Eνα επικό ντοκιμαντέρ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ελληνικής επαρχίας

Eνα επικό ντοκιμαντέρ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ελληνικής επαρχίας

Το «Βίλατζ Γιουνάιτεντ» μας ταξιδεύει στις ομάδες των ελληνικών χωριών· εκεί όπου οι φίλαθλοι χαρίζουν οικόπεδα για το καλό της ομάδας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ίσως το πιο θρυλικό στάδιο στον πλανήτη. Στο Μαρακανά Κάμπου, όμως, την έδρα του Αστέρα Βαλύρας στη Μεσσηνία, εκείνος που σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα είναι ο οικοδόμος Χρήστος Μέτσα, γνωστός ως «Μπέκαμ των φτωχών». Μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα είχε την τύχη να πάει για προετοιμασία τη δεκαετία του ’90 στη Βουλγαρία, στις ίδιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε ο Άρης την ίδια περίοδο. Πώς έγινε αυτό; Ο Γιάννης Μπουρίκας, βοσκός στο επάγγελμα, επένδυσε στον Αστέρα, αφού πρώτα κέρδισε 300 εκατ. ευρώ στο λαχείο.

Στον Εθνικό Αστέρα Καλλιφύτου, πάλι, προπονητής είναι ο Θωμάς Ματρακούκος, ο οποίος έμαθε στον Στράτο Τζώρτζογλου να παίζει μπάλα για τις ανάγκες της ταινίας Η φανέλα με το 9 του Παντελή Βούλγαρη. Μάλιστα, στο γήπεδο της ομάδας η έκφραση «έστειλε την μπάλα στα μνήματα» γίνεται πραγματικότητα κάθε φορά που η μπάλα βγαίνει άουτ στο διπλανό νεκροταφείο. Επίσης, στη Θύελλα Ελάτειας, το καμάρι ενός χωριού έξω από τη Λάρισα, οι παίκτες σκοράρουν και τραγουδούν τον βαλκανικό ύμνο Εντερλέζι, ενώ ο ελαιοπαραγωγός που πρωταγωνιστεί στο σύνθημα «Σεισμός, Σεισμός, Θοδωρής Σολωμός» εκτελεί χρέη προπονητή, φροντιστή, ταξιτζή και ό,τι άλλο χρειαστεί για να φορτσάρει η Θύελλα. 

Όλα αυτά αποτελούν μικρές καθημερινές ιστορίες από το εκπληκτικό ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ Βίλατζ Γιουνάιτεντ της ΕΡΤ3, το οποίο ρίχνει φως σε μια άγνωστη πτυχή της ελληνικής περιφέρειας και του ποδοσφαίρου: εκεί όπου οι κάτοικοι χαρίζουν τα οικόπεδά τους για να φτιαχτούν γήπεδα, δίνουν από το υστέρημά τους για την ενίσχυση των ομάδων τους και προσφέρουν και την ψυχή τους κάθε Κυριακή στις γεμάτες κερκίδες. Μέσα σε δέκα επεισόδια μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε την Ελλάδα μέσα από ένα άλλο ποδόσφαιρο, το αληθινό άθλημα του λαού. Και κάπως έτσι, να θυμηθούμε έναν πολύ συγκεκριμένο στίχο από την ποιητική συλλογή Άδειες κερκίδες του Σπύρου Βούγια: «Δεν ήταν πέναλτι, ήταν αγάπη».

Το Βίλατζ Γιουνάιτεντ στριμάρεται στο Ertflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή