The Gold: Μία σειρά 24 καρατίων για τη ληστεία του αιώνα

The Gold: Μία σειρά 24 καρατίων για τη ληστεία του αιώνα

Και πώς αυτή συνδέθηκε με τις ταξικές διαφορές της Μεγάλης Βρετανίας κατά την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θρύλος θέλει κάθε κόσμημα που φτιάχτηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το 1983 και μετά να περιέχει ένα κομμάτι από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία της χώρας: Στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ένοπλοι διέφυγαν από την αποθήκη Μπρινκς-Ματ του Χίθροου με τρεις τόνους χρυσού, συνολικής αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών· το μεγαλύτερο μέρος των ράβδων χρυσού δεν ανακτήθηκε ποτέ και η εν λόγω ληστεία χαρακτηρίστηκε ως το έγκλημα του αιώνα. Η βρετανική σειρά The Gold, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, δεν ρίχνει απλώς φως στο καταιγιστικό «κλέφτες και αστυνόμοι» που ακολούθησε. Αντίθετα, με φόντο το γκρίζο Λονδίνο των ’80ς (όπου αρκετοί άνθρωποι της εργατικής τάξης ήταν αποφασισμένοι να αποκτήσουν δύναμη, χρήμα και να ανελιχθούν κοινωνικά, ενώ η αριστοκρατία οχυρωνόταν πίσω από τα απόρθητα κάστρα της) κάνει κάτι πιο σημαντικό: αποτυπώνει την πάλη των τάξεων στη Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ.

«Όταν ήμασταν παιδιά, παίζαμε σκάβοντας στις όχθες των Ντόκλαντς και το μόνο που βρίσκαμε ήταν ανθρώπινα κόκαλα και δόντια. Όταν περνούσαμε στην απέναντι όχθη, βρίσκαμε στις λάσπες χρυσά κοσμήματα και πορτοφόλια», λέει ένας από τους εγκεφάλους του «πλυντηρίου» χρήματος που στήθηκε για τον χρυσό. Το ξέπλυμα γινόταν σε μεγάλο βαθμό μέσω κτηματομεσιτικών επενδύσεων στα Ντόκλαντς, το άλλοτε μεγαλύτερο λιμάνι του Λονδίνου. Κάπως έτσι, η Μεγάλη Βρετανία της Θάτσερ βρήκε ένα σύμβολό της: οι προβλήτες των Ντόκλαντς μεταμορφώθηκαν από μια φτωχική γειτονιά της εργατικής τάξης σε μια περιοχή γεμάτη ουρανοξύστες και πολυτελή διαμερίσματα για τα golden boys.

Στο τέλος της ημέρας, η σειρά λειτουργεί σαν ιμπρεσιονιστικός πίνακας του ζωγράφου Ουίλιαμ Τέρνερ, με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα. Η ληστεία, με τη σειρά της, λειτουργεί ως αφορμή για να σχολιαστούν όσα άλλαξαν σε κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη Μεγάλη Βρετανία της Σιδηράς Κυρίας, η οποία ηγήθηκε υπέρ του καπιταλισμού με το σλόγκαν «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Με λαμπρό καστ και σάουντρακ από το Μάντσεστερ, το λίκνο της εργατικής τάξης, το The Gold είναι με –αναπάντεχο τρόπο– ιδανική παρέα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Λόουντεν, Χιου Μπόνεβιλ, Σον Χάρις, Ντόροθι Άτκινσον.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 92%.
H σειρά προβάλλεται στην Cosmote TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή