Στο Σούνιο, σαν σήμερα…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σούνιο, Κυριακή 11 Ιουνίου 1961. Στον ναό του Ποσειδώνα -ακριβώς σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια- ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Ζακλίν Κέννεντυ, η οποία γελά κατευχαριστημένη για κάτι που της λέει. Ήταν η πρώτη φορά που η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε την Ελλάδα και ήταν φυσικό η ελληνική κυβέρνηση, παρότι το ταξίδι ήταν ανεπίσημο, να προσδώσει μεγάλη σημασία σε αυτό. Άλλωστε, επρόκειτο περί μοναδικής ευκαιρίας προβολής της χώρας, καθώς είχε σημάνει συναγερμός στον διεθνή Τύπο και στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η σύζυγος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στην Αθήνα, προερχόμενη από το Λονδίνο, στις 8 Ιουνίου, για μια δεκαήμερη κρουαζιέρα, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα Ράτζιβιλλ, αδελφή του Αμερικανού προέδρου. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού την υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Αμαλία. Η υψηλή ξένη φιλοξενήθηκε στην έπαυλη Μ. Νομικού στο Καβούρι, όπου είχε εγκατασταθεί έκτακτη απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με τον Λευκό Οίκο. Με τη θαλαμηγό του αμφιτρύωνά της «Βόρειος άνεμος» περιηγήθηκε την Αργολίδα, την Ύδρα, τη Μύκονο και τη Δήλο. Πρώτη επίσκεψη το Θέατρο της Επιδαύρου, όπου ενθουσιάστηκε όταν παρακολούθησε τη δοκιμή της «Ηλέκτρας» σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη με την Άννα Συνοδινού και τον Θάνο Κωτσόπουλο. Ακολούθησε η Ύδρα, όπου πέρασε τη μέρα της στην έπαυλη του καθηγητή Ιωάννη Χαραμή και το βράδυ διασκέδασε σε ταβερνάκι. Επόμενος σταθμός ήταν η Δήλος και μετά η Μύκονος με δείπνο στην έπαυλη του Κωστάκη Λούνδρα και της Ελένης Βλάχου. Στο μενού: γουρουνόπουλο ψητό. 

Μετά το Σούνιο ήρθε η σειρά της Ακρόπολης και το Ηρώδειο με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη. Νέος ενθουσιασμός σε ένα Ηρώδειο κατάμεστο θεατών. 

Η βασιλική οικογένεια, ο βασιλιάς Παύλος, η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και οι πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη υποδέχτηκαν τη Ζακλίν Κέννεντυ στο Τατόι. Μετά το γεύμα, ο Κωνσταντίνος έπεισε τη Ζακλίν να μην πάει προς Καβούρι με τους συνοδούς της, αλλά να τον ακολουθήσει με την ανοιχτή «Μερσεντές» του. Την πήγε στον Πειραιά και τις έδειξε συνοικίες του επινείου, πριν την οδηγήσει στο Καβούρι. 

Το τελευταίο βράδυ, η Ζακλίν Κέννεντυ παρέθεσε σουπέ στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την επομένη, 15 Ιουνίου, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο σουπέ εκείνο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, απαντώντας στην πρόποση της Ζακλίν Κέννεντυ, ευχήθηκε να ξαναέρθει στην Ελλάδα με τον σύζυγό της πρόεδρο Τζον Κέννεντυ. Όμως, ο πρόεδρος, δύο χρόνια αργότερα, δολοφονήθηκε. 

Η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών επανήλθε σε νέα κρουaζιέρα στην Ελλάδα, φιλοξενούμενη του Αριστοτέλη Ωνάση. Χρόνια μετά, τον παντρεύτηκε. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή