Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στην πραγματική και πώς στην ψηφιακή ζωή

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στην πραγματική και πώς στην ψηφιακή ζωή

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος των κανόνων συμπεριφοράς του περιοδικού The Cut μαθαίνουμε τι κάνουμε όταν κάποιος περπατάει αργά μπροστά μας στο πεζοδρόμιο, γιατί δεν πειράζει να πούμε βαρετά πράγματα για τα παιδιά μας και πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε ένα μέτριο αστείο που μας έστειλαν σε μήνυμα. Και πολλά ακόμα για μια πιο ομαλή καθημερινότητα

12' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αν περπατάτε γρήγορα και ο μπροστινός σας στο πεζοδρόμιο πηγαίνει με το πάσο του, μην κολλάτε από πίσω του  

Απλώς βγείτε για λίγο στον δρόμο και προσπεράστε τον.  

Μπείτε μέσα μέσα στο βαγόνι του μετρό, ώστε να μην αναγκάζετε τους συνεπιβάτες σας να περνάνε πάνω από τα πόδια σας για να περάσουν  

Μη συνωστίζεστε γύρω από την πόρτα. Μην κάθεστε στη θέση του διαδρόμου, αφήνοντας τη θέση στο παράθυρο κενή. Έτσι, όλοι θα μπορούν να μπουν και να βγουν πιο γρήγορα.  

Μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον που παρκάρει  

Καμιά φορά, το παρκάρισμα είναι μια δοκιμασία – και για τον οδηγό, και για τα πίσω αυτοκίνητα που περιμένουν δείχνοντας άλλοτε περισσότερη και άλλοτε λιγότερη υπομονή. Αν περπατάτε στο πεζοδρόμιο και το βλέμμα σας πέσει πάνω σε κάποιον που προσπαθεί να παρκάρει, αφήστε τον στην ησυχία του, εκτός και αν σας ζητήσει βοήθεια. Είναι καλύτερο για όλους.  

Όταν είστε στο κέντρο της πόλης και θέλετε να κουτσομπολέψετε κάποιον, συμπεριφερθείτε λες και βρίσκεται δύο μέτρα μακριά  

Ποτέ δεν ξέρετε αν ο κολλητός του κάθεται στο πίσω τραπέζι.  

Μπορείτε να περάσετε πίσω από κάποιον που γυρίζει βίντεο για το TikTok  

Δεν του ανήκει το πεζοδρόμιο.  

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στην πραγματική και πώς στην ψηφιακή ζωή-1

Όχι, δεν είναι αγένεια να ρωτάμε κάποιον τι ενοίκιο πληρώνει  

Σιγά το πράγμα. Εκεί που έχουν φτάσει τα ενοίκια, το να ρωτάς κάποιον τι πληρώνει είναι σαν να τον ρωτάς πώς «την παλεύει». Αυτή η ερώτηση περισσότερο λειτουργεί σαν πρόσκληση για μοίρασμα εμπειριών: Οι φράσεις «Πώς το βρήκες» και «Πόσο καιρό το νοικιάζεις» μπορεί να συνοδευτούν από προσωπικές αποκαλύψεις, υπολογισμούς και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Τι είναι αυτό που κάνει ένα σπίτι, καλό σπίτι για να ζεις; «Δεν πληρώνω πολλά, αλλά το σπίτι μου είναι σκοτεινό μετά τις δύο». «Η μαμά μου πληρώνει το νοίκι, αλλά έρχεται όποτε θέλει χωρίς να ειδοποιήσει». Το να μιλάμε ξεκάθαρα για το ενοίκιο απορρίπτει ένα έτσι κι αλλιώς παράλογο ταμπού σχετικά με τα χρήματα και είναι, τελικά, διασκεδαστικό. Σου λέω το νοίκι μου, μου λες το δικό σου – αντιδρούμε με δέος, τρόμο ή και τα δύο. Και ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Απλώς κάποιος να μην απαντήσει; Σιγά.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΩΣ ΓΟΝΙΟΣ

Μπορείτε να επιβάλετε την πειθαρχία στα παιδιά των φίλων σας, αλλά όχι στα παιδιά ενός ξένου

Ο κανόνας του πάρκου είναι ότι τα παιδιά των φίλων σου είναι παιδιά σου και τα ξένα παιδιά, πολύ απλά, δεν είναι. (Αν δεις ένα παιδί να κινδυνεύει σωματικά, είναι δουλειά σου ως ενήλικας να επέμβεις αμέσως, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους τσακωμούς των παιδιών δεν συνιστούν κίνδυνο· αν νομίζετε ότι συνιστούν, μάλλον δεν έχετε βρεθεί κοντά σε πολλά παιδιά και θα μάθετε αυτό το μάθημα εν καιρώ.) Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: Αυτός ο κανόνας δεν αφορά τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών. Σε ό,τι με αφορά, οι τακτικές πειθαρχίας μπορούν να εφαρμόζονται ανάμεσα στα παιδιά φίλων και γνωστών. Αν γνωρίζετε το παιδί μου με το όνομά του και το δείτε να κάνει κάποια βλακεία, θα σας είμαι ευγνώμων για την υπόδειξή σας. Φωνάξτε δυνατά το όνομά του σε όλο το πάρκο, ώστε να το χτυπήσει σαν κεραυνός. Αρπάξτε τον με τα χέρια, αν πρέπει! Ωστόσο, η πειθαρχία από κάποιον ξένο διδάσκει στα παιδιά μόνο φόβο και δυσαρέσκεια. Δεν κάνει το πάρκο πιο ασφαλές. Το μόνο που κάνει είναι να σκοτώνει την ηρεμία  και την ωραία ατμόσφαιρα.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στην πραγματική και πώς στην ψηφιακή ζωή-2

Το παιδί σας έχει μάθει άλγεβρα στη Β΄ Δημοτικού; Διαβάζει στα τριάμισι; Μοιραστείτε την πληροφορία επιλεκτικά

Η εξυπνάδα του παιδιού σας είναι ένα σπουδαίο θέμα για να το συζητήσετε εκτενώς με τους συντρόφους σας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους δασκάλους τους. Με τους φίλους (ειδικά αυτούς που έχουν παιδιά) και ακόμη και με τα αδέλφια σας, όχι και τόσο.

Να μιλάτε για το μωρό σας

Αν έχω ταξιδέψει μέχρι την άλλη άκρη της πόλης για να σε συναντήσω για δείπνο και σε ρωτήσω «Πώς είναι το μωρό;», θα πρέπει να βρεις κάτι καλύτερο να πεις από τη φράση «Το μωρό είναι μια χαρά, τα ίδια», ανασηκώνοντας τους ώμους, σαν να βαριέσαι. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για τους οποίους το να μιλάτε για το μωρό σας μπορεί να σας φαίνεται βαρετό μέχρι θανάτου. Μπορεί να δυσανασχετείτε με αυτή τη νέα ταμπέλα στη ζωή σας. Μπορεί να θέλετε να νιώσετε για μια στιγμή σαν να υπάρχετε μόνο εσείς. Μπορεί να θέλετε να μιλάτε για το μωρό μόνο με άλλους γονείς, επειδή μπορείτε να αντέξετε μόνο τη συμπόνια εκείνων που το έχουν ζήσει ή διαθέτουν πρακτικές, εφαρμόσιμες συμβουλές. Δίκαιο. Αλλά, έλα τώρα, είμαστε φίλοι από παλιά, όχι συνάδελφοι που το μόνο που μοιράζονται είναι την ανταλλαγή χλιαρών μηνυμάτων στο γκρουπ τσατ της δουλειάς: Η κουβέντα μεταξύ μας πάντα περιλάμβανε ένα αλισβερίσι τρομακτικών αποκαλύψεων. Με το χέρι στην καρδιά, σου ορκίζομαι ότι πάντα ήσουν εγωκεντρική και μιλούσες ασταμάτητα, οπότε γιατί αυτό να αλλάξει τώρα; Πλάκα κάνω! Αλλά μεγάλωσες και εξώθησες βίαια από μέσα σου έναν καινούργιο άνθρωπο. Είναι σαν να πήγες στο διάστημα και εγώ να σε ρωτούσα: «Παναγιά μου, πώς ήταν το διάστημα;». Και εσύ να απαντούσες (με δυσαρεστημένη έκφραση): «Ξέρω γω, καλούτσικα;».
 
Το να μοιράζετε συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών είναι ένα χαμένο παιχνίδι

Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και λίγο πολύ πάντα καταλήγετε να προσβάλλετε ή να αγχώνετε έναν άλλο γονέα. Γι’ αυτό κρατήστε τις συμβουλές για τον εαυτό σας και απολαύστε αυτάρεσκα τις ανώτερες επιλογές σας ως γονέας μέσα στη σιωπή.

Μοιραστείτε με τους εμπλεκομένους εξονυχιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ασθένειες των παιδιών σας, πριν κανονίσετε πλεϊ-ντέιτ

Εκτέθηκαν σε κρούσμα κορωνοϊού πριν από τρεις ημέρες; Έχουν διάρροια; Βγάλτε τα όλα στη φόρα και αφήστε τους άλλους γονείς να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το είδος του πάρτι γενεθλίων που διοργανώνετε

Θα τα ταΐσετε; Οι γονείς θα είναι παρόντες; Είναι ευπρόσδεκτα τα αδέλφια;  

Αν το μωρό κάποιου κλαίει δημοσίως, δεν χρειάζεται να το κοιτάτε επίμονα

Ξέρει ότι το μωρό του κλαίει.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ

Μη χρησιμοποιείτε τα stories του Instagram για να παρακολουθήσετε τι προτίμησαν να κάνουν οι φίλοι σας αντί να είναι μαζί σας

Ας υποθέσουμε ότι προτείνατε σε κάποιον να δειπνήσετε μαζί ή να πάτε σε ένα πάρτι, σε μια βιβλιοπαρουσίαση, σε ένα baby shower, σε μια συγκέντρωση για να καταστρώσετε από κοινού ένα σχέδιο δράσης ή οτιδήποτε άλλο και εκείνος σας είπε «όχι» ή αποκρίθηκε με ένα μη δεσμευτικό «ίσως». Ακόμα και αν σας φανεί έξυπνη η ιδέα να τσεκάρετε τα stories που, ενδεχομένως, θα ανεβάσει στο Instagram την ώρα που θα «έπρεπε» να είναι μαζί σας, για να δείτε τι κάνει αντί να είναι μαζί σας, η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για καλή κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, αν προβείτε σε αυτό το ατόπημα και ανακαλύψετε ότι πήγε σε κάποια άλλη κοινωνική δέσμευση που είχε, δεν πρέπει επ’ ουδενί να επικοινωνήσετε μαζί του για να του ζητήσετε τον λόγο, αλλά ούτε και να τον κάνετε βούκινο στους κοινούς σας φίλους. Απλώς κάντε το γαργάρα και φροντίστε το πάθημα να σας γίνει μάθημα και να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά τα stories για να μάθετε πράγματα που καλό θα ήταν να μην ξέρετε.  

Αν συνηθίζετε να απαντάτε με «χα, χα, χα» όταν κάποιος σας γράφει κάτι πραγματικά αστείο, μην αποκρίνεστε με ένα σκέτο «χα» σε πράγματα που, ξεκάθαρα, δεν σας φάνηκαν αστεία

Αυτό το ξαφνικό «άδειασμα» μπορεί να απογοητεύσει το άλλο άτομο. Είναι πιο ευγενικό να γράψετε ένα μεσοβέζικο «χα, χα» ή ένα γρήγορο «λολ».

Στρωθείτε και απαντήστε σε ένα email, ακόμα και αν έχει περάσει ένας χρόνος απ’ όταν σας εστάλη

Στην απάντησή σας να αναφέρετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο παραλείψατε να απαντήσετε όταν το λάβατε.

Μη σκρολάρετε στα ψηφιακά άλμπουμ φωτογραφιών των φίλων και των γνωστών σας

Αν κάποιος σας δώσει το κινητό του τηλέφωνο για να σας δείξει μια φωτογραφία, κρατήστε τον αντίχειρά σας ακίνητο. Ασχέτως του αν είστε φίλοι ή όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουν να δείτε, π.χ., τις κοντινές φωτογραφίες που βγάζουν τον εαυτό τους για να παρατηρήσουν καλύτερα τα σπυράκια τους, τα screenshots που κάνουν στα stories των συναδέλφων τους που δεν πολυσυμπαθούν, για να τα στείλουν αργότερα στους φίλους τους και να τους κουτσομπολέψουν, ή τις 200 γυμνές φωτογραφίες τους που τράβηξαν πριν από μερικές ημέρες.

Αν δεν είστε ινφλουένσερ, μη συμπεριφέρεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λες και είστε

Το ότι κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές ή πρακτικές κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλες για υιοθέτηση από όλους. Στην πραγματικότητα, έχουν προκύψει διότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, οι YouTubers που κλείνουν τα βίντεό τους κραδαίνοντας ένα φωτεινό σήμα της ειρήνης ενώ λένε «μην ξεχάσετε να κάνετε like στο βίντεο και να εγγραφείτε στο κανάλι μου!», το κάνουν επειδή λειτουργεί· τους φέρνει likes και συνδρομητές. Αυτοί, όμως, είναι επιχειρηματίες και χρησιμοποιούν το YouTube για συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ εσείς (ενδέχεται να) είστε «κανονικός άνθρωπος». Αν ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τους ήχους, τις εικόνες και τα κείμενα που έχετε στη διάθεσή σας ως μια παλέτα για να εκφράσετε ό,τι νιώθετε, για να επικοινωνήσετε καλύτερα με τους άλλους και όχι για να αντιγράψετε τον τρόπο που επικοινωνούν οι διάφορες διασημότητες του ίντερνετ.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στην πραγματική και πώς στην ψηφιακή ζωή-3

Δεν χρειάζεται να απαντάτε με καρδούλες στα μηνύματα που σας στέλνουν και στα σχόλια που αφήνουν οι άλλοι κάτω από τις δημοσιεύσεις σας, όταν αυτά δεν χρειάζονται απάντηση

Αυτό ισχύει για τις μονολεκτικές απαντήσεις τύπου «γλύκας» και «χα, χα» στα stories σας ή κάτω από τις φωτογραφίες σας, αλλά και για την περίπτωση που κάποιος σας απαντάει απλώς και μόνο με ένα emoji. Πάντως, δεν είναι αγένεια το να αντιδράσετε με καρδούλα. Απλώς, δεν είναι απαραίτητο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για τις επικοινωνίες μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Τα τρελά κουτσομπολιά λέγονται μόνο με ηχητικά μηνύματα, ποτέ με γραπτά

Όταν έχετε (Θεέ μου!) κάτι σπαρταριστό που θέλετε να μοιραστείτε με κάποιον άλλο (δεν θα το πιστέψεις!) και δεν μπορείτε (πλάκα κάνεις;) να περιμένετε (πεθαίνω!) να τα πείτε από κοντά (γαμώτο!), καλό είναι να ξέρετε ότι δεν πρέπει να του το γράψετε. Πέραν του ότι τα γραπτά μηνύματα είναι πάρα πολύ εύκολο να τα κάνει κάποιος screenshot, είναι και πάρα πολύ βαρετό το να κάθεστε και να πληκτρολογείτε όλο ζουμί σε σύντομα μηνύματα. 

Αν περάσουν 72 ώρες από όταν λάβατε στο κινητό σας τηλέφωνο ένα γραπτό μήνυμα στο οποίο δεν απαντήσατε, σας χορηγείται αμνηστία

Αυτό, σε πρακτικό επίπεδο, μεταφράζεται ως εξής: Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το συγκεκριμένο άτομο (στο οποίο δεν απαντήσατε), δεν χρειάζεται καν να αναφερθείτε στο αναπάντητο μήνυμα (εφόσον έχουν περάσει 72 ώρες).

Αν σας αρέσει κάτι που έχει ανεβάσει κάποιος φίλος σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάντε το share

Δεν έχει σημασία αν έχετε πολλούς ακολούθους. Κι αυτό γιατί μετράει ως χειρονομία, διαρκεί μισό δευτερόλεπτο και έχει μεγαλύτερη σημασία από όση πιθανόν πιστεύετε ότι έχει. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην πιέζετε τους φίλους σας (ή, ακόμα χειρότερα, τους συναδέλφους σας) να σας «προωθήσουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί θα γίνετε ενοχλητικοί. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με τον τρόπο που το κάνετε εσείς.

Βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να κλείνετε τα emails σας και παραμείνετε πιστός 
σε αυτόν

Είτε σας εκφράζει το κοφτό «ΜΦΧ» είτε το πιο καλλιτεχνικό «φιλιά», η φράση που προηγείται της υπογραφής σας πρέπει να συνάδει με το ποιος είστε.

Στα γραπτά μηνύματα και στα emails οι ενημερώσεις ανάγνωσης πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που το περιεχόμενο έχει να κάνει με κάποια επείγουσα ιατρική ανάγκη

Παρότι μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένο το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών είναι απόλυτα εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο, το να ζητάτε απόδειξη για το ότι είδαν και στη συνέχεια αγνόησαν το μήνυμά σας δεν ενδείκνυται, για ψυχολογικούς λόγους.

Αν είναι να δημοσιεύσετε μια συνομιλία που είχατε με κάποιον φίλο σας, θα πρέπει να έχετε πρώτα φροντίσει να λάβετε τη συγκατάθεσή του

Χωρίς άδεια απαγορεύεται να μοιραστείτε οποιοδήποτε screenshot ή να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση κειμένων που ανταλλάξατε μεταξύ σας. Όσο για φωτογραφίες που σας έστειλαν; Εκεί, ο ίδιος κανόνας ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Μην κατακλύζετε τους φίλους σας με γραπτά μηνύματα

Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί την υπηρεσία των γραπτών μηνυμάτων με τον δικό του ρυθμό. Γι’ αυτό και, αν νιώσετε ότι κάποιος σας «βομβαρδίζει», είναι απολύτως ευγενικό να του επικοινωνήσετε το «τέμπο» σας. Ένας τρόπος είναι να του πείτε «περίμενε λίγο γιατί δεν το έχω τόσο με τα γραπτά μηνύματα» ή, αν ισχύουν οι κατάλληλες συνθήκες, «χίλια συγγνώμη, αλλά δεν στέλνω γραπτά μηνύματα με τέτοια συχνότητα όταν έχω τρελή δουλειά στο γραφείο».

Στο Instagram μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο όποτε θέλετε

Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, για να έχει επιτυχία ένας λογαριασμός στο Instagram –ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης του οποίου σχεδόν όλοι γνωρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές χρήσης του, παρότι σχεδόν κανείς δεν μιλάει ανοιχτά γι’ αυτές– ο κάτοχός του πρέπει να δημοσιεύει στη ροή του (τα stories είναι άλλη υπόθεση) το πολύ μία φωτογραφία ή ένα βίντεο την ημέρα. Μάλιστα, το να ποστάρει κανείς περιεχόμενο μία στο τόσο συνιστά μια πρακτική απόλυτα σύμφωνη με τους μηχανισμούς του Instagram, καθώς φαίνεται να οδηγεί σε περισσότερα likes ανά ανάρτηση, δίνει προτεραιότητα στον καταναλωτή του περιεχομένου και έχει ως αποτέλεσμα μια καλαίσθητη ροή «επιπέδου», στην οποία βρίσκει θέση μόνο η κρεμ ντε λα κρεμ των φωτογραφιών του χρήστη. Αν θέλετε, όμως, να συμμετέχετε ενεργά στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο μόνος τρόπος για να το διασκεδάσετε είναι το να πάτε, συνειδητά, κόντρα σε κάθε οδηγία που σας έχει δοθεί. Μπορείτε, π.χ., ακόμα και να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες με την κάμερα του Instagram και να τις δημοσιεύσετε όπως ακριβώς είναι (αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται αδιανόητο, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή το μυαλό σας δεν έχει συνηθίσει στις σπουδαίες ιδέες). Ναι, τα καρουζέλ με τις επιμελημένες φωτογραφίες που είναι κομ ιλ φο και δεν ενοχλούν κανέναν, έχουν πεθάνει· ελευθερία σημαίνει το να ανεβάζετε στη ροή σας ακόμα και 15 μεμονωμένες φωτογραφίες μέσα σε μία ημέρα. 

Μην ανεβάζετε ποστ με RIP για διασημότητες

«Από όλους τους συνανθρώπους μας, οι πιο ηλίθιοι είναι αυτοί που ποστάρουν φωτογραφίες διασήμων με το που μαθευτεί ότι πέθαναν», έγραψε πρόσφατα ο αμφιλεγόμενος διάσημος Βρετανός εστιάτορας Κιθ Μακ Νάλι στο Instagram. «Κι αυτό διότι τα συγκεκριμένα ποσταρίσματα δεν αποτελούν κάποια μορφή σεβασμού προς τους νεκρούς, αλλά μια προσπάθεια να συνδεθούν οι συγκεκριμένοι χρήστες, με συκοφαντικό τρόπο, με τις αποθανούσες διασημότητες. Είναι νεκρόφιλοι μπάσταρδοι και το κάνουν για να ζήσουν τα 15 λεπτά της διασημότητάς τους». Τείνουμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Αν η κάθε Τίνα Τέρνερ δεν ήταν θεία σας, ξαδέρφη σας, αδερφή σας ή κάτι τέτοιο, σας παρακαλούμε να απέχετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή