Τα καλύτερα φάρμακα για τα ερωτικά προβλήματα βρίσκονται στον κήπο σας

Τα καλύτερα φάρμακα για τα ερωτικά προβλήματα βρίσκονται στον κήπο σας

Πώς η τριανταφυλλιά, το τούλσι, η λεβάντα και το μελισσόχορτο καταπραΰνουν τις πληγωμένες καρδιές

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι μου είχαν εγκαίρως επισημάνει πως πρόκειται για σεσημασμένη νάρκισσο. Φαντάστηκα πως περιέγραφαν την τάση της να περνάει ώρες μπροστά στον καθρέφτη και να χαριεντίζεται όταν τη σημαδεύει ο φακός. Για το τι σημαίνει ψυχολογικά ο όρος ήμουν, όμως, βαθιά νυχτωμένος. Έπαθα κι έμαθα. Παρότι διαταραγμένες, οι προσωπικότητες των ναρκισσιστών είναι αναμφίβολα σαγηνευτικές. Έχουν δε αναπτύξει την ικανότητα να διακρίνουν τα ελλείμματά σου, για να προσφέρουν ό,τι ζητάς. Μέχρι να ερωτευτείς όμως, όταν πιστέψεις ότι στην αγκαλιά τους βρήκες την ευτυχία, αρχίζει η κατάδυση στην άβυσσο. Βίωσα ματαίωση, θλίψη και θυμό, σε αφόρητες δόσεις. «Η ζωή συνεχίζεται», έλεγαν για να με παρηγορήσουν οι δικοί μου. Είχε χαθεί, όμως, το νόημά της και τα λόγια τους ακούγονταν σαν κατάρα. Βλέποντας τον κόσμο μέσα από την πληγή μου, όχι αντικειμενικά δηλαδή, διαπίστωσα πως οι νάρκισσοι έχουν πληθύνει επικίνδυνα, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να εξαπλώνεται μια επιδημία ερωτικής απογοήτευσης. Φίλοι και φίλες που τραβούν τα ίδια ζόρια μού εκμυστηρεύονται ότι βλέπουν ψυχίατρο, ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή, πέφτουν με τα μούτρα στην ψυχοθεραπεία. 

Προτιμώ πιο ήπιες διαδρομές, που βεβαίως απαιτούν χρόνο – η χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο αργεί να αποκατασταθεί. Το πέρασα κι άλλες φορές, βρήκα μόνος τι με βοηθάει. Καταφεύγω στην περιπατητική ενδοσκόπηση και συναναστρέφομαι ανθρώπους που με νοιάζονται. Ζορίζομαι, αλλά τα καταφέρνω να ξορκίζω κάθε τρελή σκέψη για επαναπροσέγγιση. Χαμηλώνω μεθοδικά τους πύργους από αδιάβαστα βιβλία που υψώνονται ολόγυρά μου, αποφεύγω τις ενέργειες που ξύνουν την πληγή, όπως την ακρόαση δακρύβρεχτων τραγουδιών ή την επίσκεψη σε «σημαδιακά» μέρη. Και βεβαίως, αρκεί ασφαλώς η εποχή να το επιτρέπει, ξοδεύω όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια δύναμαι στην κηπουρική. Σκάβω το χώμα για να γειώσω τα πνιγηρά συναισθήματα, συνδέομαι με τη νέα ζωή που ξεφυτρώνει στα σπορεία, οραματίζομαι, κλαδεύοντας, τη λύση στο δράμα που προτείνει ο πολυαγαπημένος Τζελαλεντίν Ρουμί: «Γίνε δέντρο. Άσε τα νεκρά φύλλα να πέφτουν».

Η σύνδεση με τη Φύση είναι ιαματική για την ψυχή και το σώμα, άρα πολύτιμη στις πιο βαριές περιπτώσεις ερωτοπάθειας που αφήνει σε αμφότερα τα σημάδια της. Φροντίζεις τα φυτά, και αυτά, με τρόπο μυστικό, λίγο λίγο σε ανακουφίζουν από τον πόνο σου. Ακόμα καλύτερα, μάλιστα, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν όσα έχουν συνάφεια με την «καρδιά» και τα συναισθήματά της. Η τριανταφυλλιά, πρώτη απ’ όλα, ένας θάμνος που συνδέεται με την Αφροδίτη, την Αστάρτη και άλλες θεές του έρωτα, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την (συχνά καταποντισμένη) αυτοπεποίθηση. Καθώς τη βοηθάμε να αναρριχηθεί ή απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά της, ρουφάμε την ευωδιά των λουλουδιών της, την οποία, συμπυκνωμένη σε αιθέριο έλαιο, μεταχειρίζεται η αρωματοθεραπεία για να καταπολεμήσει το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη.

Καλλιεργήστε σγουρό, ελληνικό βασιλικό στη γλάστρα και, αν χρειαστεί, αρχίστε να πίνετε καθημερινά το έγχυμά του, ώστε να ανθίσετε ξανά.

Πολλοί ορκίζονται στη δύναμη του τούλσι, του ιερού βασιλικού των Ινδιών, τα φύλλα του οποίου διαθέτουν το χάρισμα να ξελαμπικάρουν το μυαλό, καθώς συνήθως μετά από τέτοιες καταστάσεις παραμένει για καιρό θολωμένο. Καλλιεργούσα κάποτε και τις τρεις ποικιλίες του, δικαιούμαι λοιπόν να πω ότι ο σγουρός, ελληνικός βασιλικός διαθέτει παραπλήσιες ιδιότητες. Καλλιεργήστε τον στη γλάστρα και, αν χρειαστεί, αρχίστε να πίνετε καθημερινά το έγχυμά του, ώστε να ανθίσετε ξανά. 
Η λεβάντα, το μελισσόχορτο, σε μικρότερο βαθμό και η αρμπαρόριζα, αποτελούν επίσης σπουδαίους συμμάχους, επειδή καταπραΰνουν τα έντονα συναισθήματα και χαρίζουν αδιατάρακτο ύπνο. Το εύκολο στην καλλιέργεια δεντρολίβανο, τέλος, τονώνει τη διάθεση και μας λυτρώνει από την πεισματική κόπωση που συχνά προκαλούν τέτοιες καταστάσεις. Εκτός από το να προάγει την επούλωση, η ενασχόληση με τον κήπο μάς προετοιμάζει ψυχικά, για να καλοδεχτούμε ό,τι έρχεται, χωρίς να μας ταλανίζει η καχυποψία. Ρουμί ξανά, διότι το διατυπώνει υπέροχα: «Μην απελπίζεσαι. Ό,τι χάνεις γυρίζει πάλι, με άλλη μορφή». 

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή