Γιατί το Baby Reindeer είναι ανατριχιαστικό αλλά απόλυτα αναγκαίο

Γιατί το Baby Reindeer είναι ανατριχιαστικό αλλά απόλυτα αναγκαίο

Έπειτα και από την πρόσφατη ανατροπή της καταδίκης του Γουαϊνστάιν , η σειρά γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που αγάπησα ήταν η αναπαράσταση του πώς είναι να ζεις με το τραύμα. Οι άνθρωποι που ρωτάνε “γιατί το συνέχισες;” ή “γιατί σου πήρε τόσο καιρό να απομακρυνθείς;” δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς να θεραπευτείς. Για πρώτη φορά είδαμε τι προκαλεί μια κακοποιητική εμπειρία και ήταν ένα σπαρακτικό, αλλά απόλυτα αναγκαίο θέαμα. Σε ευχαριστώ για τη γενναιότητά σου»: αυτό είναι ένα σχόλιο κάτω από ανάρτηση του Ρίτσαρντ Γκαντ, δημιουργού της πολυσυζητημένης σειράς Baby Reindeer, στα κοινωνικά δίκτυα.

Η σειρά του Netflix βασίζεται στην αληθινή ιστορία stalking και σεξουαλικής κακοποίησης που βίωσε ο Γκαντ –στη σειρά έχει δώσει στον χαρακτήρα του το όνομα Ντόνι– ενώ στον ρόλο του θύτη βλέπουμε τη Μάρθα, μια ευάλωτη γυναίκα που εθίζεται στη σχέση τους έπειτα από τη γνωριμία τους στην παμπ όπου εκείνος εργάζεται. Ακολουθεί ένα ανατριχιαστικά ρεαλιστικό θρίλερ με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, μια κατάδυση στον ψυχισμό δύο ανθρώπων που η ζωή τους αλλάζει δραματικά μετά την πρώτη συνάντησή τους. Η αναδρομή στο παρελθόν του Ντόνι κάνει σαφές ότι, εκτός από θύμα της Μάρθα, έχει υπάρξει και ο ίδιος θύτης σε προηγούμενη προσωπική σχέση του, ενώ η Μάρθα δεν προσεγγίζεται σεναριακά με την απλοϊκότητα που συνήθως απεικονίζονται οι χαρακτήρες που πάσχουν από ψυχωσικές διαταραχές. 

Πού έγκειται, όμως, η πρωτοτυπία της σειράς πέρα από την πολυεπίπεδη αποτύπωση της σεξουαλικής κακοποίησης και του τραύματος; Στο γεγονός ότι το θύμα είναι άντρας και ο θύτης γυναίκα· κάτι, δηλαδή, που πυροδότησε αναρίθμητα σχόλια και συζητήσεις για τη σειρά, με έναν τρόπο που δεν είχαμε συναντήσει στις αντιδράσεις για το I May Destroy You της Μικαέλα Κόουλ, μια σειρά που ήταν αντίστοιχα εμπνευσμένη από το προσωπικό της τραύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και επειδή συχνά η ειδησεογραφία ξεπερνά τη νοσηρή φαντασία, η ανατροπή στην καταδίκη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για την υπόθεση που ξεκίνησε το κίνημα του #MeToo, μας υπενθυμίζει δυστυχώς πόσο επίκαιρες αλλά και αναγκαίες είναι σειρές όπως οι δύο που προαναφέρθηκαν. Η κακοποίηση και το τραύμα είναι παντού εκεί έξω, και εμείς οφείλουμε ως κοινωνίες να μάθουμε να τα προσεγγίζουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκαντ, Τζέσικα Γκάνινγκ, Νάβα Μάου.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 97%.
Η σειρά στριμάρεται από το Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή