Ειρήνη Δαμιανίδου, η δικηγόρος που χορογράφησε το «Zari»

Ειρήνη Δαμιανίδου, η δικηγόρος που χορογράφησε το «Zari»

Άφησε τη Νομική για το πάθος της για τον χορό, εξηγεί τι είναι το waacking και ομολογεί ότι τη διασκεδάζει να βλέπει ανθρώπους να προσπαθούν να μιμηθούν τον χορό της Μαρίνας Σάττι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε ως δικηγόρος, γρήγορα όμως αποφάσισε να ακολουθήσει το μεγάλο της πάθος, τον χορό. Μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στη «χαοτική και πολύχρωμη» Αθήνα, η street κουλτούρα της οποίας διαπερνά συχνά τις χορογραφίες της, σαν αυτήν που έφτιαξε για το πολυσυζητημένο βιντεοκλίπ του τραγουδιού Zari της Μαρίνας Σάττι. «Η δουλειά μου είναι η ψυχοθεραπεία μου», μου λέει η Ειρήνη Δαμιανίδου.

Χορογράφος ή δικηγόρος;

Χορογράφος – χορεύτρια δηλώνω. Καλλιτέχνις γενικότερα, γιατί πειραματίζομαι με διάφορα, όπως με την υποκριτική. Τη Νομική την έχω εγκαταλείψει. Προς το παρόν, τουλάχιστον, γιατί στο μέλλον δεν ξέρεις πώς έρχονται τα πράγματα. Στο σχολείο ήμουν «φυτό» και συν τοις άλλοις είχα μια κλίση προς την επιχειρηματολογία και την πειθώ, οπότε η Νομική ήρθε κάπως φυσικά. Η καρδιά μου, βέβαια, από τριών ετών ήταν δοσμένη στον χορό, στον πολύπαθο κόσμο του οποίου έχω πια δοθεί ολοκληρωτικά.

Πολύπαθος γιατί;

Δεν πιστεύω ότι το ευρύ κοινό είναι εξοικειωμένο με τον πλούτο αυτής της τέχνης και την πολυμορφία της. Ειδικά στην Ελλάδα η τριβή είναι ελάχιστη, και αυτό οφείλεται στις λιγοστές παραγωγές και στην έλλειψη σοβαρών χρηματοδοτήσεων, δυστυχώς.

Ποιο είδος χορού είναι πιο κοντά σου;

Το waacking, το οποίο διδάσκω κιόλας. Είναι ένας club style χορός, με θεατρικότητα, που χορεύεται κυρίως σε ντίσκο ρυθμούς και φέρει μια κουλτούρα απελευθέρωσης. Συμμετέχω, μάλιστα, σε διάφορα σχετικά battles στην Ευρώπη, όπου ταξιδεύω συχνά με την ομάδα μου. Πρόσφατα, κερδίσαμε και τη δεύτερη θέση στη Ρώμη σε ένα από τα μεγαλύτερα waacking battles παγκοσμίως, ενώ διοργανώνω και ένα δικό μου waacking battle στην Αθήνα.

Η χορογραφία σου για το Zari έχει γίνει viral. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό το πρότζεκτ, αν και δεν χορογραφώ για να γίνομαι viral! Απολαμβάνω, βέβαια, την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Έχει πλάκα να βλέπω όλα αυτά τα βιντεάκια στο TikTok, όπου εφηβάκια μέχρι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προσπαθούν να μάθουν τη χορογραφία. Είναι συγκινητικό να συνειδητοποιείς ότι ο χορός είναι τελικά ένας τρόπος επικοινωνίας, μια παγκόσμια γλώσσα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, όσο διαφορετικοί κι αν είναι.

Πώς είναι η συνεργασία σου με τη Σάττι;

Με τη Μαρίνα συνεργάζομαι χρόνια. Έχω χορογραφήσει το κλιπ του Σπίρτο και βενζίνη, του Tucutum, του Πάλι, που κι αυτά αγαπήθηκαν πολύ απ’ τον κόσμο, όπως τώρα το Zari. Εκτιμώ την καλλιτεχνική της ταυτότητα, τον τρόπο με τον οποίο μπλέκει το σύγχρονο με το παραδοσιακό, το χιούμορ και το «ακατέργαστο» στην τέχνη της. Εκεί συγκλίνουμε.

Θα είσαι μαζί της και επί σκηνής στη Eurovision;

Ναι, κι έχω μια γλυκιά αγωνία. Δεν είναι και λίγο να χορέψεις σε μια τόσο μεγάλη σκηνή, με εκατομμύρια τηλεθεατές να σε παρακολουθούν ζωντανά. Θα δείτε κάτι πολύ εμπνευσμένο από τον Μετζνούν Μεκνούν Γκιασάρ, έναν Γερμανό χορογράφο με καταγωγή από την Κομοτηνή, που έχει χορογραφήσει κορυφαία ονόματα, τη Μαντόνα, τη Ροζαλία…

Εσύ ποιον καλλιτέχνη ονειρεύεσαι να χορογραφήσεις κάποτε;

Την FKA Twigs! Τη θαυμάζω απεριόριστα.

Μια συνεργασία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Αυτή με τον Καντέρ Ατού, έναν φημισμένο Γάλλο χορογράφο, στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2021. Ήρθε σε μια σημαντική στιγμή για μένα, και στο χειροκρότημα με θυμάμαι βουρκωμένη.

Μια ευχή για το μέλλον;

Να μη χάσω ποτέ το πάθος μου για τον χορό και, φυσικά, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα στη Eurovision. 

Instagram: @followthewaack, @eirinidam

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή