Shogun, ο διάδοχος (;) του Game of Thrones

Shogun, ο διάδοχος (;) του Game of Thrones

Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική υπερπαραγωγή μάς μεταφέρει στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα και υπόσχεται καταιγιστικό θέαμα γεμάτο σασπένς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε άνθρωπος έχει τρεις καρδιές. Η μία βρίσκεται στο στόμα του και αποκαλύπτεται σε όλους, η δεύτερη είναι στο στήθος του και φανερώνεται μόνο στους οικείους του, και η τρίτη είναι μυστική και θαμμένη βαθιά. Αυτή την καρδιά πρέπει να την κρατάει κρυμμένη από όλους, αν θέλει να επιβιώσει», λέει ο Βάσκο Ροντρίγκες, Πορτογάλος ναυπηγός που ζει εδώ και χρόνια στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα, εξηγώντας στον άρτι αφιχθέντα ναυτικό από την Αγγλία Τζον Μπλάκθορν το πώς λειτουργεί ο νέος κόσμος που μόλις αυτός ανακάλυψε, καθώς το πλοίο του προσάραξε σε μια ιαπωνική ακτή. Η νέα επική υπερπαραγωγή Shogun βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ (εκδ. Anubis) του Τζέιμς Κλαβέλ και έχει σε πρώτο πλάνο το μυστήριο και τις δολοπλοκίες, αποκαλύπτοντας πτυχές της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου τις οποίες οι περισσότεροι δεν έχουμε καν φανταστεί.

Η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του Shogun έγινε το 1980 με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Τσαμπερλέιν ως Τζον Μπλάκθορν, εστιάζοντας στην ιστορία ενός λευκού αποικιοκράτη που ανακαλύπτει την εξωτική Ιαπωνία, τη μαγευτική κουλτούρα, αλλά και τα οικονομικά οφέλη της. Στη νέα σειρά, όμως, οι Ιάπωνες δεν είναι απλώς κομπάρσοι στην ιστορία των λευκών ναυτικών. Αντίθετα, λειτουργούν ως τρισδιάστατοι χαρακτήρες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε εις βάθος μια χώρα με πλούσια ιστορία, καθώς και την ευρωπαϊκή επεκτατικότητα που την έπληξε. Οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές (ο Χιρουγιόκι Σανάντα στον ρόλο του Λόρδου Τορανάγκα, η Άνα Σαουάι στον ρόλο της χριστιανής μεταφράστριας Μαρίκο Τόντα και ο Κόσμο Τζάρβις στον ρόλο του προτεστάντη Μπλάκθορν) είναι εκείνοι που οδηγούν τις εξελίξεις, καθώς επιλέγουν –ναι, καλά μαντέψατε– σε ποιους θα αποκαλύψουν τις καρδιές τους. 

Οι Σαμουράι, οι θεαματικές ξιφομαχίες, η πρακτική του σεπούκου (όπως ονομάζεται η τελετουργία που οδηγεί στο χαρακίρι), τα εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, καθώς και οι διάλογοι οι οποίοι θυμίζουν σε σημεία ποιήματα χαϊκού είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κλέβουν την παράσταση στο Shogun. Γιατί όμως γίνεται λόγος για έναν πιθανό και πολυπόθητο διάδοχο του επικού Game of Thrones; Διότι, πολύ απλά, οι συνωμοσίες για τη θέση του διάδοχου στον θρόνο είναι τόσο δηλητηριώδεις, όσο και οι μηχανορραφίες στον κόσμο του Γουέστερος.

Πρωταγωνιστούν: Χιρουγιόκι Σανάντα, Κόσμο Τζάρβις, Άνα Σαουάι.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 99%.
Η σειρά στριμάρεται στο Disney+.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή