Πού καταλήγουν οι αποσκευές όταν χάνονται στα αεροδρόμια

Πού καταλήγουν οι αποσκευές όταν χάνονται στα αεροδρόμια

Τη στιγμή που μια σειρά από ψεύτικες σελίδες στα social media καλούν ευκολόπιστους να αγοράσουν το άγνωστο περιεχόμενο χαμένων αποσκευών στην Ελλάδα, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ κάτι τέτοιο είναι απλά πραγματικότητα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα θα δίνατε αλήθεια για να αγοράσετε το άγνωστο περιεχόμενο μιας ξένης βαλίτσας που δεν αναζητήθηκε ποτέ από τον ιδιοκτήτη της; Πόσο πολύ θα σας ιντρίγκαρε να ανακαλύψατε όσα κουβαλάει ο επιβάτης που μπορεί να κάθεται δίπλα σας στο αεροπλάνο; Πώς θα αντιδρούσατε εάν μαθαίνατε πως αρκούν 3, 5 ή 9 ευρώ για να κάνετε δική σας, μια αζήτητη αποσκευή που βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος;» Πραγματικά, πόσο μακριά θα φτάνατε για να το καταφέρετε; Θα δίνατε, για παράδειγμα, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε μια σελίδα του Facebook που διαφημίζει τέτοιες υπηρεσίες;

Σε κάτι τέτοιο σίγουρα θα πόνταραν οι δημιουργοί της. Πρόκειται άλλωστε για μία μόνο από τις περιπτώσεις απάτης που τους τελευταίους μήνες κάνουν την εμφάνιση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα η σελίδα του Facebook με τίτλο «Χαμένες αποσκευές», που εμφανίζεται με το λογότυπο του Αερολιμένα Αθηνών, είχε αναρτήσει φωτογραφίες συγκεντρωμένων αποσκευών, ανακοινώνοντας πως τις διαθέτει στον κόσμο μετά από εκκαθάριση των αποθηκών. Στο κέντρο μάλιστα της φωτογραφίας υπήρχε μια ταμπέλα με την τιμή: 9,99 ευρώ.

«Είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τα οποία το έχουμε συζητήσει. Κυκλοφορούν τέτοιες ψεύτικες σελίδες οι οποίες αναφέρουν τη συγκεκριμένη πρακτική, η οποία θα μπορούσε να ακούγεται λογική για τα αμερικάνικα πρότυπα», ανέφεραν μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, άνθρωποι που εργάζονται στο αεροδρόμιο «Βενιζέλος».

Ποια είναι η όλη ιδέα που κάνει τον κόσμο να παρασύρεται με ευκολία παρά τα σημάδια που δείχνουν ότι πρόκειται για scam σελίδες; Το γεγονός πως δίνοντας 3 ευρώ, παίρνεις μια κλειστή βαλίτσα η οποία όμως μπορεί να περιέχει προϊόντα αξίας 200 ευρώ. «Οι σελίδες κλείνουν κατά καιρούς και μέσα στο Facebook ανοίγουν άλλες», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου. Πριν από μερικές εβδομάδες το αεροδρόμιο είχε προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση στα social media που προειδοποιούσε τον κόσμο για τέτοιες πρακτικές.

Ο εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε στο αεροδρόμιο μας πληροφόρησαν για αντίστοιχα περιστατικά που συμβαίνουν σε αεροδρόμια όπως εκείνα της Κωνσταντινούπολης, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα πέρα από την ενημέρωση, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες στη Meta για να μπλοκαριστούν αυτές οι σελίδες», λένε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το τι συμβαίνει με τις αζήτητες αποσκευές των αεροπορικών εταιρειών αφορούν τόσο τις ίδιες όσο κι τις εταιρείες εξυπηρέτησης με τις οποίες αυτές συνεργάζονται, όχι πάντως το αεροδρόμιο.

Ενα μαγαζί με χαμένες αναμνήσεις

Μπορεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η διάθεση χαμένων αποσκευών να είναι αντικείμενο απάτης, πολύ μακριά από την Αθήνα όμως, στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε έναν χώρο 4.500 τετραγωνικών μέτρων, ένα μοναδικό μαγαζί επιβιώνει πουλώντας τες.

Από τότε που άνοιξε το 1970, το «unclaimed baggage» έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών ακριβώς λόγω της μοναδικότητας του, με πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Το μαγαζί, όπως αναφέρει στο website του, έχει κλείσει αποκλειστικές συμφωνίες αγοράς αζήτητων αποσκευών με εγχώριες αεροπορικές εταιρίες και με εταιρίες σε άλλου είδους μεταφορικά μέσα όπως τρένα και λεωφορεία. Ένα άρθρο της Washington Post αναφέρει πως η εταιρία θα καθαρίσει 70.000 αντικείμενα τον μήνα, πριν τα πουλήσει σε αρκετά καλύτερες τιμές από εκείνες με τις οποίες κυκλοφορούν στην αγορά.

Όπως αναφέρεται στο site της εταιρίας, πάνω από το 99.5% των αποσκευών τελικά καταλήγουν στα χέρια των ιδιοκτητών αμέσως. Όταν μία βαλίτσα έχει πραγματικά χαθεί, τότε η αεροπορική θα αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη και μετά από μια εντατική τρίμηνη έρευνα και μόνο, η αποσκευή μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί «ορφανή». Τότε θα οδηγηθεί στο unclaimed baggage της Αλαμπάμα.

Ανάμεσα στα ρούχα τα παπούτσια, τα tablet τους φορτιστές και κάθε λογής αντικείμενα που θα βρουν στα ράφια του όσοι το επισκεφθούν, υπάρχουν και κάποια διαμαντάκια. Πέρυσι δημιουργήθηκε στον χώρο και ειδικό μουσείο με τα πιο αξιομνημόνευτα αντικείμενα. Ένα από αυτά είναι μια μάσκα του Hoogle από την φανταστική ταινία «Labyrinth». Τα πιο περίεργα πράγματα που έχουν βρει οι ιδιοκτήτες του καταστήματος; Από ένα ζωντανό φίδι και ένα Rolex αξίας 60.000 δολαρίων μέχρι μια κάμερα από διαστημικό λεωφορείο, την οποία και τελικά επέστρεψαν στη NASA. Μάλλον κάποιος ήταν αφηρημένος, σωστά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή