Πώς οι βολβοί θα μεταμορφωθούν σε πανέμορφα λουλούδια για τον κήπο σας

Πώς οι βολβοί θα μεταμορφωθούν σε πανέμορφα λουλούδια για τον κήπο σας

Φυτέψτε τώρα, απολαύστε αργότερα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν τώρα που μπήκε η άνοιξη επισκεφθείτε κάποιο κέντρο κήπου, είναι βέβαιο ότι θα θαμπωθείτε από την τεράστια επιλογή έτοιμων προς φύτευση βολβών που διαθέτουν. Αποτελούν, βλέπετε, μια εύκολη στους χειρισμούς και χαμηλού κόστους πρόταση για όσους επιθυμούν να απολαύσουν πλούσιες ανθοφορίες, με εντυπωσιακά χρώματα, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ολλανδικής προέλευσης – η χώρα αυτή έχει αναπτύξει μια κολοσσιαία βιομηχανία παραγωγής καλλωπιστικών που πολλαπλασιάζονται με βολβούς. Για να ακριβολογούμε πάντως, κάτω από αυτόν τον εμπορικό όρο περιλαμβάνονται και άλλα είδη υπόγειων βλαστών, όπως οι κόνδυλοι, τα ριζώματα και οι κόρμοι. Στη φύση, όλοι αυτοί εξυπηρετούν την ανάγκη των φυτών να διατηρηθούν ζωντανά σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, και το επιτυγχάνουν συσσωρεύοντας θρεπτικές ουσίες, με συνέπεια να αποκτούν όψη υπερτροφική. 

Οι Ολλανδοί εκμεταλλεύτηκαν το φυτικό τούτο τέχνασμα πρώτοι. Ήδη στα τέλη του 16ου αιώνα εμπορεύονταν βολβούς νέων ποικιλιών τουλίπας που προέρχονταν από διασταυρώσεις άγριων ειδών. Λόγω της «τουλιπομανίας» που τους κυρίευσε, στήθηκε μάλιστα τότε και το πρώτο χρηματιστήριο ανθέων, το οποίο όμως κατέρρευσε μερικές δεκαετίες αργότερα, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά κρίση. Συνετίστηκαν βεβαίως από το πάθημά τους, δεν πέφτουν πια εύκολα σε λάθη και έτσι οι επιδόσεις τους στον κλάδο της ανθοκομίας είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές. Χάρη στις χιλιάδες ποικιλίες από βολβώδη φυτά που ανέπτυξαν και διακινούν παγκοσμίως, προσφέρουν πλέον ακόμα και στους αρχάριους της κηπουρικής έναν εγγυημένο τρόπο για να λαμπρύνουν τον κήπο ή το μπαλκόνι τους. Για να συντελεστεί το θαύμα της υπέροχης ανθοφορίας, χρειάζεται βεβαίως σχέδιο και κάποια στοιχειώδης οργάνωση. 

Πρώτα απ’ όλα, οι βολβοί πρέπει να φυτεύονται όταν ακριβώς πρέπει. Τώρα λοιπόν είναι η εποχή όσων ανθίζουν καλοκαιριάτικα – θα αναφερθώ συγκεκριμένα παρακάτω. Επιλέξτε με προσοχή τα ηλιόλουστα σημεία ομαδικής φύτευσής τους, σε θέσεις γυμνές ή μπροστά από θάμνους των οποίων η ανθοφορία ολοκληρώνεται μετά το πέρας της άνοιξης. Σκεφτείτε τα ύψη και τα χρώματα που ταιριάζουν καλύτερα και κάντε τις αγορές σας βάσει αυτών. Σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση, αλλιώς κινδυνεύουν να σαπίσουν. Στην περίπτωση της πήλινης και με τρύπα αποστράγγισης γλάστρας, τούτο γίνεται εύκολα γεμίζοντάς τη με το κατάλληλο μείγμα χώματος. Στον κήπο, πάλι, αν το έδαφος είναι βαρύ, θα σηκώσετε παρτέρια από μισή μέχρι μία πιθαμή και θα το βελτιώσετε ανακατεύοντας τύρφη ή ποταμίσια άμμο. Μπορείτε επίσης, όταν ανοίγετε τις οπές φύτευσης, να τις βαθαίνετε περισσότερο απ’ όσο απαιτείται, για να προσθέτετε πριν από τη φύτευση μία στρώση από ψιλό χαλίκι. Φυτέψτε τους με τη «μύτη» προς τα πάνω, σε βάθος περίπου όσο τρεις φορές η διάμετρός τους, προσθέστε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, υπολογίζοντας μία κουταλιά στον καθένα, και μετά ποτίστε τους. Θα χρειαστεί επίσης να προστατέψετε τους βολβούς σας μέχρι να φυτρώσουν, από τρωκτικά που τους ορέγονται ή φιλοπερίεργες γάτες, καλύπτοντάς τους με ψιλό, μεταλλικό πλέγμα. 

Θα χρειαστεί να προστατέψετε τους βολβούς σας μέχρι να φυτρώσουν, από τρωκτικά που τους ορέγονται ή φιλοπερίεργες γάτες.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή των βολβών που θα φυτέψετε ανοιξιάτικα είναι οι ανάγκες του κήπου σας μαζί με τη δική σας αισθητική. Ανάμεσα σε όλα τα διατιθέμενα τώρα είδη προτιμώ τις λευκές, κίτρινες και ρόδινες κάλλες που αποπνέουν θηλυκότητα, τα ασιατικά λίλιουμ με τα μεγάλα, αρωματικά τους άνθη, τις γλαδιόλες με τον εντυπωσιακά υψηλό ανθοφόρο βλαστό, τις τροπικής εμφάνισης κάννες και φυσικά τις πελώριες ντάλιες, που απαντώνται σε μια τεράστια χρωματική γκάμα. Υπέροχος βεβαίως είναι και ο μονόχρωμος, λευκός ή κυανός αγάπανθος, κομψά και ασυνήθιστα τα ρόδινα άνθη της δικέντρας, ενώ στενοχωριέμαι που δεν ασχολήθηκα μέχρι τώρα με την ανακηρυχθείσα από τους Κινέζους «βασίλισσα των λουλουδιών», την παιώνια. Κάτι τελευταίο, για να μην απογοητευτείτε στο μέλλον: διαλέξτε βολβούς μεγάλους, φουσκωμένους από σπαργή, αποφύγετε οπωσδήποτε τους ελαφρούς και αφυδατωμένους.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή