Οταν η γκρίνια γίνεται ντιζάιν

Οταν η γκρίνια γίνεται ντιζάιν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η γκρίνια γίνεται ντιζάιν

Τους ένωσε η αγάπη τους για το σπίτι. Η Αθηνά Αλεξιάδου (αριστερά) είναι διακοσμήτρια, ενώ η Μαριλένα Βαϊνανίδη φωτογραφίζει ανθρώπους μέσα στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται (δείτε τη δουλειά της στο spitishoot.com). Οταν η Μαριλένα αποφάσισε για το καλλιτεχνικό της πρότζεκτ να φωτογραφίσει την Αθηνά στο εργαστήριό της, μια φιλία αλλά και μια συνεργασία γεννήθηκε. Υστερα από μερικά αστεία μηνύματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους, οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να μετατρέψουν το κυνικό γυναικείο τους χιούμορ σε είδη ντιζάιν υπό την επωνυμία «Think Pig». «Φτιάχνουμε πράγματα για το σπίτι μας και για το δικό σας. Κάποια είναι χρήσιμα, κάποια δεν είναι, αλλά έχουν πλάκα, κάποια και είναι χρήσιμα, και έχουν πλάκα», γράφουν στην ιστοσελίδα τους. Μέσα από πιάτα, κούπες, σουπλά, φωτιστικά, κάδρα, σημειωματάρια και mouse pads, η Αθηνά και η Μαριλένα σαρκάζουν την καθημερινότητα, τον έρωτα, τη δίαιτα, τις σχέσεις, τον γάμο, ακόμη και τον θάνατο. Απενοχοποιούν την γκρίνια και τα νεύρα διακωμωδώντας τα γυναικεία στερεότυπα. Για παράδειγμα, σε μια κούπα γράφει «Κάτι μου φταίει αλλά δεν ξέρω τι, θα τους διαολοστείλω όλους για σιγουριά». Σχεδόν κάθε αντικείμενο που σηκώνω στο εργαστήριό τους, στην Ηλιούπολη, με κάνει να γελάω. «Εμείς δεν τα βρίσκουμε αστεία, περιγράφουν αυτά που σκεφτόμαστε ή νιώθουμε καθημερινά», λένε. 

Η αισθητική τους είναι λιτή, αλλά όμορφη: μαύρες φράσεις γραμμένες στο χέρι, σε λευκό φόντο, και μερικές τελίτσες, έτσι, για ομορφιά. Ολη η ευρηματικότητά τους βασίζεται στον αυτοσαρκασμό. «Με εκνευρίζουν όλοι αυτοί που μου λένε “Μην γκρινιάζεις”. Ολα αυτά τα μηνύματα περί θετικής ενέργειας μας τη δίνουν. Δεν κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, τον κάνουν να νιώθει περισσότερη μοναξιά». Αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στη δουλειά τους είναι ότι χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα: «Μα πώς να αποδώσεις στα Αγγλικά το “άι σιχτίρ” ή το “άι στο διάολο”;». ■

Λεωφ. Ειρήνης 28, Ηλιούπολη, thinkpigdeco.weebly.com, 6-12 ευρώ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή