Πώς θα κατανοήσουμε με απλό τρόπο την κλιματική αλλαγή

Πώς θα κατανοήσουμε με απλό τρόπο την κλιματική αλλαγή

Οι συναντήσεις του «cafe-NEO» που θα πραγματοποιούνται στον ΙΑΝΟ υπό την αιγίδα του Navarino Environmental Observatory φιλοδοξούν να μας δώσουν να καταλάβουμε, μέσα από τον ανοιχτό διάλογο, τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες, κοινωνίες και κράτη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι διαφορά έχει ο καιρός από το κλίμα; Πώς επηρεάζει ήδη η κλιματική αλλαγή την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ανθεκτικές κοινωνίες και πόλεις; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την κλιματική κρίση; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια της κλιματικής κρίσης και στη χώρα μας.

Γι’ αυτό και η κλιματική αλλαγή επελέγη από το Navarino Environmental Observatory (NEO) ως το πρώτο αντικείμενο σε ένα κύκλο ανοιχτών συζητήσεων με διακεκριμένους επιστήμονες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα, για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις του «café-NEO», που θα πραγματοποιούνται στον ΙΑΝΟ ξεκινούν αυτή την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. με πρώτο προσκεκλημένο ομιλητή τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και θέμα «Η κλιματική αλλαγή σε έναν κόσμο σε κρίση».

Με τρόπο απλό και κατανοητό, μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο να κατανοήσουμε τι σημαίνει για όλους μας η κλιματική αλλαγή και οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της, στον πλανήτη μας αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, τι αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Θα μιλήσουμε μέσα από παραδείγματα και γεγονότα. Κάποια από αυτά τα ζούμε, κάποια δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Δεν πρόκειται για επιστημονικό σεμινάριο αλλά για μια ανοιχτή εκδήλωση στην οποία σημαντικό ρόλο θα παίξει η συζήτηση και οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων, από τις πιο απλές έως τις πιο ουσιώδεις», εξηγεί ο κ. Γερασόπουλος.

Πώς θα κατανοήσουμε με απλό τρόπο την κλιματική αλλαγή-1
(Φωτογραφία: Thomas Linkel/laif)

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση, να καταλάβουμε τα όρια της επιστήμης και να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες, κοινωνίες και κράτη. Η συμμετοχή του καθενός από εμάς στον αγώνα αυτό δεν είναι αμελητέα. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση όταν κάνουμε μπάνιο ή γιατί δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα. Αναλόγως θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας και για την κλιματική αλλαγή. Είμαστε σε ένα σημείο καμπής που είναι απαραίτητη τόσο η κατανόηση του φαινομένου, όσο και η λήψη αποφάσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ. Γερασόπουλος επελέγη πρόσφατα ως ο μοναδικός Έλληνας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), με θέμα «Κλιματική αλλαγή και πόλεις». Μάλιστα πέραν της λίστας των προτεινόμενων υποψηφίων από την Ελλάδα, ο κ. Γερασόπουλος προτάθηκε και από τον Διακυβερνητικό Οργανισμό Γεωπαρατήρησης (GEO-Group On Earth Observation) καθώς πέραν της εεξειδίκευσης του κατέχει και το ρόλο ενός ακ των τριών συμπροέδρων του προγραμματικού συμβουλίου του οργανισμού.

Το ΝΕΟ είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης της ΤΕΜΕΣ με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών. Ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται εντός της Costa Navarino, ενώ έχει δημιουργήσει και σταθμούς συγκέντρωσης μετεωρολογικών και κλιματολογικών δεδομένων στην περιοχή της Μεσσηνίας. Αποτελεί μια πρότυπη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο. 

Πλέον, το ΝΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο για τη σύγχρονη έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σταθμός του ΝΕΟ στη Μεσσηνία φιλοξενεί ετησίως περίπου 250 φοιτητές και ερευνητές από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το ερευνητικό έργο του ΝΕΟ περιλαμβάνει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Μέσα από τις δράσεις του ΝΕΟ, η επιστήμη, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία και η πολιτεία συμμετέχουν σε μια διεθνή συνεργασία για να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή