Πώς να μεταμορφώσετε τον κήπο σας σε φωλιά για ωδικά πτηνά

Πώς να μεταμορφώσετε τον κήπο σας σε φωλιά για ωδικά πτηνά

Ποιοι είναι οι θάμνοι που μπορούν να παρέχουν στα πετούμενα του ουρανού το καταφύγιο και ταυτόχρονα την τροφή που χρειάζονται

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γεννήθηκα πρωινός τύπος. Και εχθρεύομαι όποιον με αγουροξυπνά για να μου χαλάσει τη μέρα. Τούτη όμως την εποχή βιώνω την εξαίρεση, αφήνω μάλιστα όταν κοιμάμαι το παράθυρο μισάνοιχτο. Λίγο πριν χαράξει, τα κοτσύφια αρχίζουν το μελωδικό τους καλημέρισμα και η χαρά τους πολύ γρήγορα συντονίζει την καρδιά μου. Ανέκαθεν ζήλευα τα πουλιά για την εγγενή ελευθερία τους. Η ζωή τους μάλλον δεν στερείται περιορισμών, αν τους συγκρίνουμε πάντως με εκείνους της δικής μας, κάλλιο δεν θα ήταν να γεννιόμασταν από ένα αυγό; Και να είχαμε φτερά; Σπάω πρωινιάτικα το κεφάλι μου, θέλω να μάθω τι μηνύματα ανταλλάσσουν με το απίστευτης χάρης κελάηδημά τους. Λένε κάποιοι, για σοβαροί κύριοι λογίζονται, πως ο αρχαίος θεραπευτής Μελάμπους προέλεγε τα μελλούμενα επειδή κατανοούσε τη γλώσσα των πουλιών. Για να αποκτήσει όμως αυτό το χάρισμα, χρειάστηκε πρώτα, την ώρα που κοιμόταν, να τρυπώσουν στ’ αυτιά του φίδια. Ας μην παίζουμε με τέτοια πράγματα. Ούτε η κραταιά άλλοτε οιωνοσκοπία, η τέχνη δηλαδή του να ερμηνεύεις μαντικά τη φωνή και το πέταγμα των πτηνών, έχει πρακτική σημασία σήμερα. Αποδείχτηκαν πολύ πιο προσοδοφόρες, άρα για τον κόσμο τούτο αναντίρρητα αληθείς, οι προβλέψεις βάσει της θέσης των αστερισμών και του ζωδίου στο οποίο οφείλει να ανήκει ο καθείς. 

Αν λοιπόν αγαπάμε του ουρανού τα πετούμενα, τι απομένει να κάνουμε; Μπορούμε να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα διάφορα είδη από το τραγούδι τους, πώς διαφέρουν οι τρίλιες του αηδονιού από εκείνες της καρδερίνας εύκολα πλέον μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις κατάλληλες εφαρμογές στο κινητό μας τηλέφωνο. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να τους προσφέρουμε ένα ασφαλές καταφύγιο, γιατί δεν είναι, βλέπετε, λίγοι οι εχθροί τους, από κιρκινέζια και γάτες μέσα στις πόλεις μέχρι γεράκια και φίδια έξω από αυτές. Τώρα που το φυσικό τους ενδιαίτημα, τα δάση, κατακαίγονται, και στην καμένη γη κάποιες ευγενείς ψυχές διασκεδάζουν τουφεκίζοντας ό,τι κινείται, πολλά είδη πτηνών έρχονται πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς για να αναζητήσουν τροφή και προστασία. Αν διαθέτουμε κήπο, ας φυτέψουμε θάμνους που παράγουν καρπούς, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπουν να κρυφτούν στο φύλλωμά τους. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία, τόσο το καλύτερο, καθώς δεν έχουν όλα τα πουλιά τις ίδιες προτιμήσεις και ανάγκες. Με γνώμονα τις προσωπικές μου παρατηρήσεις και αφού συμβουλεύτηκα κάποια ορνιθολογικά συγγράμματα, προτείνω ως πιο πρόσφορους θάμνους τους εξής: κουφοξυλιά (σαμπούκος), κράταιγος, κυδωνίαστρο, βατομουριά, πυράκανθος, κρανιά, βερβερίδα, μυρτιά και σχίνος. Έχω επίσης διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα πουλιά επιτίθενται λαίμαργα στις ώριμες κεφαλές του μονοετούς ηλίανθου που καλλιεργείται εύκολα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ πολλά από τα μικρότερα αγαπούν ιδιαίτερα τους σπόρους των υψηλών ακανθοφόρων ποών γαϊδουράγκαθο (Onopordum spp.) και κουφάγκαθο (Silybum marianum). Τα τελευταία δύο δεν θα τα βρείτε στην αγορά, μπορείτε όμως να συλλέξετε τους σπόρους τους το καλοκαίρι από τη φύση και να τους σπείρετε με τα πρωτοβρόχια ή νωρίς τη άνοιξη. Το πανηγύρι που για εβδομάδες θα στηθεί στον κήπο σας αναμφίβολα θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας.

Πόλος έλξης για τα πουλιά, κυρίως τους ζεστούς μήνες, αποτελεί πάντοτε και μια ανέξοδη κατασκευή που λειτουργεί ταυτόχρονα σαν λουτρό και ποτίστρα.

Πόλος έλξης για τα πουλιά, κυρίως τους ζεστούς μήνες του χρόνου, αποτελεί πάντοτε και μια ανέξοδη κατασκευή που λειτουργεί ταυτόχρονα σαν λουτρό και ποτίστρα. Βάλτε σε ένα ρηχό σκεύος μερικά βότσαλα και τοποθετήστε το σε μια υπερυψωμένη, ανοιχτή θέση, ώστε να μπορούν εγκαίρως να κρυφτούν αν πλησιάζει κάποιος θηρευτής. Φροντίστε να τη διατηρείτε καθαρή και να αλλάζετε τακτικά το νερό της. Αν, τέλος, διαπιστώσετε πως ο κήπος σας έγινε τόπος συνάθροισης πουλιών, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην κλαδεύετε πια την άνοιξη, αλλά μονάχα το φθινόπωρο. Έτσι μόνο θα στήσουν άφοβα τις φωλιές τους και θα προστατέψετε αποτελεσματικά τους νεοσσούς μιας νέας γενιάς φτερωτών φίλων.

Ευχαριστούμε τις Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης για την αρωγή τους στη φωτογράφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT