοχεύστε σε μια αναλογία παραγγελιών 60-40 μεταξύ τηλεφώνου και εφαρμογών. Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, οι περιστασιακές τηλεφωνικές κλήσεις θα ενισχύσουν το μυαλό, τις κοινωνικές σας δεξιότητες, καθώς και τα φωνητικά εργαλεία σας.

Mη διστάζετε να πάρετε την τελευταία μπουκιά από το πιάτο

Κανείς δεν θέλει να είναι το άτομο που θα φάει το τελευταίο κομμάτι της πίτσας. Νομίζετε πως είναι εγωιστικό; Αποτέλεσμα λαιμαργίας; Κάνετε λάθος. Γλιτώνετε τους πάντες –τους καλεσμένους σας, τον εαυτό σας, τον σερβιτόρο– από το αδιέξοδο του να αφήνετε μια τελευταία μπουκιά σε ένα κοινό πιάτο. Αφήνοντας κάτι να μείνει στο τραπέζι αφάγωτο, ενώ οι σερβιτόροι αναρωτιούνται αν πρέπει να καθαρίσουν το πιάτο, δεν είναι ευγενικό, αλλά ενοχλητικό. Καταβροχθίστε το φαγητό! Γι’ αυτό υπάρχει εκεί.

Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε-2

Πώς να συμπεριφέρεστε στον εργασιακο χωρο

Αν ανταλλάσσετε κρυφά μηνύματα στα μίτινγκ, μη χαζογελάτε δυνατά

Όλοι το ξέρουμε ότι κουτσομπολεύετε κρυφά. Αν κάτι σας φαίνεται αστείο, απλώς μη γελάσετε ηχηρά. Το μειδίαμα επιτρέπεται.

Είναι ΟΚ να στέλνετε μέιλ, μηνύματα στα σόσιαλ και SMS όποια ώρα της μέρας ή της νύχτας

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο απ’ το να σε ξυπνάει το ντιν ντιν απ’ τις ειδοποιήσεις της ομαδικής συνομιλίας της δουλειάς στις δυόμισι το πρωί. Γιατί να το κάνετε αυτό στον εαυτό σας; Τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές έχουν πλέον όλα τα κατάλληλα εργαλεία, μεταξύ των οποίων να ρυθμίζουν ποιες ειδοποιήσεις μάς έρχονται και πότε. Είμαστε υπεύθυνοι για το ποιους ήχους από το κινητό βάζουμε στη ζωή μας. Οποιοσδήποτε, συνάδελφος ή φίλος, μπορεί να θυμηθεί να στείλει κάτι σε μέιλ ή σε ομαδικές συνομιλίες ό,τι ώρα τού καπνίσει. Μπαίνουμε στη νέα εποχή όπου η ευθύνη πλέον βαραίνει τον παραλήπτη, όχι τον αποστολέα.

Σε μια ομαδική συνομιλία με βίντεο, ευγενικό είναι να έχουμε την κάμερα ανοιχτή

Συγγνώμη, γενιά Ζ. Αν οπωσδήποτε θέλετε την κάμερα κλειστή, ενημερώστε από την αρχή αυτόν που διοργανώνει το μίτινγκ. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε γιατί, απλώς να το αναφέρετε εξαρχής. Επίσης, μην είστε προκλητικοί και μπαίνετε στα μίτινγκ με φόντο το γαλανό κυματάκι. Αν από πίσω σας βρίσκεται καμιά τεράστια πισίνα, μια σούπερ παραλία ή ο Πύργος του Άιφελ, κάντε έναν κόπο, βρείτε έναν λευκό τοίχο και καθίστε μπροστά του.

Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε-3

Αν μπαίνετε στο Zoom και η σύνδεσή σας είναι προβληματική, μην υποβάλλετε τους άλλους σε μαρτύριο

Γράψτε ό,τι θέλετε στο τσατ ή στείλτε τις σκέψεις σας σε κάποιον άλλο, για να τις μοιραστεί με την ομάδα. Είναι πολύ πιο ευγενικό απ’ το να αναγκάζετε την ομάδα σας να παίζει το παιχνίδι «μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε τι λέω, ενώ ακούτε μόνο μία στις πέντε λέξεις;».

Υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να κουτσομπολεύετε στη δουλειά:
1. Το ότι κάποιος κλαίει.
2. Το ότι σε κάποιον φωνάζει ο προϊστάμενος.
3. Κάτι που κρυφακούσατε να λέει ένας συνάδελφος στο κινητό. 

Αν δείτε κάποιον συνάδελφο στο μετρό, κάντε ότι δεν τον είδατε

Η ώρα που περνάμε στη διαδρομή μέχρι τη δουλειά είναι ιερή, γιατί είναι αφιερωμένη στον εαυτό μας. Προφανώς το λεωφορείο, το μετρό και το τρένο είναι γεμάτα με ανθρώπους, αλλά σε έναν ιδανικό κόσμο αυτός είναι χρόνος στον οποίο μπορούμε να χαλαρώσουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο, πριν φτάσουμε στο μεγάλο πεδίο μάχης (το γραφείο μας) ή, στην επιστροφή, να σκεφτούμε με ηρεμία τα όσα διημείφθησαν εκεί. Η μετακίνηση, υπό το σωστό πρίσμα, είναι ένας ιερός χώρος που δεν πρέπει να παραβιάζεται. Και σίγουρα να μην παραβιάζεται από κάποιον που μας θυμίζει την εργασιακή μας καθημερινότητα.

Κάποτε είχα έναν συνάδελφο που επέμενε να συναντιόμαστε για την πρωινή μετακίνηση με το μετρό περίπου μία φορά την εβδομάδα. Ήταν μια ευκαιρία γι’ αυτόν να αποφορτιστεί από τα παράπονά του, να πει βλακείες για τους υπόλοιπους συναδέλφους και να εκτονώσει λίγο από τον θυμό που είχε μαζέψει μέσα στη μέρα – με λίγα λόγια, να επιδοθεί στο είδος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που είναι απαραίτητο για να διατηρήσει κανείς τα λογικά του στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Μόνο που, όταν αυτό γίνεται στο βαγόνι του μετρό, στον ιερό χώρο μερικών, είναι ενοχλητικό. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν το βαγόνι χαλούσε και οι επιβάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι για ώρες. Ακόμα και όταν ο ιερός χώρος γίνεται κόλαση, καλύτερα να είναι μια κόλαση στην οποία θα είναι κανείς μόνος. 

Aν το κτίριο όπου εργάζεστε δεν έχει ειδικό χώρο για διάλειμμα, είναι ΟΚ να τρώτε το μεσημεριανό στο γραφείο σας. Αν σε κάποιον δεν αρέσει, μπορεί να πάει πιο κει

Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που δεν περιμένατε-4

Αν είστε εργοδότης και πετύχετε κάποιον υπάλληλό σας έξω, χαιρετήστε τον εγκάρδια, αλλά σύντομα

Πείτε ένα γεια, συζητήστε για πέντε λεπτά δείχνοντας ενδιαφέρον, για να μη φανεί ότι ανυπομονείτε να τον ξεφορτωθείτε, και μετά πείτε ότι έχετε αργήσει και αφήστε τον στην ησυχία του.

Μη σχολιάζετε το φαγητό των συναδέλφων

Δεν ξέρετε τι τραύματα μπορεί να κουβαλάνε. Καμιά φορά, μας πιάνει μια κάπως επιθετική εξωστρέφεια όταν θέλουμε να κοινωνικοποιηθούμε στον εργασιακό μας χώρο, όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη καλών τρόπων από το να ξέρουμε πότε να κρατάμε το στόμα μας κλειστό. 

Αν κάνετε τεστ για COVID και βγει θετικό, ενημερώστε εγκαίρως, αλλά χωρίς ντροπή

«Ντρέπομαι, αλλά πρέπει να σας πω ότι μόλις βγήκα θετικός», έστειλε ένας συνάδελφος πρόσφατα. Αλλά γιατί θα έπρεπε να αισθάνεται άσχημα; Οι στρέιτ άνθρωποι που δεν έζησαν την πανδημία του AIDS προσπαθούν ακόμη να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν φταις εσύ όταν κολλάς έναν ιό. Αντίθετα, μια τέτοια επιδημία είναι ευκαιρία να επανεξετάσουμε τους κανόνες ενός χώρου όπως το γραφείο. Είστε σίγουροι ότι το γραφείο σας πρέπει να είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι δεν φοράνε μάσκες, θέτοντας σε κίνδυνο ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους; Υπάρχει επαρκής αερισμός; Είναι αναγκαίο να πηγαίνετε στο γραφείο τελικά; Ντροπή θα έπρεπε να αισθάνονται όσοι βάζουν τους άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο, όχι οι εργαζόμενοι που απλώς πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Αν ακούσετε φήμες για απολύσεις σε άλλη εταιρεία και αναρωτιέστε εάν κάποιος γνωστός σας ήταν ανάμεσα σε αυτούς που απολύθηκαν, ο πιο ευγενικός τρόπος για να ρωτήσετε είναι: «Ακούγεται πως είχατε μια δύσκολη μέρα εκεί. Στέλνω θετική ενέργεια». Έτσι, δεν θα χρειαστεί να μοιραστούν κάτι αν δεν είναι έτοιμοι

Όσο είστε στο γραφείο, στα πόδια σας πρέπει να υπάρχουν παπούτσια

Εντάξει, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να δεις σε ένα γραφείο δεν είναι οι κάλτσες. Τα δάχτυλα των ποδιών, όμως, είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή