Billie Kark στο «Κ»: Ακούω μοιρολόι και κάτι μέσα μου σκιρτά

Billie Kark στο «Κ»: Ακούω μοιρολόι και κάτι μέσα μου σκιρτά

Η τραγουδοποιός που έγινε γνωστή ως το «viral κορίτσι» ομολογεί ότι την τρόμαξε η απότομη δημοσιότητα και ότι δεν ονειρεύεται να γίνει μεγάλο όνομα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγοντας τον Ορίζοντα, το νέο κομμάτι της Billie Kark, συνειδητοποιείς πόσο μαγικά παντρεύει αυτό το 23χρονο κορίτσι την ηλεκτρονική μουσική με τις παραδοσιακές πολυφωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδος, όπως μας το απέδειξε και στην πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά, Τζίντα. O περισσότερος κόσμος, βέβαια, τη γνώρισε ως το κορίτσι του Πάρτυ, του ποπ ύμνου της Gen Z (και όχι μόνο), που την έκανε διάσημη στο Tik Tok το τελευταίο δίμηνο − τι κι αν το κομμάτι κυκλοφόρησε το 2022. «Θα προτιμούσα να έχω γίνει viral με ένα άλλο τραγούδι, πιο κοντά σ’ αυτό που κάνω σήμερα», λέει.

Δεν χάρηκες δηλαδή με την επιτυχία του Πάρτυ;

Χάρηκα πολύ, γιατί ξαφνικά άρχισε να με μαθαίνει περισσότερος κόσμος και να έχω περισσότερες προτάσεις για live, ένιωσα όμως να με εγκλωβίζει κάπως ο τίτλος «το viral κορίτσι». Με τρόμαξε η απότομη δημοσιότητα. Ένιωσα λίγο να μου κλέβουν την ταυτότητα, με την έννοια ότι σήμερα είμαι πολύ μακριά καλλιτεχνικά από την εποχή του Πάρτυ. Στην πορεία, βέβαια, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να μείνω στο θετικό, δηλαδή ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτά που δημιουργώ. Επιτυχία για μένα είναι να εξερευνήσω το ενδιαφέρον του κόσμου και να δω πού μπορεί να με πάει.

Πώς θα σε περιέγραφες καλλιτεχνικά;

Τα τραγούδια μου μπλέκουν την ηλεκτρονική μουσική με την παράδοση. Μεγάλωσα σε ένα μουσικόφιλο σπίτι, με μπαμπά ψάλτη και μαμά πιανίστρια, που καλλιέργησαν την αγάπη μου σε πολλά είδη μουσικής και, φυσικά, στην παραδοσιακή. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά με συγκινούν βαθιά τα τραγούδια της Ηπείρου και της ξενιτιάς. Με το που ακούω μοιρολόι, κλαρίνο και πολυφωνικό, κάτι μέσα μου σκιρτά. Ξέρεις, λέω συχνά ότι έγινα μουσικός από ανάγκη. Μια βαθιά ανάγκη να εκφράσω τα ανείπωτα που κρύβει η ψυχή μου, και στην παράδοση βρίσκω έναν άπλετο χώρο έκφρασης. Η ηλεκτρονική μουσική είναι ο τρόπος μου να τα φέρω πιο κοντά σ’ εμένα.

Εσύ τι μουσική ακούς;

Γενικά, ακούω πιο σκληρή ηλεκτρονική, βερολινίστικη που λέμε, αν και πιστεύω ότι ως ανθρωπότητα δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τη μουσική που γράφτηκε στα ’80s. Αν πρέπει να μιλήσω με ονόματα, στην προσωπική μου τριάδα ανήκουν η Florence & The Machine, οι Coldplay και οι London Grammar!

Πες μου δυο λόγια για το νέο σου άλμπουμ…

Λέγεται Τζάνεμ, που στα τούρκικα θα πει «αγαπημένε». Περιέχει ένα δικό μου κομμάτι, τον Ορίζοντα, ένα μοντέρνο ερωτικό με παραδοσιακό στίχο, και δύο διασκευές, το Τζάνεμ Ποταμέ, ένα παραδοσιακό της Δράμας, και το Mer Dan Idev, ένα παραδοσιακό από την Αρμενία. Και τα τρία μιλούν για «ξεχωρίσματα», για το πώς είναι να είσαι μακριά από κάτι που αγαπάς.

«Ο λόγος που τώρα μου πάνε καλά τα πράγματα καλλιτεχνικά είναι γιατί μάλλον δεν το ονειρεύτηκα ποτέ. Αφήνω απλώς τον εαυτό μου ελεύθερο να με πηγαίνει».

Εσύ τι αγαπάς;

Αγαπώ τη ζωή στη φύση, τα ζώα και το να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. Έχω μια αγάπη και στη μεταφυσική. Τρελαίνομαι για γιόγκα, διαλογισμούς! Ρίχνω και τα Ταρώ! Αυτό που αγαπώ όμως περισσότερο είναι να κάνω όνειρα για το μέλλον. Είμαι ο ορισμός του ονειροπόλου.

Πώς σε ονειρεύεσαι σε πέντε χρόνια από τώρα;

Θα ήθελα να ζω εκτός Αθήνας, σε ένα σπίτι στην εξοχή, μια φάρμα ιδανικά, να ταΐζω τα ζώα μου και να φτιάχνω τραγούδια. Δεν ονειρεύομαι να γίνω «το μεγάλο όνομα» της μουσικής. Και ο λόγος που τώρα μου πάνε καλά τα πράγματα καλλιτεχνικά είναι γιατί μάλλον δεν το ονειρεύτηκα ποτέ. Αφήνω απλώς τον εαυτό μου ελεύθερο να με πηγαίνει, με κριτήριο το τι με κάνει να νιώθω καλά.

Η νέα δουλειά της Billie Kark, Τζάνεμ, κυκλοφορεί από την FM Records και θα παρουσιαστεί ζωντανά την Τετάρτη 8/5 στο Great Bear Rooftop (Πλ. Θεάτρου 18). 
Στις 17/5 θα παίξει ζωντανά στο Mellowsophy Festival στο Gazarte (Βουτάδων 34, Γκάζι). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT