Thirst trap: Η παγίδα των μπικίνι και των γυμνασμένων κοιλιακών

Thirst trap: Η παγίδα των μπικίνι και των γυμνασμένων κοιλιακών

Οι πικάντικες selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε λειτουργούν πάντα ως ερωτικό κάλεσμα, ενώ ενίοτε όσοι τις αναρτούν γίνονται στόχος κακοποιητικών σχολίων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν έχουμε όλοι, ανεξαιρέτως, άτομα που ακολουθούμε στο Instagram και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν είναι κάπως -πώς να το πω;- πιο αποκαλυπτικές ή πιπεράτες – ως τον βαθμό που επιτρέπει η εφαρμογή. Συνήθως, όμως, συμβαίνει να έχουμε. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφος από το γραφείο που αναρτά selfies τραβηγμένες μπροστά από τον καθρέφτη ενός γυμναστηρίου, χωρίς να φοράει την μπλούζα του, για να φλεξάρει το κρεατινούχο six-pack του. Ή μια γυναίκα –που ελάχιστα γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή και ένας θεός ξέρει γιατί την ακολουθήσαμε– η οποία, ξαπλωμένη στον καναπέ του σαλονιού της, φωτογραφίζει το χέρι της να κρατάει ένα κολονάτο ποτήρι με κόκκινο κρασί ενώ από κάτω διακρίνονται, καθόλου φλου, απλωμένα τα πόδια της, γυμνά, ως εκεί που αρχίζει η ηβική της χώρα.

Ενίοτε, δε, αν το μάτι μας μείνει λίγο παραπάνω σε αυτές τις αναρτήσεις που ονομάζονται thirst traps, ενεργοποιούμε τον καταραμένο τον αλγόριθμο του Instagram και το feed μας γεμίζει με χορηγούμενες αναρτήσεις που απεικονίζουν άγνωστους σε εμάς ανθρώπους σε πόζες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες από κατάλογο εσωρούχων.

Κι έγινε ο κόσμος μια παγίδα

Το λεξικό Κέιμπριτζ ορίζει την thirst trap ως «μία δήλωση ή μία φωτογραφία κάποιου ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας αποσκοπεί να προσελκύσει την προσοχή των άλλων ή να κάνει τους ανθρώπους που τη βλέπουν να ενδιαφερθούν σεξουαλικά για το ίδιο». Δύο από τα παραδείγματα που παρατίθενται μετά τον ορισμό του έγκριτου λεξικού είναι αρκετά επεξηγηματικά: (α) Οι thirst traps συνήθως περιλαμβάνουν το ποστάρισμα σέξι selfies. (β) Τα αποδυτήρια έχουν απίστευτο φωτισμό για thirst traps.

Ανάλογα με την περίπτωση και το συγκείμενο, ο όρος χρησιμοποιείται για αναρτήσεις που έχουν σκοπό, γενικά, την προσέλκυση της προσοχής, ασχέτως του αν αυτή έχει σεξουαλική απόχρωση ή όχι. Άλλωστε, για να γυρίσουμε στα βασικά, ακόμα και οι πολύ σέξι φωτογραφίες δεν έχουν κατά κανόνα ως στόχο την πρόκληση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος των θεατών τους.

Ο ορισμός του Κέιμπριτζ, όμως, κάπου χωλαίνει. Ενδέχεται κάποιος που ποστάρει μια φωτογραφία εστιασμένη στον φουσκωμένο με τη χρήση ειδικού σπασουάρ καβάλο του να αποσκοπεί απλώς και μόνο στο μπουστάρισμα της αυτοπεποίθησής του, μέσω της συλλογής like και σχολίων. 

Επίσης, μια νεαρή κυρία μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να ποστάρει selfies της με χνουδωτά ροζ πουλόβερ με βαθιά ντεκολτέ ή μικροσκοπικά μπικίνι για να προσελκύσει την προσοχή ενός και μόνο, συγκεκριμένου ατόμου που γνώρισε πρόσφατα και την ενδιαφέρει ιδιαίτερα (κάτι που λέγεται gatsbying).

Ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιο άτομο να ποστάρει σέξι φωτογραφίες μόνο και μόνο επειδή, για παράδειγμα, έχασε κάποια κιλά και νιώθει ωραία με το σώμα του ή για να τις δει μία ή ένας πρώην σύντροφος, τύπου «κοίτα να δεις τι έχασες».

Δίψα για σάρκα ή για κουτσομπολιό;

Το περιεχόμενο των thirst traps, φυσικά, δεν έχει μόνο παραγωγούς αλλά και καταναλωτές. Το «thirst», η δίψα, άλλωστε, αναφέρεται στα άτομα που διψούν γι’ αυτές τις αναρτήσεις ή με το που τους εμφανιστούν στο feed τους μένουν και τις κοιτούν, πριν συνεχίσουν το σκρολάρισμα προς τα κάτω. 

Προσοχή, όμως: Το ότι διψούν για το συγκεκριμένο περιεχόμενο, δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι ανοιχτά στο να το καταναλώσουν για τον σκοπό που φτιάχτηκε. Μπορεί απλώς να έχουν μια δίψα για κουτσομπολιό. Στην περίπτωση, δε, που το άτομο το οποίο αναρτά thirst traps είναι κάποια/κάποιος συνάδελφος ή ο πρώην μιας στενής φίλης, το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό από το πρώτο· με το κουτσομπολιό, δυστυχώς συχνά, να (αν)ισορροπεί ανάμεσα σε αισθήματα λύπησης και την παραγωγή κακοποιητικού λόγου (body ή slut shaming).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή