Κι όμως, μία νέα σειρά μπλέκει το νουάρ με την επιστημονική φαντασία

Κι όμως, μία νέα σειρά μπλέκει το νουάρ με την επιστημονική φαντασία

Παίζοντας με τα κλισέ των φιλμ νουάρ, αλλά και με διακριτικά στοιχεία sci-fi, το «Sugar» γεννά έναν μυστηριώδη ήρωα και, ενδεχομένως, ένα νέο τηλεοπτικό είδος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μυθιστόρημα Ο μεγάλος ύπνος (εκδ. Κέδρος) του Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου είναι όσο τίμιος μπορεί να είναι κάποιος σε έναν κόσμο που αυτό δεν είναι πια της μόδας. Το κεντρικό στόρι τον θέλει να προσλαμβάνεται για μια υπόθεση που σχετίζεται με την ατίθαση κόρη της πλούσιας οικογένειας των Στέρνγουντ. Η κινηματογραφική μεταφορά του 1946 με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και φόντο την «εξωτική» στα μάτια μας Καλιφόρνια θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα πλέον αριστουργηματικά φιλμ νουάρ. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη νέα σειρά Sugar του Apple TV+; Ο μυστηριώδης ιδιωτικός ντετέκτιβ Τζον Σούγκαρ προσλαμβάνεται από τον πατριάρχη πανίσχυρης οικογένειας του Χόλιγουντ για να διαλευκάνει την εξαφάνιση της απείθαρχης εγγονής του. Οι ομοιότητες είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς – χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα, βέβαια, κακό.

Ο Σούγκαρ, τον οποίο υποδύεται ο Κόλιν Φάρελ, έχει αδυναμία στα φιλμ νουάρ. Κάτι που γίνεται ξεκάθαρο και από τα κλιπ ταινιών της εποχής, όπως το The Big Heat (1953) και το Sunset Blvd (1950), που εμφανίζονται εμβόλιμα στη σειρά ως ένας παραλληλισμός των πρωταγωνιστών τους με τον πρωταγωνιστή του Apple TV+. Στα ατμοσφαιρικά πλάνα όπου ο ηθικά άκαμπτος Σούγκαρ κυκλοφορεί στους σκοτεινούς δρόμους του Λος Άντζελες –φορώντας sur mesure μαύρα κοστούμια και οδηγώντας μια παλιά κάμπριο Corvette– ακούμε τον μοναχικό πρωταγωνιστή να μοιράζεται με κοφτές προτάσεις και μελό κυνισμό τις σκέψεις του. Το Λος Άντζελες αποτελούσε ανέκαθεν το ιδανικό νουάρ σκηνικό· από την Chinatown (1974) του Ρομάν Πολάνσκι έως το Collateral (2004) του Μάικλ Μαν. Άλλωστε, είναι Πόλη των Αγγέλων, κυρίως των έκπτωτων, αλλά και των ονείρων που πραγματοποιούνται για λίγους και εκλεκτούς. 

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, το Sugar; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μετα-νουάρ που είναι δύσκολο να καταλάβεις αν στέκεται ειρωνικά απέναντι στα κλισέ του είδους ή αντίθετα αποτελεί έναν (άβολο) φόρο τιμής σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιμο πλάνο στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς από το The Thing (1982), το εμβληματικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Τζον Κάρπεντερ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο γύρω από τις προθέσεις των δημιουργών. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: το Sugar, πατώντας με το ένα πόδι στο παρελθόν και με το άλλο στο μέλλον, διατηρεί το σασπένς αμείωτο μέχρι τέλους.

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Τζέιμς Κρόμγουελ, Έιμι Ράιαν, Ντένις Μπουτσικάρης
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 81%
Η σειρά στριμάρεται από το Apple TV+

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή