Ενα ψυχολογικό θρίλερ που επαναφέρει έναν αξέχαστο λογοτεχνικό ήρωα

Ενα ψυχολογικό θρίλερ που επαναφέρει έναν αξέχαστο λογοτεχνικό ήρωα

Ο μύθος του εμβληματικού μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ συνεχίζεται στη μικρή οθόνη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βιβλίο Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϋ (εκδ. Άγρα) της Πατρίσια Χάισμιθ μετράει ήδη δύο αξέχαστες κινηματογραφικές μεταφορές. Στην ταινία Γυμνοί στον ήλιο του Ρενέ Κλεμάν, ο Αλέν Ντελόν υποδύεται έναν σαγηνευτικό αμοραλιστή Τομ Ρίπλεϊ, που με το ψυχρό γαλάζιο βλέμμα του αποπλανεί οποιονδήποτε βάλει στόχο. Στην ομότιτλη με το βιβλίο ταινία του σκηνοθέτη Άντονι Μινγκέλα, την παράσταση κλέβει ο λαμπερός Τζουντ Λο ως ηδονιστής Ντίκι, ενώ ο Ματ Ντέιμον ενσαρκώνει έναν αθώα φιλόδοξο απατεώνα Ρίπλεϊ, η ανάγκη του οποίου να μεταμορφωθεί από απαρατήρητο κομπάρσο σε πρωταγωνιστή μπον βιβέρ τον εξωθεί στα άκρα. Και οι δύο ταινίες αποτελούν μια τεκνικολόρ ωδή στο ιταλικό καλοκαίρι. Η νέα, όμως, σειρά Ripley του Νέτφλιξ είναι ένα ιδιότυπο ασπρόμαυρο φιλμ νουάρ από τον Στίβεν Ζέλιαν, με τον Άντριου Σκοτ –γνωστός ως «σέξι παπάς» από την τηλεοπτική επιτυχία Fleabag– να μεταμορφώνεται σε έναν σαδιστικά υπολογιστικό Ρίπλεϊ που πατάει ανερυθρίαστα επί πτωμάτων προκειμένου να γευτεί την ντόλτσε βίτα. 

Η εκπληκτική ασπρόμαυρη κινηματογράφηση του Ρόμπερτ Έλσουιτ μας χαρίζει μια Ιταλία βγαλμένη από το σύμπαν του Σικελού φωτογράφου Φερντινάντο Σιάννα, που αποτύπωνε με πάθος την ακατέργαστη ομορφιά της ιταλικής ζωής και παράδοσης, ενώ ο τρόπος που η κάμερα εστιάζει στα αγάλματα των ιταλικών πόλεων κλείνει το μάτι στην ταινία Τα φτερά του έρωτα του Βιμ Βέντερς. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει και στα ασπρόμαυρα πλάνα που επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες του σκηνικού και φέρνουν το παρασκήνιο στο προσκήνιο, λειτουργώντας ως προοικονομία για την ίδια την πορεία του Ρίπλεϊ.

Το δραματικό κιαροσκούρο μάς σπρώχνει βαθιά στον σκοτεινό ψυχισμό του Τομ Ρίπλεϊ και οι καθηλωτικές ερμηνείες των ταλαντούχων πρωταγωνιστών, που συχνά συνομιλούν μονάχα με τα μάτια, καθιστούν το Ripley ένα βραδύκαυστο ψυχολογικό θρίλερ, που μας κρατά σε εγρήγορση ακόμα κι αν γνωρίζουμε την εξέλιξη της ιστορίας. Δικαίως, λοιπόν, με βάση όλα αυτά, η νέα σειρά του Νέτφλιξ διεκδικεί μία θέση στο πάνθεον του Τομ Ρίπλεϊ, φτάνοντας παράλληλα πολύ κοντά στην κορυφή των προτιμήσεων της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Πρωταγωνιστούν: Άντριου Σκοτ, Ντακότα Φάνινγκ, Τζόνι Φλιν.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 86%.
Η σειρά στριμάρεται από το Νέτφλιξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή