Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα

Ο γεννημένος στο Μιλάνο αρχιτέκτονας Σιμόνε Ντε Νάρντι επέλεξε για την αθηναϊκή του κατοικία τον πρώτο όροφο ενός τυπικού νεοκλασικού κτιρίου στη Νεάπολη Εξαρχείων – εδώ άλλοτε στεγαζόταν το τζαζ μπαρ Παράφωνο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αγαπημένο μου σημείο στο σπίτι: Εκείνο το μέρος του σαλονιού που χαριτολογώντας αποκαλώ «ιαπωνικό μπαρ ακρόασης». Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει μια βιβλιοθήκη από τη δεκαετία του 1950 που φιλοξενεί τη συλλογή μου από δίσκους, την οποία συνεχώς εμπλουτίζω, και διάφορα αναμνηστικά δίπλα σε ένα μικρό μπαρ.

Ατμόσφαιρα στον χώρο δημιουργεί: Το εύρος των χώρων. Καθώς απουσιάζουν οι πόρτες, δημιουργείται ένα οπτικό βάθος σε όλο το μήκος και το πλάτος του σπιτιού και μια αίσθηση άνεσης. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-1
Μπροστά από τη βιβλιοθήκη με τα βινύλια. Η λάμπα στα δεξιά του είναι Oluce Atollo της δεκαετίας του ’50. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας από μπρούντζο και βελούδο και το γυάλινο τραπέζι είναι του 1978 και τα αγόρασε ο ίδιος από υπαίθρια αγορά της Αθήνας.

Από το σπίτι μου δεν λείπουν ποτέ: Άνθρωποι και μουσική. 

Καθώς απουσιάζουν οι πόρτες, δημιουργείται ένα οπτικό βάθος σε όλο το μήκος και το πλάτος του σπιτιού και μια αίσθηση άνεσης.

Το σπίτι μου με τρεις λέξεις είναι: Αυτό το σπίτι για μένα είναι ένα Σύγχρονο Διακοσμητικό Καπρίτσιο.

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-2
Η παλιά κουζίνα έχει κάποιες μοντέρνες προσθήκες, όπως είναι ο μπουφές-βιτρίνα από το Ikea με παλιές πορσελάνες από Αθήνα και Μιλάνο.

Αγαπημένο αντικείμενο: Νομίζω ότι περισσότερο συνδέομαι με την πολυθρόνα Chesterfield, που είναι η πρώτη μου αγορά για το σπίτι, απ’ όταν ζούσα στο Λονδίνο. Την έχω μαζί μου από τότε και όποτε κάθομαι σε αυτήν πάντα με κάνει να νιώθω σαν στο σπίτι μου. 

Η αρχιτεκτονική του σπιτιού μου: Το σπίτι μου φιλοξενείται σ’ ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1927. Το νεοκλασικό στιλ του οικήματος συνδυάζεται και ενίοτε κοντράρεται με τα διακοσμητικά έπιπλα και αντικείμενα του ’30, του ’50, του ’60 και του ’80. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-3
Ένα ανοιχτό εσωτερικό παράθυρο που βλέπει στην είσοδο του σπιτιού. Δύο κομμάτια από μάρμαρο που έχει συλλέξει ο ίδιος, κονσόλα με μαρμάρινα πόδια και γυάλινη επιφάνεια και πάνω μια γάτα τύπου κρακλέ.

Αρχιτεκτονική: Καλή αρχιτεκτονική είναι η ειλικρινής αρχιτεκτονική. 

Πόλη στον κόσμο: Μέχρι στιγμής νομίζω ότι είναι η Φλωρεντία. Είναι μια πόλη που μπορείς να την απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις· το μικρό της μέγεθος σε κάνει να νιώθεις αμέσως οικεία. 

Κτίριο στην Αθήνα: Το Hilton της Αθήνας, που ολοκλήρωσε το 1963 ο Εμμανουήλ Βουρέκας. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-4
Από τον χώρο που λειτουργεί σαν ανοιχτό dressing room φαίνεται το υπνοδωμάτιο. Μαρμάρινο τραπέζι κατά παραγγελία σε σχήμα Π, κεραμική παλιά βάση αρ ντεκό και πάνω λάμπα σε σχήμα γυναίκας.

Βιβλίο: At Home, a short history of private life του Μπιλ Μπράσιον. Είναι μια συναρπαστική ιστορία του μοντέρνου σπιτιού. Εξερευνά, δωμάτιο προς δωμάτιο, τη μακρά ιστορία των οικιακών αντικειμένων που θεωρούμε δεδομένα, αποδεικνύοντας πως ό,τι συμβαίνει στον κόσμο καταλήγει τελικά στο σπίτι μας. 

Μουσική: Απολαμβάνω κάθε είδος. Επιστρέφω πάντα στα blues. 

Σχεδιαστής: Μις φαν ντερ Ρόε, Φράνκο Αλμπίνι, Νίκος Κορώνης. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-5
Vintage διαφημιστικό πόστερ Campari και φερ φορζέ καρέκλα από αθηναϊκό παλαιοπωλείο.  

Είδωλο: Ρέντσο Πιάνο. 

Στιλ: Gentlemen biker, classic rider. 

Για χαλάρωση: Το να οδηγώ μοτοσικλέτες είναι πολύ θεραπευτικό για μένα. Ακόμα και χωρίς προορισμό, είναι η μόνη εμπειρία που απαιτεί την απόλυτη προσήλωση και προσοχή μου, έτσι με αναγκάζει να αφήσω για λίγο στην άκρη όλες τις ανησυχίες μου.

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-6
Το μπαρ στον κεντρικό χώρο του σπιτιού.

Το επόμενο ταξίδι μου: Στο τέλος Απριλίου θα πάω με φίλους στην Γκόμπι, την έρημο της Μογγολίας, σε μια δεκαήμερη μοτοσικλετιστική εκδρομή στους αμμόλοφους. 

Χρόνος: Πολυτέλεια. 

Καλλιτεχνικό ρεύμα: Αρ ντεκό. Νομίζω ότι οφείλω αυτή την προτίμηση στους γονείς μου, καθώς μεγάλωσα περιτριγυρισμένος από πολλές από τις εκφράσεις του. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-7
Η Chesterfield πολυθρόνα που έχει φέρει από το Λονδίνο, μπαμπού βοηθητικό τραπέζι, λάμπα από το Ikea και στον τοίχο γνήσιο print του περιοδικού New Yorker.

Σταθερή συνήθεια: Να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου. 

Αγαπημένη στιγμή της ημέρας: Το ξημέρωμα. Η προηγούμενη μέρα έχει ξαφνικά τελειώσει και η νέα είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Η ησυχία και η σιωπή επικρατούν προσωρινά. 

Το επόμενο έργο μου: Η ανακαίνιση μιας παραδοσιακής αστικής κατοικίας στο Μιλάνο. 

Ενα ξακουστό μπαρ στα Εξάρχεια που έγινε στιλάτο διαμέρισμα-8
Η είσοδος του σπιτιού, όπου βρήκε τη θέση της η βέσπα του. Η πολυθρόνα είναι objet trouvé από τα σκουπίδια και σκοπεύει να την αναπαλαιώσει.

Χρώμα: Παστέλ πράσινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή